Så mycket dyrare blir julbaket i år

Foto: Bild används med licens från shutterstock.com.

Första advent är precis runt hörnet och många börjar nu bli sugna på att julbaka. Priset på matpriser har ju blivit dyrare men det gäller faktiskt inte alla produkter till adventsfikat.

Vi har sammanställt en lista på 50 produkter som är vanliga i julbak. Vi har utgått från recept på lussebullar, pepparkakor samt dunderglögg. Dessa produkter har vi sedan jämfört priserna mot hur de var för ett år sedan.

Vi kan då konstatera att julbaksprodukterna blivit 5,5% dyrare i snitt på ett år. Det skiljer sig dock mycket mellan de olika produkterna. Det som sticker iväg mest är priset på socker. Detta beror på att världsmarknadspriset gått upp rejält. Däremot så har priset på mejerivaror och kaffe gått ned.

Ser vi till sirapen som är vanlig på julbaket så har den gått upp i pris – medan vetemjölet har gått ned. Då smöret gått nedåt så innebär detta att just pepparkaksbaket blivit -2,5% billigare jämfört med förra året.

Kikar vi på recept till dunderglögg så kan vi tyvärr säga att alla ingredienser har blivit dyrare. Hela 20% upp i genomsnitt. Det som driver upp priset är framför allt sockret men även kryddor som ingefära och kardemumma. Jäst, som är en viktig julbaksprodukt, har ökat med 15%.

Kolla efter extrapriser
Matpriskollen tipsar ofta om att vara multilojal – vilket innebär att du går till olika butiker. Just nu ser vi att det är kampanjpriser på många bakartiklar, vilket kan innebära att man kan få ned priset rejält.

“Saffran säljs till exempel ofta billigare; 2 för 25 kronor eller till och med för 10 kronor per paket.” säger Pontus Andersson, Marknadsanalytiker på Matpriskollen.

Kanske kan man undra varför butiker har extrapriser på varor som folk ändå köper mycket av så här till advent?

“Det är lockpriser. Det handlar om att få in folk i butiken. Nu ska alla baka, då kanske de köper annat också när de är där.” fortsätter Pontus Andersson.

Kaffepriset faller
Senaste veckorna har kaffepriserna glädjande nog sjunkit med ca 6 kr per kilo. Vi kan se att prisnivån på bryggkaffe är den lägsta sedan början på 2022. Skillnaderna är dock stora mellan varumärken.

Anledningen till sjunkande priser beror på att det spekuleras om att nästa års skörd i Brasilien ser lovande ut. Samtidigt som det är sviktande efterfrågan på kaffe i många länder på grund av inflationen och de höga konsumentpriserna på caféer.

Kaffepriserna påverkas av råkaffepriset på börserna och kaffe är en av de mest spekulerade grödorna. Kaffe handlas i dollar på börsen. Därför är kursen på kaffebönorna svår att förutse. I Sverige dricker vi nästan bara malt kaffe från Arabicabönan, vilket är den finaste sorten.

Blickar vi mot jul så tror vi kampanjerbjudanden på kaffe kommer vara starkare än på länge. Konkurrensen om kunderna är hårdare än någonsin och då kommer erbjudandena nog bli likaså.

“Det är nu viktigare än någonsin att kolla efter extrapriser på just kaffe. Bryggkaffe är vakuumförpackat så det går ju bra att spara. I våra undersökningar så ser vi att skillnaden mellan ordinariepris och kampanjpris på kaffe är vid stora helger upp till 50%, dvs dubbelt så dyrt som om du köper till ordinariepris!” säger Ulf Mazur, VD och Grundare, Matpriskollen.

Tips inför julbaket
Vi vill även passa på att tipsa er konsumenter om att planera era inköp och jämföra priser. Skriv en inköpslista med de varor du verkligen behöver och håll dig till den. En välplanerad inköpslista minskar risken för impulsköp och hjälper dig att endast köpa det du faktiskt behöver. Sedan det kanske absolut bästa tipset i dessa tider: jämför priser! Ta dig tid att jämföra priser mellan olika butiker. Genom att använda Matpriskollens app kan du enkelt jämföra priser, skapa bevakning på t.ex. “kaffe”, “socker” och hitta de bästa erbjudanden som finns i din närhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *