Prisundersökningar

Här samlar vi våra prisundersökningar.

Sveriges Radio: Så här gör vi för att kolla matpriserna

Ulf Mazur gästar P4 Skaraborg och pratar om matpriser. Ulf förklarar även hur vi går tillväga när vi kollar matpriser på Matpriskollen. Vill du veta mer? Lyssna på inslaget här!

April: äntligen byts prisökningar mot prissänkningar

Äntligen en månad där vi kan rapportera om prissänkningar och inte enbart prisökningar. Vilka kategorier sticker ut? Läs mer här!

Anti-Inflation: ICA sänker priset på över 300 varor

Efter att ha lyssnat på debatten om matpriserna så är det nu mycket glädjande att Lidl tar initiativet och sänker priset på varor som många behöver för sin matförsörjning.

Mars: fortsatta prisökningar men årstakten avtog

Mars har varit en månad med fortsatta prisökningar – dock så har ökningstakten avtagit något. Skafferiprodukter har ökat mest i pris och vår kära tacofest har dessvärre drabbats.

Så mycket dyrare är påskmaten nu

Under påskveckan handlar vi 20% mer mat än en vanlig vecka. Efter jul så är detta årets viktigaste matvecka. Så hur ser det egentligen ut med prisutvecklingen sedan förra påsken?

Anti-Inflation: Matpriskollen stöder Lidls initiativ

Efter att ha lyssnat på debatten om matpriserna så är det nu mycket glädjande att Lidl tar initiativet och sänker priset på varor som många behöver för sin matförsörjning.

Februari: tyvärr en rejäl prischock!

Matpriskollen har undersökt butikprisernas utveckling sedan 2015 – aldrig någonsin har vi sett en sådan ökning som nu. Februari måste vara den värsta månaden sedan 1980-talet.

Stor prisundersökning på stora butiker

I vår NYA stora prisundersökning kan du välja den matkasse som passar dig bäst och se hur priset varierar mellan butikerna i det matprisområde som är aktuellt för just dig.

Hur mycket dyrare har matkassen blivit på ett år

Matpriskollen har genomfört en prisundersökning på uppdrag av Swedbank och Sparbankerna. Den är baserad på sex olika typhushåll boende i sex olika matprisområden.

För den som planerar att köpa oxfilé till nyår kan man behöva tänka om

Inte på många år har det skiljt så lite i pris mellan svensk och importerad oxfilé som nu till nyår. Svenskarna handlar mycket mer till extrapris i år sedan prisökningarna blev så stora.

Julmatkassen blev 500 kronor dyrare

Swedbanks Julmatkasse ökade med 14 procent jämfört med 2021 och kostade i år 3 997 kronor. Julmatkassen blev därmed 500 kronor dyrare jämfört med förra året, det visar en undersökning som Matpriskollen gjort.

Såhär mycket dyrare är din matkasse i år

På nyheterna hör vi det dagligen: Matpriserna fortsätter att öka! Men hur mycket dyrare är din matkasse jämfört med 2021?

December – största utgiftsmånaden för mat!

Under december spenderar vi normalt 9,4% av årsbudgeten på mat vilket är väsentligt högre än snittmånaden som är 8,3%. Veckan innan julafton är årets viktigaste vecka för butikerna och då ökar försäljningen med cirka 27% mot en snittvecka. Därför är du som konsument extra viktig nu!

Matpriskollen tar tempen: Vad kostar det att baka lussebullar i år?

Första advent och vad passar då inte bättre än ett lussebak? Men med de skenande matpriserna och speciellt på bullarnas ingredienser – hur dyrt blir det då att baka detta dyrbara guld?

Matpriskollen har prisundersökt nya jättebutiken Costco i Arninge

Costco är ett amerikanskt företag med butiker i 14 länder och räknas som ett bland världens största företag. Nu har det dykt upp i Sverige. Vår VD, Ulf Mazur, besökte dem för att se vad man kunde hitta i butiken och titta mer på konceptet.

Matpriskollens Prisundersökningar

Matkasseundersökning stora butiker.
Här kollar vi ett stort urval av nästan 200 identiska artiklar i 5 olika butiksformat i sex olika områden i Sverige. Läs mer i Matkasseundersökning ”Läs mer” i appen eller på sajten.

Månatlig prisundersökning om ordinarie prisutveckling inom Dagligvaruhandeln i Sverige.
Matpriskollen samlar sedan många år månadsvis, veckovis eller dagligen in ett väldigt stort antal produkters ordinariepris i butik och online. Varje artikels pris, på varje butik, kollas och ställs mot fg mätpunkt. Till exempel jämförs en produkts pris den 1 maj -23 mot 1 april -23. Och 1 maj 2023 mot 1 maj 2022, för att se årsförändring och 1 maj mot 1 jan 2022, för att se prisutvecklingen på det urvalet ställt mot när prisökningarna verkligen tog fart. Då sortimentet inom Dagligvaruhandeln är väldigt stort, med många produktutbyten, så är urvalet inte identiskt mellan olika mätperioder. Matpriskollen tar med alla produkter som får match vid båda mättillfällena. Prisutvecklingen på en kedja t.ex. Willys mäts då utifrån deras sortiment. Det är inte exakt samma sortiment som på Ica Maxi och inte exakt samma på alla Ica Maxi-butiker.

Priserna och prisförändringarna summeras sedan och vi får ett genomsnitt.
Då vi inte har tillgång till faktiska försäljningssiffror, så får vi ändå en typ av viktning genom att produkter som finns i många butiker, eller alla butiker, får fler mätpunkter och därigenom slår den prisförändringen igenom starkare.

Hur vi mäter skiljer sig en hel del från t.ex. SCB, då vi inte har tillgång till samma försäljningsdata från kedjorna.
SCB gör t.ex. ett urval av produkter, som man följer under året. Vi tar med alla artiklar. SCB får genomsnittspriser. Vi använder ordinariepriser.

Huvudsyftet med vår omfattande prisinsamling är att i branschen kunna se prisläget och följa prisutvecklingen på produkter, varumärken, leverantörer, kedjor och inom kedjor i Sverige.