Gör godaste semlan till fettisdagen

recept godaste semlan

Foto: Bild används med licens från Shutterstock.com.

Oavsett om du är team mandelmassa eller team vaniljkräm, mycket grädde eller lite grädde, stort eller litet lock – så tror vi att den som kan avgöra den godaste semlan är du själv! 

Fettisdagen är sedan länge en härlig tradition enligt många – om man älskar semlor såklart! 
Dagen kommer från den kristna högtiden fastlagen som innebär att man inför 40 dagars fasta. Varför fettisdagen alltid infaller på en tisdag är för att själva fastan alltid började på en onsdag. Sedan fastade man hela vägen fram till påskdagen som i sin tur infaller på en söndag.

Enligt uppgifter från Sveriges bagare och konditorer så äter vi runt 6 miljoner semlor på fettisdagen. Är inte det helt otroligt? Under denna tiden på året möts vi ständigt på nätet av vilken som är den bästa semlan och vart du kan köpa den.

Nu vill vi hjälpa dig att få äta den godaste semlan på fettisdagen – genom att baka den själv! Här nedan kommer världens godaste semla där du helt fått vara med och skapa innehållets mängder till perfektion. Grundreceptet hittar du – bland många andra – hos Arla.

Gör godaste semlan så här: 
1. Värm mjölken till 37°. Smula jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt 240 g av vetemjölet (4 dl). Blanda och låt sedan vila ca 15 min.

2. Tillsätt 180 g vetemjöl (3 dl), ägg, salt, stött kardemumma och socker. Arbeta in smöret i omgångar i degen. Låt degen gå 7-10 min i köksmaskin till en slät deg som släpper runt bunkens kanter för att sedan jäsa ca 30 min under bakduk.

3. Dela degen i 12 bitar och forma till släta bullar. Låt jäsa på plåt med bakplåtspapper 1½-2 timmar.

4. Sätt ugnen på 210°. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen 8-10 min. Låt kallna.

5. Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite inkråm ur bullarna och blanda det med mjölk, riven mandelmassa och mandel eller vaniljkräm (se recept nedan). Fyll bullarna med blandningen. 

6. Vispa grädden och lägg en klick på varje bulle. Lägg tillbaka locken och pudra över florsocker. Sedan klart och färdig att njutas! 

Vaniljkräm: Dela och skrapa ur fröna från vaniljstången, lägg i en kastrull med mjölk och socker. Värm upp och låt mjölkblandningen dra en liten stund. Blanda äggulor med majsstärkelse i en bunke. Sila den varma mjölken över äggulorna under omrörning. Vispa till en slät smet och häll tillbaka i kastrullen. Vispa på medelvärme ca 2 min tills det tjocknar. Ta av från värmen och vispa ner smöret. Låt kallna. Recept på vaniljkräm hittar du hos Arla.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *