Tips på hur du pratar pengar med dina barn

pratar pengar med dina barn

Foto: Bild används med licens från Shutterstock.com.

I en vardag där pengar och matpriser är ett hett samtalsämne så kan det vara idé att även prata pengar med din barn om hur man kan tänka när det kommer till den dagliga ekonomin.

Höjda matpriser, inflation och kostnader – det kan vara uttryck och ord som vi vuxna tar för givet, men hur förklarar vi egentligen för barnen hur viktigt det är att tänka på pengarna i vuxenlivet? Här kommer några tips på hur barnen kan ta del av vardagsekonomin för att lära sig mer om hur den fungerar och hur du pratar pengar med dina barn. 

  1. Vecko- eller månadspeng. Beroende på barnets ålder så är den omtalade ”veckopengen” perfekt för barn att börja med. Kanske får de inhandla lördagsgodiset själva eller köpa sig en glass? I båda fallen behöver pengarna räcka till och barnen måste vara eftertänksamma. En bra start in i ekonomin! Ett tips är dock att inte lägga till några kronor för då lär sig inte barnen att pengarna verkligen tar slut på riktigt.
  2. Låt barnen bestämma middagen utifrån en satt budget. Sätt en rimlig budget och låt barnen vara med och bestämma middagen. En bra idé kan vara att använda vår app, Matpriskollen, för att se priserna och för att redan hemma kunna plussa ihop matvarorna och se om pengarna räcker. Jämför sedan i affären hur det hade blivit om ni köpt eller inte köpt på extrapris – hur långt hade pengarna räckt då? 
  3. Uppmuntra till sparande. Oftast har barn en önskan om att få något som de också vet är väldigt, väldigt dyrt. Uppmuntra dem till att spara ihop till sakerna själva genom att gå ut med hunden, slänga skräp, städa sitt rum eller liknande så får de se hur summan växer. 
  4. Inkludera barnen i budgeten ni sätter. Prata om matinköp, hushållskostnader och om annat som kan behöva inhandlas så som kläder och dylikt. Rita upp i en tabell och kom fram tillsammans hur länge pengarna räcker. Diskutera sparande och vilka utgifter som är nödvändiga och inte. 
  5. Prata om skillnaden mellan ”måste” och ”vill”. Mat måste vi ha, medan leksaker vill vi ha. En viktig skillnad som även vi vuxna behöver ta hänsyn till är ju skillnaden mellan vad vi behöver ha för att överleva och vad vi vill ha för att det är fint, skönt eller trendigt. 

Har du några tips på hur man kan prata ekonomi och pengar med barn? Dela gärna med er i kommentarsfältet så hjälper vi varandra! 

Använd gärna vår app för att hitta ingredienserna till bröden eller annan mat till absolut bästa pris! Ladda ner vår app och börja jämföra matpriser redan idag! Du hittar enkelt vår app här om du har iOS och här om du har Android.
Fler aktuella artiklar hittar du här.

Fakta

Matpriskollen grundades 2010 som ett miljövänligt och praktiskt alternativ till direktreklam från Sveriges matbutiker. Vi registrerar ca 200 000 nya extrapriser från över 3 000 butiker i hela landet varje vecka för att kunna leverera det bästa utbudet när du letar erbjudanden och extrapriser. Konsumenttjänsten är helt gratis för användarna. Till leverantörer och handlare erbjuder vi på Matpriskollen olika typer av B2B-tjänster. Ladda gärna ner vår app och jämför matpriser redan idag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *