Prisökningen inom dagligvaruhandeln fortsätter!

prisökningen inom dagligvaruhandeln

Foto: Bild används med licens från Shutterstock.com.

Till mångas förskräckelse så fortsätter matpriserna att öka även under oktober månad och vi ställer oss frågan: Kommer prisökningen inom dagligvaruhandeln någonsin att avta?

På en månad ökade 41 124 stycken olika dagligvaruartiklar med +0,6%. I genomsnitt är prisökningen inom dagligvaruhandeln i oktober något lägre än de senaste månaderna men fortsatt höga. 
Prisändringar inom dagligvaruhandeln sker med fördröjningar mellan olika kategorier, kedjor och leverantörer. För att göra det förståbart för oss handlare tar vi två exempel:

 • Eldorado 24-pack toalettpapper gick upp 29% på Willys/Hemköp
 • Mutti tomatkonserver +14% i snitt men ökningar på 19% på enstaka kedjor

Visst blev det tydligare nu? Om vi ser tillbaka på de 12 senaste månaderna (1 november 2021 – 31 oktober 2022) är höjningarna på matrelaterade produkter 14,9% och 12,5% dagligvaror totalt (inkl. djur, kroppsvård, hem och hushåll och hälsa).

Vilka kategorier ökade mest i oktober? 

I täten ligger toalettpapper som ökade 9% under förra månaden tätt följt av vindruvor på 7,2% och sedan avokado på 6,8%. I listan hittar vi även tomatkonserver, kaviar och sallad/kål. 

Hur har ökningen sett ut i oktober jämfört med januari-oktober 2022? 

Mejerivaror har under oktober ökat med 1,8% men hela 20,7% under 2022. Att osten ökat har vi märkt och där ligger ökningen på 1,6% under oktober men 22,7% under 2022. Vi hittar även fisk och skaldjur i listan som ökat med 1,5% under oktober och 15,6% sedan januari i år. 

Finns det någonting som inte ökat i pris? 

Ja, vi kan faktiskt för första gången på länge också se lite prissänkningar och justeringar från leverantörer. Inom kategorin Kyckling & Fågel har de stora aktörerna Guldfågeln och Kronfågel sänkt sina priser vilket till viss del avspeglas i konsumentpriserna som fallit totalt med -1,2%. Kycklingpriserna ökade snabbt i butikerna efter att kriget i Ukraina bröt ut i vintras. Kycklinguppfödning har väldigt korta ledtider och den stora kostnaden för uppfödarna är foder. Foderpriset har börjat gå ner och då är det viktigt att se att leverantörernas prissänkningar också får genomslag i butik med sjunkande priser.
Vi ser också en del prissänkningar på större varumärken som ökat mer än konkurrenternas tidigare, vilket nu börjar korrigeras. Det kan vara en del av marknadens sätt att med hög konkurrens sätta priserna.

Kommer matpriserna fortsätta öka?

Vår bästa bedömning just nu är att de största ökningarna är över, men vi kommer fortsatt se prisökningar inom många varugrupper som inte höjts så mycket hittills. Inflationen framåt beror till stor del på utvecklingen för energipriserna, men också att råvarumarknaden stabiliserar sig och att kronan inte försvagas så importpriserna blir ännu högre. Dessutom råder det stor osäkerhet om fortsatta kostnadsökningar i butiksledet för hyror och elkostnader, kommer behöva föras över till kunderna. Med andra ord många osäkerhetsfaktorer som kan driva upp priserna.

Vad kan jag göra som konsument?

 1. Ta tag i ekonomin och se över era utgifter varje månad. Vad kan ni göra för förändringar redan idag som faktiskt gör skillnad i plånboken?
 2. Laga mat och frys in. Storkok är perfekt eftersom kilopriset oftast är lägre på storpack och hemlagat billigare än färdiglagat.  
 3. Utgå från butikernas extrapriserbjudanden. Lägg en bevakning i er Matpriskollen-app för att få meddelande när det är erbjudanden på viktiga produkter i just din butik.*
 4. Håll er till inköpslistan! Använd även den i vår app och se till att den som handlar håller sig till den och inte impulshandlar i butik. 
 5. Våga vara multilojal och handla i fler butiker utifrån de bästa priserna.
 6. Bli medlem i alla butiker för att få extra bra erbjudanden.
 7. Sätt kylskåpet på 4 grader istället för 8 grader – då håller maten dubbelt så länge. 
 8. Handla inte hungrig! En enkel men bra regel!
 9. Laga lite extra för att ha till lunch dagen efter. 

*Gör som 140.000 andra gjorde under oktober månad och kolla i vår gratisapp Matpriskollen innan du handlar! Inga lösenord, login eller köp inuti app eller liknande – vi finns här för dig! 

Ladda ner vår app och börja jämföra matpriser redan idag! Du hittar enkelt vår app här om du har iOS och här om du har Android.
Fler aktuella artiklar hittar du här.

Fakta

Matpriskollen grundades 2010 som ett miljövänligt och praktiskt alternativ till direktreklam från Sveriges matbutiker. Vi registrerar ca 200 000 nya extrapriser från över 3 000 butiker i hela landet varje vecka för att kunna leverera det bästa utbudet när du letar erbjudanden och extrapriser. Till leverantörer, kedjor och handlare erbjuder vi på Matpriskollen olika typer av B2B-tjänster som dom får betala för, så konsumentappen kan vara gratis.. Ladda gärna ner vår app och jämför matpriserbjudanden redan idag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *