Nätprisundersökning Stockholm 2021

Matpriskollen har i dessa Coronatider undersökt vad det kostar att beställa varor via några butikers onlinehandel. Det vanligaste sättet är att hämta sina kassar färdigplockade vid butiken. Den försäljningen har ökat med +247% jan-feb 2021 mot 2020, enligt Svensk Dagligvaruhandels index.

Matpriskollens grundare Ulf Mazur jämförde vad hans veckoinköp kostade på nya ICA MAXI Bromma och på närliggande Willys. Jämförelsen gjordes på ordinariepriserna och om inte exakt samma vara fanns på båda butikerna, valdes likvärdiga artiklar. Prisskillnaden, om man också inkluderar Willys plockavgift på 49 kr, var hela 246 kr. För en familj som handlar online för ca 2.000 kr/vecka, innebär det ca 12.000 kronors besparing per år.

-Jag blev fascinerad av prisskillnaden och därför jämförde vi sen flera tusen identiska artiklar på ICA MAXI Brommas konkurrenter: Stora Coop, CityGross, Willys och ICA Supermarket. Totalkostnaden om man skulle köpa alla dessa 2.800 artiklar blev mellan 77600 kr till 91900 kr. ICA-butikerna var hela 17% dyrare än Willys. Se tabell.
– Den här jämförelsen är inte viktad utifrån olika konsumtionsgrupper, men är så omfattande att jag anser att den ger en god bild av prisskillnaderna mellan butikerna och den stämmer med Matpriskollens tidigare undersökningar, säger Ulf Mazur.
– Det som förvånade oss var att prisskillnaden mot Willys var så stor i kronor och att ICA MAXI Bromma var så mycket dyrare än både Stora Coop och CityGross i Bromma. ICA Supermarket Brommaplan har i undersökningen samma prisnivå som ICA MAXI Bromma och även det är ju förvånande.

TÄNK PÅ DET HÄR:

– Många kedjor, som CityGross, Willys, Hemköp och Stora Coop, gör det enkelt för dig som kund, då de har samma priser i butik som vid onlinebeställning.

– Bland ICA-butikerna är det annorlunda. En del har samma pris, men de flesta är dyrare vid onlinebeställning.

– Kedjorna och ICA-butiker har olika påslag för avhämtning och hemleverans. Beroende på hur mycket du handlar för kan leveransavgifterna påverka var inköpet blir billigast.

– För avhämtning av varor blir Willys billigast trots plockavgift på 49 kr. Priset på Willys var lägst i undersökningen på 98% av artiklarna.

Frågor kontakta ulf@matpriskollen.se.loopiadns.com

Exempel på varor med stor prisskillnad mellan butikerna som undersökts.

123

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *