Såhär mycket dyrare är din matkasse i år

matkasse

Foto: Bild används med licens från Shutterstock.com.

På nyheterna hör vi det dagligen: Matpriserna fortsätter att öka! Men hur mycket dyrare är din matkasse jämfört med 2021?

Matpriser fortsätter stiga och vi gör allt för att spara på kronorna både när det kommer till mat, bensin och el. Vi på Matpriskollen har tidigare gett dig 8 tips på hur du sparar pengar när du handlar och 11 tips för att minska din elförbrukning och spara pengar, allt för att ge de bästa förutsättningarna nu när priserna är så pass höga. 

I det här inlägget har vi bett er att hjälpa oss för att vi ska kunna hjälpa fler! En riktig tankenöt där, inte sant? Vi har tagit hjälp av en barnfamilj, ett pensionärspar och en singel som fått dela sina kvitton från en veckas handling med oss. Matvarorna på de här kvittona har vi sedan satt in i en tabell och därefter jämfört priserna från första veckan i december 2021 och samma vecka nu i år. Resultatet blir en sammanfattad ökning på ordinarie matpriser 2021 och 2022. På så sätt kan vi visa er hur mycket de olika matkassarna ökar i pris på bara ett år! 

Visst springer priserna iväg och därför uppmanar vi till att handla på extrapriser och erbjudanden i de olika butikerna. Det lönar sig i längden och kan spara er många kronor varje månad. Du hittar enkelt aktuella erbjudanden i vår app Matpriskollen. 

Tillbaka till matkassarna! Hur såg då respektive kundkorg ut? 

Singelhushållet

Först ut har vi den som bor ensam, singelhushållet. En god och blandad matkasse från Coop och ICA Maxi med allt från tacos till lördagsgodiset. Hade det varit i december 2021 så hade matkassen kostat 858 kr medan den i december i år kostade 1038 kr – en ökning med 180 kr och hela 21%.

Familjen

Hos familjen kunde vi följa en fredagshandling på ICA en typisk tacofredag. I december 2021 så hade matkassen kostat 1622 kr medan den i december 2022 kostade 1968 kr – en ökning med 21,3% och 346 kr! 

Pensionärsparet

Ser vi på pensionärsparet så handlade man på Stora Coop – en handling inför veckan. I december 2021 så hade den matkassen kostat 1170 kr medan den i år hade den gått upp med 218 kr till 1388 kr – en ökning med 19% för ett hushåll på två personer. 

Nedan ser du hur respektive matkasses innehåll såg ut. Passar ni in på något av hushållen? Märker ni skillnad i plånboken från förra året? Kommentera gärna nedan för att dela tankarna med övriga läsare. 

Använd gärna vår gratisapp för att hitta matvaror till absolut bästa pris! Ladda ner gratisappen och börja jämföra matpriser redan idag! En app utan inlogg och lösenord som du enkelt hittar här om du har iOS och här om du har Android.
Fler aktuella artiklar hittar du här.

Fakta

Matpriskollen grundades 2010 som ett miljövänligt och praktiskt alternativ till direktreklam från Sveriges matbutiker. Vi registrerar ca 200 000 nya extrapriser från över 3 000 butiker i hela landet varje vecka för att kunna leverera det bästa utbudet när du letar erbjudanden och extrapriser. Konsumenttjänsten är helt gratis för användarna. Till leverantörer och handlare erbjuder vi på Matpriskollen olika typer av B2B-tjänster. Ladda gärna ner vår app och jämför matpriser redan idag!

Comments
  • Jag är singel och jag skulle aldrig köpa de flesta av de varor som är under singelhushåll. Det verkar mest vara färdiga saker. Var är basvarorna? Köttfärsen? Kycklingen? Inte har man råd att köpa så mycket godis? Här blir det mest vitkål, bönor och annat som är hyfsat billigt.

    • Hej Anneli, tack för din kommentar. Urvalet på varorna speglar den generella matkassen för ett singelhushåll i Sverige. Den information får vi från SCB. Vi förstår att det självklart kan se olika ut. /Jenny, Matpriskollen

  • Pensionärspriserna stämmer inte på oss. Vi köper oftast med kampanjpriser i den affären som just den veckan har flest av de varor med bra pris som vi just då behöver. Vi kommer nästan aldrig över 1.000:- /vecka. Lagrad ost, smör och kaffe köper vi flera av även när det inte är slut för att komma åt bra pris.

    • Hej Ulla, härligt att höra att ni kan hålla nere era matkostnader. Mvh, Jenny / Matpriskollen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *