Matpriskollen tar tempen: Vad kostar det att baka lussebullar i år?

lussebullar

Foto: Bild används med licens från Shutterstock.com.

Första advent och vad passar då inte bättre än ett lussebak? Men med de skenande matpriserna och speciellt på bullarnas ingredienser – hur dyrt blir det då att baka detta dyrbara guld?

Strax över 23 procent. Det är så många procent dyrare som hembakade lussebullar blivit i år jämfört med 2021. Förra året (2021) kostade ett vanligt lussebak 80:58 kr och i år 100:56 kronor. 

Vår analytiker Pontus har tagit temperaturen på hur prisutvecklingen ser ut i jul. Han säger att mejerivarorna har dragit iväg och pekar på hur både mjölken och smöret har ökat med runt 38 procent på ett år. Samtidigt har den omtalat dyra saffranspåsen blivit ännu dyrare med ett lyft på 12 procent. En påse saffran hamnar därför på ca 20 kr/påsen vilket i sin tur gör att den står för 40% av lussebaket. Det visar tydligt vad inflationen gör med våra pengar, men trots att det är dyrare än förra året så är det mycket billigare att baka själv.

Var multilojal och gå till flera butiker för extrapriserna

Pontus tillägger att det är kampanjpriser på de här varorna nu och att man kan komma billigare undan om man är beredd att gå runt i flera olika affärer. Anledningen till att man har extrapriser på varor som ändå säljer bra under olika perioder är så kallade lockpriser. 
-”Det handlar om att få in folk i butiken och få dem att köpa annat när de ändå är där”, säger Pontus. 

Lussebullarnas prisutveckling

Om vi tar ett vanligt recept på just lussebullar så ser den procentuella prisförändringen ut som nedan jämfört med november 2021. 

Jäst: +16,5%
Smör: +38%
Mjölk: +38,2%
Kvarg: +36%
Saffran: +12,2%
Vetemjöl: +31,4%
Ägg: +30,7%
Socker: +1,4%

Totalt för hela baket: 100,56 kr (2022) jämfört med 80,58 kr (2021)

I vår app kan du enkelt leta fram extrapriser inför lussebaket! Ladda ner vår app och börja jämföra matpriser redan idag! Du hittar enkelt vår app här om du har iOS och här om du har Android. 
Bilden ovan är lånad från Arla Köket och du hittar ett smarrigt recept på just lussekatter här.
Fler aktuella artiklar hittar du här.

Fakta

Matpriskollen grundades 2010 som ett miljövänligt och praktiskt alternativ till direktreklam från Sveriges matbutiker. Vi registrerar ca 200 000 nya extrapriser från över 3 000 butiker i hela landet varje vecka för att kunna leverera det bästa utbudet när du letar erbjudanden och extrapriser. Konsumenttjänsten är helt gratis för användarna. Till leverantörer och handlare erbjuder vi på Matpriskollen olika typer av B2B-tjänster. Ladda gärna ner vår app och jämför matpriser redan idag!

Comments
  • Tur att jag inte tycker om saffran. Men det blir ju i alla fall billigare och godare att baka själv, än att köpa torra industrikusar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *