Baka sockerfritt och smarriga recept!

baka sockerfritt

Foto: Bild används med licens från Shutterstock.com.

Att raffinerat socker i större mängder inte är bra för oss vet vi ju om, men ändå innehåller större delen av det vi äter och dricker massor av socker. Och var finns de absolut största sockerbomberna? I fikat bland annat. Därför delar vi några smarriga recept här för att du ska kunna baka sockerfritt!

Det vanliga raffinerade sockret som vi får i oss tillför inget som är bra för vår kropp utan innehåller enbart en stor mängd kalorier. Det påverkar vårt blodsocker och vår insulinnivå. Genom att äta mycket socker får vi i oss mer energi än vad vi gör av med och mindre näring än vad våra kroppar behöver. Sackaros är den typ av socker som vi använder för sötning i våra livsmedel både i matlagning och i bakning. Den typen av socker är bristande på kostfiber, mineraler och vitaminer. Det finns också bra och mer näringsrika sockervarianter som vi inte ska förväxla med det raffinerade. Honung, och torkad färsk frukt är några exempel på livsmedel som innehåller naturligt socker. Men om man vill baka sockerfritt – hur kan man göra då?

Eftersom bakverk, godis och kakor är väldigt gott och något som vi har svårt att motstå trots vetskapen om hur dålig påverkan det har på vår kropp. Vi har därför letat upp några härliga sockerfria recept för er att testa när sockersuget slår till. Fyra recept där författarna använt sig av naturliga och renare ingredienser så som banan, dadlar, bönor, nöt smör och kokosolja. Håll till godo!

1. Nyttiga bananmuffins. Riktigt saftiga och nyttiga bananmuffins med smak av kanel. Receptet ger cirka 8 muffins och kommer från bakboken “Baka sockerfritt med Marja”.

baka sockerfritt

2. Raw chokladkaka med bönor. Chokladkaka på svarta bönor som är glutenfri, laktosfri, vegetarisk, vegans, raw, hälsosam och himmelskt god! Testa att använda olika nöt smör för att variera smaken på kakan. Vi rekommenderar jordnötssmör för en smak av Snickers och hasselnötssmör för en lenare nötsmak. Kakan går bra att frysa!

baka sockerfritt

4. Raw äppelbollar. Raw food-bollar går att göra i oändligt många olika smakkombinationer, men vad de alla har gemensamt är att de innehåller ej processade och ouppvärmda ingredienser så att näringen bibehålls. Här följer ett recept på riktigt goda raw äppelbollar som smakmässigt påminner om äppelkaka.

baka sockerfritt

5. Banan- och chokladkaka. Banankaka med chokladsmak som inte innehåller socker eller vetemjöl. Nyttig, supergod och perfekt för alla som vill äta hälsosammare godsaker till fikat. 

baka sockerfritt

Källor: IG-boxen och Livsmedelsverket. Bilderna är lånade från hemsidornas egna receptsidor.

Ladda ner vår app och börja jämföra matpriser redan idag! Du hittar enkelt vår app här om du har iOS och här om du har Android.
Fler aktuella artiklar hittar du här.

Fakta

Matpriskollen grundades 2010 som ett miljövänligt och praktiskt alternativ till direktreklam från Sveriges matbutiker. Vi registrerar ca 200 000 nya extrapriser från över 3 000 butiker i hela landet varje vecka för att kunna leverera det bästa utbudet när du letar erbjudanden och extrapriser. Konsumenttjänsten är helt gratis för användarna. Till leverantörer och handlare erbjuder vi på Matpriskollen olika typer av B2B-tjänster. Ladda gärna ner vår app och jämför matpriser redan idag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *