Varför firar vi Valborg?

Foto: Bild används med licens från Shutterstock.com.

Den 30 april firar många av oss Valborgsmässoafton här i Göteborg, eller Valborg som vi säger i folkmun. Men varför firar vi det, vad gör vi under denna afton och kanske viktigast av allt: Vad äter vi? Vi på Matpriskollen ger dig svaren!

Den sista april firar vi i Sverige Valborgsmässoafton – en årlig högtid som firas även i Estland, Finland, Lettland, Tjeckien, Slovenien och Tyskland, den 30 april eller 1 maj. 

Traditionen kommer från den förkristna högtid som länge firats i Tyskland, men har blivit uppkallad efter kulten kring den heliga Valborg. Heliga Valborg föddes omkring 710 och var en abbedissa som enligt legenden var en engelsk prinsessa som kallades till Tyskland för att hjälpa till att kristna tyskarna. Några år efter hennes bortgång år 779 utvecklades en särskild kult under medeltiden till hennes minne, där bland annat häxtro och motverkandet av onda krafter hade stor betydelse. För att skydda sig mot häxorna började man i Tyskland tända bål, något som vi gör än idag när vi bränner upp skräp från vårrensandet i trädgårdarna och annat.

I Sverige firar vi Valborg genom att tända brasor utomhus, majbrasor. Vi flaggar också för vår konung, H.M. Carl XVI Gustaf då hans födelsedag infaller på samma dag. Utöver detta samlas också familj och vänner för att äta god mat och välkomna våren tillsammans! 

Med detta sagt älskar vi på Matpriskollen att fira och så även denna högtid. Därför delar vi här med oss av en riktig favorit när det kommer till tre rätters komponerad från Arla Köket – en meny som helt klart passar till Valborg! Smaklig måltid önskar vi och glad Valborg när det är dags! 

Förrätt: Sillsallad med ost. Annorlunda sillsallad med smak av fänkål och en extra vällagrad ost. Såväl nyskapande som lyxig.

Huvudrätt: Lax i folie. Foliepaket i ugnen är ett smidigt sätt att ge fisken mycket smak och du slipper både stekos och disk! Kryddsmöret går fint att frysa om du får över, ta fram och riv med rivjärn över fisk, potatis och grönsaker till nästa middag.

Efterrätt: Hallonmarängtårta. Fem ingredienser och tio minuter. Det är allt som behövs för att trolla fram en ljuvlig sommartårta med smak av hallon och choklad. Botten är av maräng och därmed är tårtan också glutenfri.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *