Koll på kassen – ny matkasseundersökning!

Vår populära matkasseundersökning är nu uppdaterad! I den kan du enkelt se prisskillnaden mellan fem stora matbutiker och hur mycket du kan spara på en vecka, månad eller år. I undersökningen så väljer du den matkasse som passar dig bäst och kan då se hur priset varierar mellan butikerna i det matprisområde som är aktuellt för just dig.

Så här fungerar våra stora matkasseundersökning i korta drag
Välj först matprisområde och sedan välj den kasse som passar din situation bäst. Därefter så kan du klicka på en butik och då se priset och prisskillnaden mot övriga. För att komma till undersökningen så gå in i appen under “Matkasseundersökning” som du hittar på startsidan. Alternativt så kan du klicka här!

Här nedan förklarar vi hur vi har gått tillväga samt delar med oss av bra info att ha med sig.

I denna matkasseundersökning kan du enkelt se prisskillnaden mellan fem olika större butiker i sex ”matprisområden” och hur mycket du kan spara på en vecka, månad eller ett år. Samtliga priser är ordinarie priser och undersökningen genomfördes vecka 34 2023.

Priser för hela 194 unika livsmedelsartiklar inhämtades från respektive butikshemsida och speglar butikernas ordinarie priser. Butikerna som ingår i undersökningen ingår i de stora rikstäckande kedjorna ICA Maxi, ICA Kvantum, Stora Coop, Willys och City Gross. Kriterierna för butiksurvalet är satta för att få ett så stort livsmedelssortiment som möjligt och för att säkerställa att samtliga livsmedelsartiklar finns i samtliga undersökta butiker. Valda butikskedjor är prisledare och täcker över hälften av Sveriges livsmedelsförsäljning. Urvalet av butikskedjor gör det möjligt att genomföra undersökningen under relativt kort tid vilket är viktigt eftersom matpriser numera ändras kontinuerligt. Undersökningen ger alltså en ögonblicksbild av prisläget i mitten av januari. Kampanjpriser, medlemsrabatter som t.ex Coop medlemsprogram och ICA Stammis, flerköpsrabatter och t.ex CityGross 10%-rabattkupong, har ej räknats med. I appen Matpriskollen visas alla butikers extrapriser och genom att utgå från dem när man handlar, sparar du också mycket pengar.

Kort om prisskillnader mellan övriga butikskedjor som inte ingår i undersökningen:
Matpriskollen prisundersöker också ett antal andra kedjor än de i undersökningen. Om vi jämför exakt samma förpackade artiklar mot Willys, så ser läget ut enligt nedan. Viktigt att notera att matpriserna ändras otroligt fort och inte samtidigt mellan olika butiker, så %-talen ska ses som en fingervisning om ett genomsnitt.

Prisläget september 2023:

  • Lidl har på jämförbara undersökta artiklar snarlik prissättning som Willys. Några artiklar är något dyrare än Willys och de allra flesta till samma pris eller något lägre. Övriga 80% av sortimentet innehåller egna märkesvaror på samma sätt som t.ex Willys har Garant och Eldorado och ICA-butikerna har ICA Iove Eko och ICA Basic. Detta har vi inte jämfört.
  • Hemköp är vid prisjämförelse mot Willys, cirka 13% dyrare, men det finns stora variationer mellan butikerna.
  • ICA Supermarket och Ica Närabutiker, vilka är cirka 85% av antalet Icabutiker, har som alla ICA-butiker väldigt stora prisvariationer mellan butikerna. En genomsnittlig prisskillnad på cirka 13% mot Willys får vi, men skillnaden mellan ICA-butikerna är mycket stor.
  • Coops mindre butiker har en prisbild som oftast är minst 15% högre än Willys, men variationen är stor även mellan olika Coopbutiker.
  • ÖoB, Rusta och Dollarstore, har alla ett begränsat urval livsmedel, men på de artiklar man säljer har man mycket konkurrenskraftiga priser mot de billigaste kedjorna.

För användande av eller publicering av hela eller delar av undersökningen krävs skriftligt godkännande av Matpriskollens VD. Har du frågor eller funderingar kontakta oss på tel: 0346-82210.

Matpriskollen tar inget ansvar för korrektheten i materialet och reserverar sig för alla ev. felskrivningar eller alla andra typer av fel som kan uppkomma manuellt eller digitalt i överföringen och publiceringen av informationen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *