Äntligen: Mycket är billigare på påskbordet i år!

Matpriskollen påskbordet 2024

Påskveckan är en de tre största veckorna för matinköp på hela året. Därför är påskveckan väldigt viktig för matkedjorna, men också för Matpriskollens användare. Vi har därför kollat alla viktiga påskartiklar och hur prisutvecklingen varit sedan förra påsken. Ska vi gråta eller glädjas i påsk?

– Vi äter mycket mejeri- och jordbruksprodukter och där har produktionskostnaderna sjunkit. Priserna kunde ha gått ner ännu mer om inte räntekostnaderna hade varit så höga, säger Matpriskollens grundare Ulf Mazur.

Fläskköttet har blivit dyrare då utbudet av svenskt griskött minskat.

– Det är många grisbönder som gett upp och lagt ner sin produktion på grund av bristande lönsamhet och då åker priset upp efter ett tag, säger Ulf Mazur.

Det samma gäller importerade produkter, där kronans svaga växelkurs mot euro och dollar har gjort att produkterna blir dyrare. Olivoljan är “Svartepetter” med en prisuppgång på 40 procent på ett år drivet av katastrofskörd i Spanien och en svag valuta..

Påsken är också en stor godishögtid, men så länge påskäggen inte fylls med alltför mycket “finchoklad” bör prislappen landa på samma nivå som förra året.

– Kakao är en rysare och de prishöjningar vi sett ännu så länge är bara en vårfläkt mot vad som kommer senare i år, säger Ulf Mazur. Priset på kakao har fördubblats bara sedan årsskiftet och effekten av det kommer vi se först i slutet på sommaren.

Som vi på Matpriskollen  alltid framhåller så gäller det att kolla alla butikers extrapriser speciellt nu, för butikerna slåss verkligen om dig den här veckan. Kaffe för 25 kronor/paket, Lösviksgodis för 59,90 men ända ner på 49,90 på Coops lågpriskedja X:-TRA, eller svensk fläskytterfilé för 59,90 kr/kg. Men på påskens huvudråvara ägg är det ont om kampanjer förutom på Lidl som har danska EKO-ägg för 29,90/10 st. Enligt branschorganisationen Svenska Ägg äter vi 70 miljoner ägg i Sverige under påsken och ännu är produktionen inte helt återställd sedan det stora salmonellautbrottet i fjol hos landets största äggproducent.

Någon äggbrist ska det dock inte vara risk för då ägg importeras både från våra nordiska grannländer och Nederländerna.

För sillen och laxen blir priset minst lika mycket som förra påsken.

– Abbas storsäljande sill i glasburk har ökat 4–5 procent sedan förra året, men finns på kampanj i flera kedjor och alla Coopbutiker med 3 för 45 kronor. Väljer man Garants sill i glasburk på CityGross så får man 3 för 25 kronor. Laxen är mer oberäknelig med stora variationer mellan märkena. För kallrökt och gravad lax har priserna sänkts med 11 procent på vissa artiklar och ökat med 8 för en del. Men även här gäller det att hitta på kampanj i många butiker för cirka 60 kronor/300 gram, säger Ulf Mazur.

Se prisutvecklingen:

Priser 17 mars 2024 vs 2023. Genomsnitt ordinariepris.

Om Matpriskollen
Startade 2010 i Falkenberg. Idag 12 medarbetare. Tillhandahåller en gratisapp, helt utan inlogg, eller password, via Appstore eller Google play. Antalet användare av gratistjänsten är cirka 200.000 aktiva användare, vilka sparar stora pengar på att utnyttja butikernas erbjudanden. 

Vi får in våra pengar, för att finansiera gratisdelarna, genom att sälja annonser i appen, pris- och kampanjdata till branschens aktörer och till externa organisationer i efterhand. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *