För den som planerar att köpa oxfilé till nyår kan man behöva tänka om

svenska eller brasiliansk oxfilé Matpriskollen

Foto: Bild används med licens från Shutterstock.com.

Inte på många år har det skiljt så lite i pris mellan svensk och importerad oxfilé som nu till nyår. Den klassiska nyårsmiddagen beräknas bli 61,5% dyrare än i fjol och lämna enbart 17 kr i prisskillnad per portion när du byter ut importerad oxfilé mot svensk. Skillnaden har aldrig varit så liten!
Svenskarna handlar mycket mer till extrapris i år sedan prisökningarna blev så stora. Vi på Matpriskollen visar veckans alla annonserade extrapriser och har nu gått igenom prisskillnaderna på ett klassiskt oxfilérecept med potatisgratäng och pepparsås från Arla Köket.

Alla svenskar är väl medvetna om att matvaror blivit mycket dyrare under 2022.  Till och med november så är ökningen över 15% i Matpriskollens mätningar som baseras på över 25.000 unika artiklars ordinariepriser under 2022. Om man som konsument handlar på extrapriser, är multilojal (handlar i flera butiker) och försöker att inte slänga mat så tror vi att det här är de tre absolut bästa tipsen för att spara pengar!

Tillbaka till oxfilén och prisskillnaden på detta recept. I receptet har till exempel buljongtärningar ökat med 27%, smör 38%, riven gratängost 34% och den gula löken 33%.
Det intressant nu är att svenska oxfilén är det som ökat minst i pris i receptet och samtidigt står oxfilé för den överlägset största kostnadsposten. Prisökningen är ”bara” 8,7% på Scan utvald skivad oxfilé. Genomsnittliga prisökningen på svensk oxfilé hittills i år är annars cirka 11%.
Till nyår kostar den svenska oxfilén 399 kr/kg på extrapris på flera matkedjor. En ökning med 50 kronor (14%) från förra årets kampanjnivå på 349 kr/kg. 

Väljer du importerad oxfilé från Brasilien (naturkött) så har den ökat med 42% till 427 kronor per kilo ordinarie pris och kampanjpriserna under nyår är upp från förra årets nivå på 179 -199 kr/kg till den här veckan 289-299 kr/kg. En ökning med över 100 kr/kg, eller mellan 50-61 procent! Gapet mellan den svenska och den brasilianska har alltså minskat som varit så stort tidigare.

Hela receptet kostar nu med importerad oxfilé på kampanjpris 326 kr för 4 personer. Om man istället väljer svensk oxfilé så är priset 392 kronor för 4 personer. Så för oxfilédelen i receptet skiljer nu en det endast 17 kronor per portion (150 gram) om man väljer svensk färsk oxfilé till kampanjpris, mot importerad oxfilé på kampanj till nyår.

Se tabell för receptingredienser!

Använd gärna vår app för att hitta matvaror till absolut bästa pris! Ladda ner vår app och börja jämföra matpriser redan idag! Du hittar enkelt vår app här om du har iOS och här om du har Android.
Fler aktuella artiklar hittar du här.

Fakta

Matpriskollen grundades 2010 som ett miljövänligt och praktiskt alternativ till direktreklam från Sveriges matbutiker. Vi registrerar ca 200 000 nya extrapriser från över 3 000 butiker i hela landet varje vecka för att kunna leverera det bästa utbudet när du letar erbjudanden och extrapriser. Konsumenttjänsten är helt gratis för användarna. Till leverantörer och handlare erbjuder vi på Matpriskollen olika typer av B2B-tjänster. Ladda gärna ner vår app och jämför matpriser redan idag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *