Prisundersökningar

Här samlar vi våra prisundersökningar. Längre ner på sidan kan du läsa mer om hur vi gör våra prisundersökningar.

Oktober: Var tredje vara har gått upp i pris

I oktober så har priserna inom Dagligvaruhandeln ökat med 0,3%. Detta efter att ha stått still ett par månader. Vilka kategorier har ökat samt minskat mest? Läs mer här!

Stor onlineprisundersökning – hur handlar du hem maten billigast?

I en ny unik onlineprisundersökning har vi jämfört priserna på hemkörning för en matkasse för en barnfamilj på fyra personer. Läs mer här!

Koll på kassen – ny matkasseundersökning!

Vår populära matkasseundersökning är nu uppdaterad! I den kan du enkelt se prisskillnaden mellan fem stora matbutiker och hur mycket du kan spara på en vecka, månad eller år.

September: Minskade priser på bröd och ökade priser på EMV

Rykande färsk månadsrapport från september! Vi ser minskade priser på bröd och ökade priser på kedjornas egna märkesvaror. Läs mer här!

Augusti: matpriserna gick blygsamt nedåt

Hur har det sett ut under augusti månad med prisökningar vs prissänkningar? Vad har hänt? Och vilken aktör bidrog rejält till pressade priser? Läs mer här!

Juli: Återigen något stigande matpriser

Efter två månader av +-0 ser vi dessvärre prisökningar under juli igen. Vilka kategorier har ökat mest? Vilka kategorier har minskat mest? Läs mer här!

Juni: bra start på sommaren för konsumenterna

Hur har det sett ut med prisökningar och prissänkningar under junimånad? Vilka kategorier sticker ut? Hur ser dagsläget ut på marknaden? Läs mer här!

Så mycket mer kostar midsommarmaten i år

Hur ser det egentligen ut med prisutvecklingen på midsommarkassen? Matpriskollen har undersökt och kan konstatera att priset har stigit med ett par hundralappar.

Maj: matpriserna fortsätter att gå neråt

Matpriserna sjönk med 0,1% i maj jämfört med april. Det betyder att matpriserna nu har sjunkit två månader i rad. Vilka produkter har minskat mest? Samt fortsatt att öka? Läs mer här!

Sveriges Radio: “Så här gör vi för att kolla matpriserna”

Ulf Mazur gästar P4 Skaraborg och pratar om matpriser. Ulf förklarar även hur vi går tillväga när vi kollar matpriser på Matpriskollen. Vill du veta mer? Lyssna på inslaget här!

April: äntligen byts prisökningar mot prissänkningar

Äntligen en månad där vi kan rapportera om prissänkningar och inte enbart prisökningar. Vilka kategorier sticker ut? Läs mer här!

Anti-Inflation: ICA sänker priset på över 300 varor

Efter att ha lyssnat på debatten om matpriserna så är det nu mycket glädjande att Lidl tar initiativet och sänker priset på varor som många behöver för sin matförsörjning.

Mars: fortsatta prisökningar men årstakten avtog

Mars har varit en månad med fortsatta prisökningar – dock så har ökningstakten avtagit något. Skafferiprodukter har ökat mest i pris och vår kära tacofest har dessvärre drabbats.

Så mycket dyrare är påskmaten nu

Under påskveckan handlar vi 20% mer mat än en vanlig vecka. Efter jul så är detta årets viktigaste matvecka. Så hur ser det egentligen ut med prisutvecklingen sedan förra påsken?

Anti-Inflation: Matpriskollen stöder Lidls initiativ

Efter att ha lyssnat på debatten om matpriserna så är det nu mycket glädjande att Lidl tar initiativet och sänker priset på varor som många behöver för sin matförsörjning.

Matpriskollens Prisundersökningar

Matkasseundersökning stora butiker.
Här kollar vi ett stort urval av nästan 200 identiska artiklar i 5 olika butiksformat i sex olika områden i Sverige. Läs mer i Matkasseundersökning ”Läs mer” i appen eller på sajten.

Månatlig prisundersökning om ordinarie prisutveckling inom Dagligvaruhandeln i Sverige.
Matpriskollen samlar sedan många år månadsvis, veckovis eller dagligen in ett väldigt stort antal produkters ordinariepris i butik och online. Varje artikels pris, på varje butik, kollas och ställs mot fg mätpunkt. Till exempel jämförs en produkts pris den 1 maj -23 mot 1 april -23. Och 1 maj 2023 mot 1 maj 2022, för att se årsförändring och 1 maj mot 1 jan 2022, för att se prisutvecklingen på det urvalet ställt mot när prisökningarna verkligen tog fart. Då sortimentet inom Dagligvaruhandeln är väldigt stort, med många produktutbyten, så är urvalet inte identiskt mellan olika mätperioder. Matpriskollen tar med alla produkter som får match vid båda mättillfällena. Prisutvecklingen på en kedja t.ex. Willys mäts då utifrån deras sortiment. Det är inte exakt samma sortiment som på Ica Maxi och inte exakt samma på alla Ica Maxi-butiker.

Priserna och prisförändringarna summeras sedan och vi får ett genomsnitt.
Då vi inte har tillgång till faktiska försäljningssiffror, så får vi ändå en typ av viktning genom att produkter som finns i många butiker, eller alla butiker, får fler mätpunkter och därigenom slår den prisförändringen igenom starkare.

Hur vi mäter skiljer sig en hel del från t.ex. SCB, då vi inte har tillgång till samma försäljningsdata från kedjorna.
SCB gör t.ex. ett urval av produkter, som man följer under året. Vi tar med alla artiklar. SCB får genomsnittspriser. Vi använder ordinariepriser.

Huvudsyftet med vår omfattande prisinsamling är att i branschen kunna se prisläget och följa prisutvecklingen på produkter, varumärken, leverantörer, kedjor och inom kedjor i Sverige.