Behövs D-vitamin under vinterhalvåret?

d vitamin

Foto: Bild används med licens från Shutterstock.com.

De mörka månaderna är här och det är lätt att känna sig lite tröttare än vanligt. När solen väl kikar fram springer vi ut för att suga åt oss lite D-vitamin. Men hur är det egentligen under vinterhalvåret? Behöver vi ta extra D-vitamin för göra kroppen nöjd? 

Denna omtalade D-vitamin är ett livsviktigt vitamin med många funktioner i kroppen. Det behövs för att dela upp kalcium och fosfat på rätt sätt till vårt skelett och leder, det fungerar som ett förstastadie till hormoner och behövs för den metabola hälsan. En del menar till och med att låga nivåer har ett samband med uppkomsten av flera sjukdomar så som prostata- och bröstcancer, MS och andra infektionssjukdomar. 

Äter vi en varierad kost och är friska i övrigt så är D-vitamin det enda näringsämne som vi i vårt avlånga land riskerar att få i oss för lite av. Får vi i oss för lite D-vitamin och under rekommenderad mängd så menar forskning att detta är negativt för hälsan i olika aspekter. Rekommenderad nivå är 10 mikrogram (µg) per dag för både barn och vuxna. Studier har också visat att vi svenskar generellt sett har för låga nivåer av detta vitamin i kroppen.

Kan jag få i mig D-vitamin via maten? 

Ja, det går, men det är inte så enkelt som man kan tro. Enklast är att få i sig det via solen och dess strålar. För att kroppen där ska kunna producera sitt eget D-vitamin behöver vi exponeras för UV-B – en ultraviolett strålning vars strålar filtreras bort när solen står lågt. Det blir alltså bara under sommarmånaderna april-september mellan kl. 10 – 16 som vi kan producera vårt eget vitamin i vettiga mängder. 

Därför kan det vara en god idé att ta ett D-vitamintillskott under vinterhalvåret och njuta av de solstrålar som finns att tillgå. Du kan även äta mat så som fet fisk, äggula, makrill i tomatsås och D-vitaminberikade mejeriprodukter. 

Kom ihåg att: 

 • D-vitaminet i ägget sitter i gulan – att bara äta vitan ger dig inga D-vitaminer
 • Gravida har ett större behov av D-vitamin för att bygga upp fostrets skelett. Då bröstmjölken generellt har ganska lite D-vitamin så rekommenderas barn att ta D-vitaminer från födseln enligt ordination.

Källor:
Livsmedelsverket
Strålsäkerhetsmyndigheten

Ladda ner vår app och börja jämföra matpriser redan idag! Du hittar enkelt vår app här om du har iOS och här om du har Android.
Fler aktuella artiklar hittar du här.

Fakta

Matpriskollen grundades 2010 som ett miljövänligt och praktiskt alternativ till direktreklam från Sveriges matbutiker. Vi registrerar ca 200 000 nya extrapriser från över 3 000 butiker i hela landet varje vecka för att kunna leverera det bästa utbudet när du letar erbjudanden och extrapriser. Konsumenttjänsten är helt gratis för användarna. Till leverantörer och handlare erbjuder vi på Matpriskollen olika typer av B2B-tjänster. Ladda gärna ner vår app och jämför matpriser redan idag!

Comments
 • Har hört att man inte ska fylla på själv med D-vitamin för länge, dvsför många säsonger? Kan för många säsonger ge negativa konsekvenser? Räcker det i så fall att göra ett uppehåll?

  • Hej Inger,
   Rekommendationen är bara att ta extra D-vitamin under de mörka månaderna och när solen kikar fram så låter man bli. Livsmedelsverket rekommenderar att man håller sig till den dagligt rekommenderade dosen och inte överstiger det som står i bipacksedeln.
   Hoppas det hjälpte! Vänliga hälsningar, Matpriskollen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *