10 tips för att minska ditt matsvinn

minska ditt matsvinn

Foto: Bild används med licens från Shutterstock.com.

Visste du att varje person slänger i snitt 17 kg ätbar mat varje år? Detta för att man köper på sig för mycket, glömmer av maten längst in i kylskåpet och för att vi inte tar vara på resterna. Det vill vi råda bot på och delar därför 10 tips för att minska ditt matsvinn! 

Få saker är så tråkiga som att slänga pengar i sjön, eller hur? Om det dessutom är val som är sämre för naturen också så borde vi tänka en gång extra. Som matsvinn till exempel – det borde vi kunna minska på tillsammans! 

Hur kan det påverka miljön egentligen? Jo, när vi producerar mat så orsakar detta bland annat växthusgaser som i sin tur påverkar klimatet och bidrar till övergödning. Allt detta sker i om vi ändå sedan slänger bort maten! Låt oss tänka en gång extra när vi handlar och när vi lagar mat. 

Vad kan vi tänka på för att minska matsvinnet? 

  1. Planera dina inköp och köp inte mer än du behöver och gör av med. Är något på extrapris så kan det vara bra att frysa in eller planera för att äta upp det innan bäst före-datum passerat. 
  2. Ät upp maten som du lagt i matlådor. Vi vill ha något annat till middag, puttar matlådan lite framför oss och rätt var det är så har den hunnit bli dålig. Lägg därför lådan längst fram i kylen eller se till att välja den först innan du lagar något nytt.
  3. Förvara grönsaker i kylen. Många av dem håller faktiskt längre då!
  4. Titta, lukta och smaka på maten innan du slänger den – våga lita på dina sinnen! 
  5. Kylskåpsrensa! Vi är många gånger vana vid att äta en viss sammansatt mat.  Testa att blanda nya ingredienser av det du har i kylen. Även plockmat från kylen brukar vara en hit!
  6. Gör matlådor av överbliven mat. Många maträtter är till och med godare som matlådor när de fått stå till sig en dag eller två.
  7. Frys in pasta, ris och potatis. Många gånger kokas dessa i stora mängder och risken är stor att det blir mat över. Ett tips när det kommer till potatis är att steka den när den varit fryst och pasta och ris smakar oftast lite bättre med sås till.
  8. Riv ostkanterna och frys in för att använda till nästa gratäng, paj och pizza. 
  9. Tråkiga grönsaker såsom paprika, morötter, broccoli eller lök, går utmärkt att ha i köttfärsås, gryta, gratäng och i paj.

10. Köp mat märkta med kort datum! Ett perfekt tips för att spara både på pengarna och på miljön. 

Har du några tips på hur man kan spara på matsvinnet och undvika att slänga mat? Dela   gärna med er i kommentarsfältet! 

Ladda ner vår app och börja jämföra matpriser redan idag! Du hittar enkelt vår app här om du har iOS och här om du har Android.
Fler aktuella artiklar hittar du här.

Fakta

Matpriskollen grundades 2010 som ett miljövänligt och praktiskt alternativ till direktreklam från Sveriges matbutiker. Vi registrerar ca 200 000 nya extrapriser från över 3 000 butiker i hela landet varje vecka för att kunna leverera det bästa utbudet när du letar erbjudanden och extrapriser. Konsumenttjänsten är helt gratis för användarna. Till leverantörer och handlare erbjuder vi på Matpriskollen olika typer av B2B-tjänster. Ladda gärna ner vår app och jämför matpriser redan idag!

Källa: Livsmedelsverket

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *