Så mycket mer kostar midsommarmaten i år

Foto: Bild används med licens från Shutterstock.com.

Midsommar är en stor helg för oss svenskar. Hur ser det egentligen ut med prisutvecklingen på midsommarkassen? Matpriskollen har undersökt och kan konstatera att priset har stigit med ett par hundralappar.

Den typiska midsommarkassen ser ungefär likadan ut varje år. Favoriter som färskpotatis, sill, lax, ägg, gräslök och gräddfil står överst på mångas inköpslista.

Matpriskollen har satt ihop en midsommarkasse för tio personer med 20 olika varor som brukar handlas till midsommarkalaset och jämfört priserna mot 2021 och 2022. 2021 kostade kassen ca 1350 kr, 2022 kostade samma kasse ca 1490 kr och i år kostar kalaset ca 1650 kr. Detta innebär en ökning på ca 300 kr på två år.

Några exempel på prishöjningar som vi kan se är laxen som ökat så mycket som upp till 40% på en del sorter. Sillen har gått upp runt 25% på två år.

Ser man till säsongsvaror såsom jordgubbar och färskpotatis så kan dessa variera mycket i pris.

Glädjande nyheter är dock att vi ser att prisökningarna har stannat av. Ulf Mazur berättar att kyckling, som är väldigt populär i våra hushåll och som vi äter mycket av, till och med har blivit billigare.

Tips inför midsommarhandlingen
Vi vill även passa på att tipsa er konsumenter om att planera era inköp och jämföra priser. Skriv en inköpslista med de varor du verkligen behöver och håll dig till den. En välplanerad inköpslista minskar risken för impulsköp och hjälper dig att endast köpa det du faktiskt behöver. Sedan det kanske absolut bästa tipset i dessa tider: jämför priser! Ta dig tid att jämföra priser mellan olika butiker. Genom att använda Matpriskollens app kan du enkelt jämföra priser och hitta de bästa erbjudandena i din närhet.

Några kampanjerbjudanden som vi ser denna veckan är t.ex:

Köp 2 st Löksill för 29 kr från Abba på Lidl och spara därmed 42% mot ordinariepris.
Köp 2 st Klassisk Matjessill från Abba på ICA Maxi och spara därmed 28% mot ordinariepris.
Köp Svensk Fläskytterfilé från Nybergs Deli på Willys för 59kr/kg och spara därmed 42% mot ordinariepris.

Vill du få mer tips på kampanjerbjudanden? Ladda ner vår app och börja jämför redan idag! Du hittar enkelt vår app här om du har iOS och här om du har Android.

Trevlig midsommar önskar gänget på Matpriskollen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *