8 tips på hur du sparar pengar när du handlar

Foto: Bild används med licens från Shutterstock.com.

Mejeriprodukter, ägg, kyckling, jordbruksrelaterade produkter och kaffe är de varor där prisökningen märks extra tydligt. Ser man per månad så har kött gått upp 16,4%, ost 12,9% och fisk- och skaldjur 8,2% och då har räntorna inte sagt sitt än. Här delar vi med oss av 8 tips på hur du sparar pengar när du handlar!

Att spontanhandla dag för dag har blivit något av en lyxvara och det krävs allt mer planering om du ska lyckas hålla i pengarna under shoppingen. Ett paket spaghetti kan få en prishöjning på 30 – 40%, ett Bregottpaket har gått upp till 65 kr och priserna på kycklingbröstfilé, bacon och vanlig mjölk har stigit markant. Låt oss tipsa dig om hur du sparar pengar när du handlar!

Först och främst; vad kan man då som kund göra åt prishöjningarna? 

Det kan vara till stor fördel om du väljer att bli en medveten konsument och en otrogen kund. Butikerna vill ha just DIG till sin affär och lockar med olika extrapriser. Håll koll på extrapriserna och gör det till en vana att bevaka dem. Det löner sig i längden, även om skillnaden där och då kan verka liten. 

Ulf Mazur, VD på Matpriskollen, ger exempel på frukt- och grönsaker, där färdigblandad sallad i påse kostar mer än ett vanligt salladshuvud. Även färdigförpackade soppgrönsaker, färdig rostade rotfrukter, råriven morotssallad i påse och fruktsallader i plastbägare är väldigt dyra i kilopris, även om det kan kännas skönt med de färdiga förpackningarna där och då. 
– Kan man göra jobbet själv finns det mycket pengar att spara. Fråga dig gärna om det är värt att köpa de färdigpackade varorna istället för att göra eget av de icke färdigförpackade, tipsar Ulf.

8 tips på hur du sparar pengar när du handlar: 

  1. Handla inte hungrig. En enkel, men sann regel. Då minskar risken för impulsköp som i sin tur sparar pengar i plånboken. 
  2. Sätt kylskåpet på 4 grader istället för 8. Då håller maten längre. Visserligen drar kylskåpet då lite mer men det är det enklaste sättet att få mat att hålla. 
  3. Laga din egen mat istället för att köpa färdig. Gärna storkok! 
  4. Kolla vilka matbutiker som är mest prisvärda och handla det mesta där. Använd gärna vår app för att jämföra! 
  5. Se upp för multipriser där man kan köpa tre likadana produkter till ett lägre pris. Det blir lätt att man istället köper för mycket. 
  6. Jaga extrapriser och växla mellan mataffärerna. Se det som en utmaning – det blir roligare då!
  7. Köp bara frukt och grönt i säsong och på extrapris. En gurka kan växla mellan 8.90 kr till 21 kr på en dag. 
  8. Handla mindre godis och snacks. Se detta som lyxvaror och endast vid speciella tillfällen. Bra för både plånbok och hälsa! 

Vår app hjälper dig att bemästra flera av punkterna ovan och du får gärna dela med dig av fler tips för att handla billigare nedan!

Vill du ladda ner Matpriskollens app? Klicka här om du har iOS och här om du har Android.
Fler aktuella artiklar hittar du här.

Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *