Snabblektion i de fyra sädesslagen och vad som hänt med priserna

de fyra sädesslagen

Foto: Bild används med licens från Shutterstock.com.

Vår VD Ulf är ju som ni vet oftast ute på fältet och pratar om matpriser. Idag hittar ni honom bokstavligt talat bland de fyra sädesslagen och bidrar samtidigt med en lektion i skillnaden mellan dessa samt hur priserna påverkats det här året.

Råg: “Har lååååånga strån”. Som exempel har vi Falu Rågrut som kostade 9,50 kr i början av året och som idag kostar 11,50 kr – en ökning på 15%!

Korn: “Har kåååårta strån”. Man använder bland annat korn till att tillverka öl. Exempel blir därför Falcon Extra Brew som kostade 10,50 kr i början av året och som idag kostar lika mycket. Priset på korn har därför inte påverkats mycket alls av prishöjningarna.

Vete: “Vete-fan var de stråna tagit vägen”. Vete ser ut som sina kompisar ovan, men saknar strån helt. Spannmål av vete kommer från Sverige men även Ryssland och Ukraina, vilket på grund av kriget höjer priserna rejält. Ett paket spaghetti från Barilla 1,8 kg kostade i början av året 23,50 kr och idag 29 kr – en ökning på 30%!

Havre: “Havre dä hänger ner” och har inga strån. Havregrynsgröt har alltid ansetts vara en billig frukost, men även detta spannmål har ökat i pris. Ett paket AXA 750 g kostade i början av året 16,25 kr och idag 18,50 kr.

Se gärna lektionen med Ulf här i filmen nedan och försök låta bli att skratta när han instruerar i hur du ska minnas vilket sädesslag som är vilket!

Ladda ner vår app och börja jämföra matpriser redan idag! Du hittar enkelt vår app här om du har iOS och här om du har Android.
Fler aktuella artiklar hittar du här.

Fakta

Matpriskollen grundades 2010 som ett miljövänligt och praktiskt alternativ till direktreklam från Sveriges matbutiker. Vi registrerar ca 200 000 nya extrapriser från över 3 000 butiker i hela landet varje vecka för att kunna leverera det bästa utbudet när du letar erbjudanden och extrapriser. Konsumenttjänsten är helt gratis för användarna. Till leverantörer och handlare erbjuder vi på Matpriskollen olika typer av B2B-tjänster. Ladda gärna ner vår app och jämför matpriser redan idag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *