Vad menas med ekologisk mat?

ekologisk mat

Foto: Bild används med licens från Shutterstock.com.

Från höger och vänster hör vi ”ekologisk mat” men kanske färre gånger funderar vi kanske på VARFÖR vi bör äta mer ekologiskt. Varför är ekologisk mat bättre för oss och vår planet? 

Vad är ekologisk mat?
Under odling av den ekologiska maten får man inte använda sig av konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel. Djurens mat ska vara ekologisk och större delen odlad på den egna gården. Djuren ska vara utomhus och få ge utlopp för sina naturliga beteenden. Skulle djuren behandlas med antibiotika så förlängs karenstiden innan djuret får slaktas. Man får inte heller använda genetiskt modifierade organismer eller använda bestrålning och endast ett fåtal tillsatser får användas.

Hur vet jag att maten är ekologisk?
Ett livsmedel som är ekologiskt certifierat måste innehålla minst 95% ekologiska ingredienser. Produkter från jakt på vilda djur eller fisk får dock inte märkas som ekologiska. De två vanligaste märkningarna är EU:s gröna löv och KRAV-märket. För att ett livsmedel ska få ha märkningen EU-lövet måste företaget följa EU:s regler för ekologisk produktion.

Varför ska jag äta ekologisk mat?
Det finns många bra anledningar till att välja ekologiskt! Ekologisk mat är bland annat fritt från kemiska bekämpningsmedel, syntetiska smakämnen, färgämnen, sötningsmedel och konserveringsmedel. KRAV-certifierade gårdar har dessutom som krav att grisarna ska få gå på grönbete under sommaren och böka i jorden både sommar och vinter. Kycklingarna och värphönorna på gårdagarna får vara ute och picka och sprätta, och korna och tjurarna får beta mer. Du som köper ekologiskt kött, mjölk och ägg tar alltså större hänsyn till djuren.

Är ekologisk mat nyttigare?
Man har genom forskning hittills inte sett några entydiga skillnader i vitamin- och mineralhalten hos växer som är ekologiskt eller konventionellt odlade. Det behövs därför fler undersökningar för att se skillnader mellan ekologisk och icke ekologiskt odlade frukt och grönsaker.

Det har gjorts över 900 ekologiska rikskampanjer på 6 månader! Flest gör Coopbutikerna som har i snitt 4 -5 erbjudanden per vecka.
– Över 70% av ekokampanjerna som ursprungsmärks är från Sverige
– Färska grönsaker och frukt står för över 20% av kampanjerna

Matpriskollen registrerade 42 kampanjer på Ekologisk barnmat

Källor: Livsmedelsverket, Sveriges konsumenter och Jordbruksverket.

Ibland kan ekologisk mat vara lite dyrare då det finns fler omkostnader för att producera ekologisk mat. Genom appen Matriskollen kan du bevaka ekologiskt och få meddelande om när ekologiska varor finns på kampanj i dina butiker. Se här i videon hur du gör för att bevaka varor:

Ladda ner vår app och börja jämföra matpriser redan idag!
Du hittar enkelt vår app här om du har iOS och här om du har Android.
Fler aktuella artiklar hittar du här.

Fakta
Matpriskollen grundades 2010 som ett miljövänligt och praktiskt alternativ till direktreklam från Sveriges matbutiker. Vi registrerar ca 200 000 nya extrapriser från över 3 000 butiker i hela landet varje vecka för att kunna leverera det bästa utbudet när du letar erbjudanden och extrapriser. Konsumenttjänsten är helt gratis för användarna. Till leverantörer och handlare erbjuder vi på Matpriskollen olika typer av B2B-tjänster. Ladda gärna ner vår app och jämför matpriser redan idag! 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *