Julmatkassen blev 500 kronor dyrare

julmatkassen

Foto: Bild används med licens från Shutterstock.com.

Swedbanks Julmatkasse ökade med 14 procent jämfört med 2021 och kostade i år 3 997 kronor. Julmatkassen blev därmed 500 kronor dyrare jämfört med förra året, det visar en undersökning som Matpriskollen gjort på uppdrag av Swedbank och sparbankerna. 
Prisutvecklingen på de ingående produkterna i julmatkassen varierar dock stort. Mest har priset stigit på Arla Vispgrädde som stigit med 38 procent. Den färdigkokta julskinkan har bara stigit med knappt sex procent.

Swedbank har i samarbete med Matpriskollen tagit fram prisutvecklingen på en stor matkasse med julmat och jämfört vad de valda produkterna kostade den första december 2021 med första december 2022. Julmatkassen består av 100 storsäljande livsmedelsartiklar med rikstäckning. 

Vilka livsmedelsartiklar som ingår i Julmatkassen framgår i tabell längre ner på sidan. Årets Julmatkasse kostar 3 997 kronor, vilket innebär att Julmatkassen blivit 500 kronor dyrare jämfört med förra året. 

Det motsvarar en prisökning på 14 procent. Under samma period steg de generella livsmedelspriserna med 15 procent. 

Undersökningen av Julmatkassen bygger på ett urval av 100 storsäljande och rikstäckande varumärken. Undersökningen av den generella prisutvecklingen på livsmedelsartiklar bygger på prisuppgifter på över 25 000 artiklar. Priserna är ordinarie butikspris, utan eventuella rabatterbjudanden. Urvalet inkluderar även butikskedjornas egna varumärken. Butiksurvalet täcker in urval av butiker från City Gross, Hemköp, Lidl, Willys, Coop Stora, ICA Nära, ICA Maxi, ICA Supermarket och ICA Kvantum över hela landet. Samma butiker är undersökta 2021 och 2022. För några artiklar, som blandfärs, revben och frukt, har produkter valts oavsett märke. Urvalet är inte viktat utifrån hur mycket som säljs av respektive vara, utan en enhet per artikel. Prisutvecklingen per produktgrupp är beräknad som det aritmetiska snittet av de ingående artiklarna.

Stor variation på prisutvecklingen
Prisutvecklingen på de ingående livsmedelsartiklarna i julmatkassen visar på en stor prisvariation. Mest i procent har priserna ökat på Arla Vispgrädde fem deciliter och Arla Mellanmjölk en liter som ökat med drygt 38 procent. 

Det finns också livsmedelsartiklar som minskat i pris. Störst prisminskning i procent har livsmedelsartikeln Abba Caviar Röd Stenbitsrom 80 g som sjunkit med tre procent jämfört med 2021.

Glad nyhet för alla godis- och läskälskare
Aladdins chokladask från Marabou är en annan vara som inte ökat i pris utan kostar lika mycket i år som förra året, vilket är glädjande för alla godisälskare. 

Men det finns även många andra julprodukter som inte ökat så mycket i pris. Öl, läsk, must, glögg, lutfisk och pepparkakor är exempel på varor som har bland de lägsta prisökningarna i branschen.

Generell prisutveckling på dagligvaror
Undersökningen visar att den genomsnittliga prisutvecklingen på drygt 25 000 livsmedelsartiklar ökat med 15 procent jämfört med förra året (första december 2022 mot första december 2021). 

Mest har priserna ökat på ost, mejeri, fisk och skaldjur samt kött. Snacks och godis har ökat minst. 

För att tydliggöra prisutvecklingen på olika livsmedelsprodukter har vi sammanställt ett diagram med prisutvecklingen för 16 olika produktkategorier. Av diagrammet framgår att ost, mejeri samt fisk och skaldjur är de produktkategorier som ökat mest i pris sedan 2021. Snacks & godis samt barnprodukter är de två produktkategorier som ökat minst i pris.

Julprodukternas prisutveckling
För att ytterligare tydliggöra prisutvecklingen för livsmedelsprodukter har vi tagit fram två tabeller. En tabell med 40 utvalda produktgrupper och en tabell över julmatkassen med 100 olika livsmedel. 

Av den första tabellen nedan – Prisutveckling för 40 olika produktgrupper, framgår prisutvecklingen för de vanligaste livsmedelsprodukterna. 
Alla livsmedelsartiklar inom en produktgrupp inkluderar även kedjornas egna varumärken, och storlekar. 

Av den andra tabellen nedanför – Julmatkasse 2022, framgår prisutvecklingen för de 100 artiklar som ingår i Julmatkassen. Skillnaden mellan Julmatkassen och de 40 utvalda produktgrupperna är att Julmatkassen har enskilda livsmedelsartiklar som valts ut för exakt jämförbarhet, i tabellen över de olika livsmedelsprodukterna redovisas hela produktgrupper.

Prisutveckling för 40 olika produktgrupper

Julmatkassen 2022

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *