Stor onlineprisundersökning – hur handlar du hem maten billigast?

Foto: Bild används med licens från shutterstock.com.

I en ny unik onlineprisundersökning har vi jämfört priserna på hemkörning för en matkasse för en barnfamilj på fyra personer. Vi har också undersökt kedjornas olika bonusprogram för att förstå hur dessa kan påverka det totala priset på en matkasse. Resultatet är mycket spännande.

Hur gick undersökningen till?

Utifrån Konsumentverkets beräkningar kring hur mycket vi spenderar på dagligvaruinköp så har vi tagit fram en matkasse som speglar ett veckoinköp för en barnfamilj på fyra personer. Matkassen innehåller 89 varor som alla fanns i de undersökta butikerna till ett värde av ca 2300 kr.

Undersökningen genomfördes under v.43 2023 genom att enbart utgå från ordinariepriser via butikernas hemsidor. Alla kampanjer och flerköpsrabatter har utelämnats i denna matkasse. Priserna är hämtade från 25 butiker i Stockholm, 14 butiker i Göteborg och 7 butiker i Malmö.

De kedjor som har öppna och tydliga bonusprogram är ICA, Hemköp och Coop. ICAs Stammisprogram har över 5 miljoner anslutna, Klubb Hemköp har nära 2 miljoner medlemmar samt Coop har nästan 4 miljoner medlemmar i deras Coops Medlemsbonus. Andra kedjor som t.ex. Willys och City Gross delar då och då ut olika rabattcheckar men har inget glasklart bonusprogram att följa och har därför exkluderats i denna undersökning.

Från summan av matkassens totala pris har vi räknat av ICA Stammis, Klubb Hemköp och Coops medlemsbonus. Vi har i denna undersökning gjort ett antagande kring att man har varit lojal mot sin nätbutik och handlat veckovis för samma belopp.

Hur blev resultatet?

Skillnaderna är mycket stora. I Stockholm kostar den hemkörda matkassen från 2310 kr till 2810 kr. I Göteborg varierar priset för matkassen mellan 2206 kr och 2805 kr. I Malmö är priset mellan 2288 kr och 2 711 kr. I Göteborg är det över 31000 kr skillnad på ett års inköp mellan dyraste och billigaste hemkörningsbutiken.

Ulf Mazur, grundare och VD, Matpriskollen, kommenterar resultatet till TT:

“Det är nämligen inte så enkelt att man bara kan se på priset för själva plockningen och hemkörningen för att utläsa varifrån det är dyrast att få hem maten.

– Man måste ta hänsyn till grundpriset i butiken, till plock- och fraktavgift och dessutom till olika bonusar.

Hos t.ex. Stora Coop i Stockholm är det gratis att få maten hemlevererad om man handlar över 2000 kr, dessutom finns i deras bonussystem en slags rabattsystem som kan ge höga procentuella rabatter.

Hos ICA-butikerna varierar priserna enormt mycket, både själva grundpriserna, hemkörningsavgifterna och rabatterna. Varje ICA-butik är sin egen, och det är mycket stora skillnader i prisnivåer. Även mellan de största ICA-butikerna. Också hemkörningsavgifterna skiljer.

– ICA är uppbyggt för att maximera vinsten för handlaren. Det gör att det skiljer så mellan ICA-butikerna.

Han ser ICAs prissättning som ett tecken på att butikerna skapats för fysisk handel, det vill säga att kunderna går in i butikerna och plockar själva.

– Då orkar man inte åka runt och jämföra priser. Men nu är det så lätt att jämföra priser på nätet när man sitter hemma. Deras system är inte gjort för näthandel.

Skillnaderna märks tydligt i Matpriskollens undersökning. Willys har lägst priser på själva varorna, men blir inte billigast totalt sett vid hemkörning.

– Det märks tydligt att det är stort prisfokus nu. Fler pressar priserna.

En stor ICA-butik är allra dyrast av de jämförda i Stockholm, medan Coop är billigast där. I Göteborg är en stor ICA-butik allra billigast av de jämförda, medan en annan stor ICA-butik är dyrast. I Malmö är Coop billigast, medan Mathem är dyrast där.

– Som konsument måste man vara medveten och utnyttja rabatter och erbjudanden, säger Ulf Mazur.

Så här maxar du bonusen på Coop

Coops poängtrappa ger mellan 0,5 och 5 poäng per köpt krona. Lär du dig taktiken kring poängsystemet så kan du spara mycket pengar. Medlemsbonusen fungerar så här enligt Matpriskollen:

Köper du för 10.000 kr under en månad, så får du 35.500 poäng. Istället för att använda dem till 355 kr i rabatt, så använder du istället en 5% rabattcheck, som kostar 4000 poäng. Detta görs vid varje storhandling. Starta så fort du samlat ihop 4000 poäng.

Det innebär att du på fyra handlingar förbrukar 4 x 4000 poäng = 16.000 poäng av 35.500 poäng. Kvar blir 19.500 poäng alternativt 195 kronor eller 1,95%. Använd dessa vid inköpen. Totalt har du nu en bonus på 6,95%. Om du dessutom ansluter dig till Coop Matkonto, så får du 0,5% extra bonus på alla inköp, vilket gör att totala bonusen kommer upp i nästan 7,5%.

För att maxa medlemsbonusen så gör du så här:

  1. Storhandla på Stora Coop online med gratis hemkörning (vid köp under 2000 kr tillkommer en avgift på 49 kr).
  2. Använd alltid 5% rabattcheck på alla stora inköp.
  3. Använd övriga rabattcheckar för att sänka priset ännu mer.
  4. Skaffa Coop Matkonto och få därmed 0,5% på alla inköp.

Coops poängtrappa:

Inköp 10 000kr/månad10000,5500
0-1000100011000
1000-2000100022000
2000-3000100033000
4000-5000100044000
5000+5000525000
Brutto35 500
5% check á 4000 poäng -40004-16000
Netto ex 5% check19500
195 kr
Värdecheck per vecka49 kr

I matprisjämförelsen har vi räknat med 5% i bonus per inköp, samt överskridande del fördelad efter priset på fyra matkassar under månaden. Det ger cirka 40 kr extra per inköpstillfälle i rabatt då kassen kostar ca 2300 kr och månadsinköpen ”bara” blir 9200 kr och inte 10 000 kr som i räkneexemplet nedan. Vi har inte heller räknat med extra 0,5% genom Coop Matkonto eller Coop Mastercard.

ICAs Stammis

Den stora fördelen med ICAs bonusprogram är att den dras av direkt i kassan vid köp. Således missar man inga bonusar. Under en månad tjänar du in poäng motsvarande 1 poäng per krona som du handlat för. Kommer man upp i inköp för 8000kr har du maxat och får en bonuscheck på 150 kr.

I matprisjämförelsen har man räknat med 170kr per månad i bonus, fördelat på fyra inköp.

ICAs bonustrappa:
2000-3999 stammispoäng: 25 kr
4000-5999 stammispoäng: 50 kr
6000-7999 stammispoäng: 75 kr
8000 eller fler stammispoäng: 150 kr

Högsta bonusnivå ger 150kr och är du kund hos ICA Banken med ICA bankkort och lönekonto så har du möjlighet till dubbel bonus – som mest 300kr per månad. Når man inte upp till 2000 poäng på en månad så kan du ändå få bonus genom att två månader i rad få mellan 1000-1999 poäng. Då får du 20 kr i bonus.

Klubb Hemköp

Varje handlad krona motsvarar ett poäng. För varje 2500 poäng man samlat ihop får man en bonuscheck till ett värde av upp till 50 kr, beroende på vilket förmånssteg man befinner sig på. Hemköp har fyra förmånssteg och varje poängperiod är fyra månader. För att t.ex. befinna sig på förmånssteg 3 behöver man ha samlat ihop 10 000 poäng, dvs i genomsnitt 2500 poäng per månad.

Comments
  • Hej.
    Är det verkligen billigare att få hemkörning än att hämta i butik på ICA Maxi Kungälv eller läser jag tabellen fel…?

    • Japp det stämmer! Det beror på att handlar man över 1500kr vilket vi gör i denna undersökningen så får man fri hemleverans, medans plockavgiften om man hämtar i butik fortfarande är 49kr. Mvh, Hannes / Matpriskollen

  • Om du dessutom handlar med / betalar med Coop Mastercard får du bonus överallt där du handlar i hela världen även utanför Coop. T o m med ICA, Willys, CityGross och Lidl!
    Det är den totala hushållsutgiften som räknas och inte bara livsmedel. Här finns det mycket pengar att spara!

  • Jag har väldigt lite nytta av matkollen. Ni tycks enbart ägna er åt prisjämförelse kring de tre största städerna i Sverige. Kul för de som bor där – kanske?? Men jag som bor i norra Sverige har ingen som helst nytta av ert arbete. Lycka till med storstadsfixeringen, Ta en gruppkram med M, FP och KD i arbetet med att belysa storstäderna – skit i oss andra!

  • Hej, det hade varit lättare att läsa undersökningen om ni använt svart färg på texten istället för grå. Många som är äldre och ser sämre har svårt att läsa. Detta är tyvärr ganska vanligt i den digitala världen som är gjord för ungdomar med perfekt syn… Sedan finns det inget ord som heter “medans”.

    • Hej Mikael, tack för din kommentar och feedback. Jag håller med dig – svart text hade gjort sig mer lättläst. I diagrammen kan vi påverka det framöver men i WordPress så är det denna gråa färg som är default. Ska dock se om vi kan ändra det för tycker du har en bra poäng.

      Angående ordet “medans”, var hittar du detta i texten? Det är ett ord jag aldrig använder så blev nyfiken och hittar inte det någonstans. Mvh, Jenny / Matpriskollen

  • ICA stammis, vart får ni 170kr bonus ifrån? Om man inte har iCA banken så får man som mest 150 kr bonus per månad, har man annat hos ICA banken så skriver ni att man får 300 i bonus

    • Hej Marcus, tack för din kommentar. Precis som du säger så kan man maxa med 150kr i bonus per månad. Så som vi tolkat det kan man även få ytterligare bonus på 20 kr om man handlar för minst 2000kr i månaden i två månader i rad. Vilket innebär 170 kr sammanlagt. Mvh, Jenny / Matpriskollen

  • Har ni tittat på priser för motsvarande matkassar i de fysiska butikerna? Vore intressant att förstå om onlinepriserna är högre eller lägre exkl plock- o hemkörningsavgifter i dessa butiker.

    • Hej Jonathan, tack för din kommentar. I denna undersökning har vi inte tittat på butikspriserna i de fysiska butikerna. Detta pga att vi inte vet om butikerna kör samma pris online som i butik. En del butiker är duktiga på att skriva ut det och en del inte. Mvh, Jenny / Matpriskollen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *