Halloween och 7 recept med pumpa

7 recept med pumpa

Foto: Bild används med licens från Shutterstock.com.

Vi är på väg mot Halloween och både internet och butikerna pryds av skrämmande dekoration och måltidsrecept. Men varför firar vi egentligen Halloween och vad kan vi äta under denna högtid? Här berättar vi om Halloweens historia och delar med oss av 7 recept med pumpa.

Visste du att Halloween är en gammal Keltisk högtid som inträffade den 31 oktober varje år då skördetiden var slut och vintern började? Det var också de dödas dag och man trodde att dessa skulle resa sig från sina gravar för att skrämma den levande befolkningen. 

För att skrämma bort alla döda själar började kelterna därför att klä ut sig och bära skräckinjagande masker. Gjorde man detta skulle nämligen de döda tro att man själv var en av dem. Man skar också ut ansikten i kålrötter för att göra lyktor av dessa som i sin tur representerade den onda anden Jacka – en ande som lurade djävulen för att slippa helvetet men som också var för ond för himlen. 

1800-talet kom högtiden till USA då en stor del av den irländska befolkningen emigrerade dit under svälten. Amerikanarna satte sin prägel på Halloween och såg det istället som ett tillfälle att fira. Barnen började klä ut sig och ringde på husen för att fråga om bus eller godis. På grund av bristen på kålrötter bytte man ut dessa mot pumpor och satte dem på trappen för att visa att barnen var välkomna dit. 

Idag har Halloween blivit en rolig tradition i många hushåll världen över. För att inspirera till god matlagning under den här tiden på året delar vi därför här 7 värmande recept tillagade på just pumpa. Smaklig måltid! 

  1. Amerikansk pumpapaj. Paj med pumpa, eller pumpkin pie på engelska, serveras enligt amerikansk tradition runt Thanksgiving men har blivit mer och mer populär även till Halloween. Jättegod paj som till smaken påminner om pepparkaka.
  2. Pizza bianco med pumpa och mozzarella. Med färdig deg svänger du enkelt ihop en pizza. Här toppad med créme fraiche, butternutpumpa, mozzarella och pumpafrön.
  3. Sallad med rostad pumpa och fetaost. Testa att rosta pumpa i ugnen och blanda ner i en god sallad. Servera med fetaost och nötter och ringla över en god dressing på olivolja, citron och honung. Passar bra som en egen rätt eller tillsammans med grillad kyckling.
  4. Risotto med pumpa, spenat och hasselnötter. Laga risotto med pumpa, spenat och hasselnötter lagas i tryckkokare. Byt gärna ut löken mot purjolök eller salladslök om du vill. Hasselnötterna i receptet kan utelämnas eller ersättas med mandel, pinjenötter eller valnötter.
  5. Torskrygg med fänkål och smörigt pumpamos. Delikat festmat där torsk får sällskap av parmesanbakad fänkål, pumpamos och len avokadokräm. Krämigt gott! Du lagar den på 30 minuter!
  6. Brytbröd med parmesan och pumpa. Ett mycket dekorativt och saftigt brytbröd med parmesan och pumpa som passar perfekt som tillbehör till värmande grytor och soppor.
  7. Spagetti med pumpa, spenat och pumpafrön. Snabblagad, enkel och vegetarisk pastarätt med spagetti, pumpa och spenat. Servera med rostade pumpafrön och flagad parmesan.

Ladda ner vår app och börja jämföra matpriser redan idag! Du hittar enkelt vår app här om du har iOS och här om du har Android.
Fler aktuella artiklar hittar du här.

Fakta

Matpriskollen grundades 2010 som ett miljövänligt och praktiskt alternativ till direktreklam från Sveriges matbutiker. Vi registrerar ca 200 000 nya extrapriser från över 3 000 butiker i hela landet varje vecka för att kunna leverera det bästa utbudet när du letar erbjudanden och extrapriser. Konsumenttjänsten är helt gratis för användarna. Till leverantörer och handlare erbjuder vi på Matpriskollen olika typer av B2B-tjänster. Ladda gärna ner vår app och jämför matpriser redan idag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *