11 budgeträtter som passar alla

11 budgeträtter som passar alla

Foto: Bild används med licens från istockphoto.com.

Vi alla vet hur viktigt det är att hålla sig inom budgeten. Oavsett om du är pensionär, småbarnsförälder, student eller bara en person som vill spara pengar, så kan maten vara en stor utgift. Men behöver det verkligen vara så? Nej, det behöver det inte! Idag delar vi 11 underbara budgeträtter som passar alla. Dessa maträtter är både billiga och goda samtidigt som de inte kräver för mycket tid eller avancerade ingredienser. Justera mängden efter antal, tycke och smak!

1. Pasta med vitlök och basilika

Ta en burk hackade tomater, 2 krossade vitlöksklyftor, 2 matskedar olivolja och 2 matskedar hackad basilika. Koka pastan enligt anvisningarna och stek vitlöken i oljan tills den är gyllenbrun. Häll sedan på de hackade tomaterna och basilikan och låt det sjuda i 10 minuter. Servera med pastan.

2. Köttfärsbiffar med ris och grönsaker 

En klassisk och prisvärd favorit. Börja med att koka riset under tiden du steker köttfärsbiffarna i en stekpanna. Tillsätt hackad lök, vitlök och paprika i pannan och fortsätt steka tills grönsakerna är mjuka. Servera dina nygräddade köttfärsbiffar på en bädd av ris och grönsaker för en härlig och billig middag.

3. Vegansk chili

Ett fantastiskt alternativ för veganer eller för dem som bara vill testa något annat. Koka kidneybönor och majs. Stek sedan hackad gul lök och vitlök i en stor gryta. Tillsätt krossade tomater, chili pulver, spiskummin och paprika och rör om. Låt allt puttra och sedan häll över kidneybönorna och majs. Servera chili med några skivor av avokado eller en bit bröd och du har en hälsosam, billig och smakrik måltid.

4. Vegansk linsgryta

Hacka upp 2 morötter, 2 selleristjälkar och en hackad lök och stek sedan i en kastrull. Tillsätt sedan en burk krossade tomater, två koppar vatten och två koppar röda linser. Krydda med 1/2 tsk spiskummin, turkisk yoghurt, salt och koriander och låt sjuda på medelhög värme i ca 30 minuter.

5. Köttfärs- och potatismosgratäng 

Stek 500 g köttfärs och en hackad gul lök i stekpannan. Tillsätt en burk krossade tomater, två tsk tomatpuré och två koppar vatten. Häll blandningen i en ungsfast form och täck med mos som görs av kokta potatisar och mjölk. Tillaga i ugnen i 20 minuter på 200°C.

6. Kycklingnuggets med rostad potatis

Hacka 500 g kycklingfilé i bitar och doppa dem i en skål med mjöl, ett ägg och panko-bröd. Ta 4 potatisar och skär i bitar, tillsätt dem på en plåt som du har oljat in. Stek tillsammans med kycklingbitarna i ugnen på 220°C i ca 20 minuter.

7. Thailändsk curry med kikärtor

Stek en lök och två hackade vitlöksklyftor i en kastrull och tillsätt saften och zesten från en lime och två matskedar currypasta. Tillsätt en burk kikärtor och broccolibuketter och låt det sjuda tillsammans med en burk kokosmjölk. Servera med ris.

8. Gulaschsoppa

Stek 500 g nötkött i en kastrull och tillsätt därefter en hackad gul lök, två hackade vitlöksklyftor och två tärnade morötter. Häll på en burk krossade tomater, fyra koppar köttbuljong, två tsk paprikapulver och en tsk oregano. Låt det sjuda i en timme och servera med bröd.

9. Kycklingfajitas 

Hacka 500 g kycklingfilé i bitar och stek i en stekpanna. Tillsätt en hackad paprika och en lök i skivor. Krydda med en tsk spiskummin, en halv tsk chilipulver och en halv tsk salt. Servera tillsammans med mjuka tortillabröd och gräddfil på sidan.

10. Sötpotatis- och svartbönstortilla

Skala 2 sötpotatisar och koka dem tills de är mjuka. Tillsätt en burk svarta bönor, en hackad röd lök och 1/3 tsk kummin, paprikapulver och vitlökspulver. Stek blandningen i en stekpanna tills den är krispig på ytan och servera med tortillabröd.

11. Potatis- och lökpaj

Enkel och god. Börja med att göra pajskal, mjöl, socker och smör till en deg. Tärna potatis och lök och lägg dem i pajskal. Tillsätt en blandning av ägg, mjölk och kryddor över potatis och lök och baka sedan pajen i ugnen på 200 grader i cirka 25 minuter. Servera med en sallad eller grönsaker för en god och fyllande middag.

Att hålla sig till en budget behöver inte betyda att du ska behöva offra god, hälsosam mat. Med dessa fyra budgeträtter kan du fortsätta njuta av läcker mat samtidigt som du sparar pengar. De kräver få ingredienser och lite tid, och är perfekta för pensionärer, småbarnsföräldrar, studenter och alla som vill spara pengar. Ge dem en chans och du kommer att se hur god, billig och enkel mat kan vara. Smaklig måltid!

Använd gärna vår app för att hitta matvaror till absolut bästa pris! Ladda ner vår app och börja jämföra matpriser redan idag! Du hittar enkelt vår app här om du har iOS och här om du har Android.
Fler aktuella artiklar hittar du här.

Fakta

Matpriskollen grundades 2010 som ett miljövänligt och praktiskt alternativ till direktreklam från Sveriges matbutiker. Vi registrerar ca 200 000 nya extrapriser från över 3 000 butiker i hela landet varje vecka för att kunna leverera det bästa utbudet när du letar erbjudanden och extrapriser. Konsumenttjänsten är helt gratis för användarna. Till leverantörer och handlare erbjuder vi på Matpriskollen olika typer av B2B-tjänster. Ladda gärna ner vår app och jämför matpriser redan idag!

Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *