Högre matpriser leder till att fler handlar på kampanj: “Får passa på”

högre matpriser

Foto: Bild används med licens från Shutterstock.com.

Texten nedan är ett utdrag från dagens artikel 2022-08-02 som ni hittar i Kungsbacka Posten.
Läs hela artikeln genom att klicka här.

De senaste månaderna har matpriserna ökat mer än under hela 2021. Samtidigt ser de två billigaste butikerna inte någon enorm skillnad i hur kunderna handlar. 
– Vi märker att man i högre handlar på kampanj, säger Mahmut Hasani, butikschef på Willys i Kungsbacka.

Bara under juni månad steg priserna på livsmedel mer än de gjorde under hela 2021. Några av de varugrupper där priset ökat mest är kaffe, kött och mejerier samt bröd och spannmålsprodukter. Medan priserna på exempelvis kaffe och lättmargarin har gått upp cirka 50 respektive 30 procent i år, ligger den totala ökningen på livsmedel på dryga elva procent jämfört med förra året. Detta enligt företaget Matpriskollen samt Statistiska centralbyrån. 

På Willys i Kungsbacka har man dock hittills inte sett någon större avvikelse i beteende bland kunderna. 

– Vi ser egentligen ingen jättestor skillnad, men vi märker att man i högre grad handlar på kampanj. Folk verkar titta lite noggrannare i annonsbladen nu, säger butikschef Mahmut Hasani.

Delad förstaplats med Lidl

Just Willys hamnade tillsammans med Lidl på första plats när undersökningsföretaget Matpriskollen i slutet av juli undersökte vilka av de stora matjättarna som ligger bäst i pris. Och hos den tyska matvarubutiken låter det ungefär likadant som på Willys. 

– Vi märker nog att kunderna drar ner litegrann på lyx. Vissa saker väntar kunderna gärna med att köpa tills vi har erbjudande. Däremot går det väldigt mycket frukt och grönt, vilket är en av de avdelningar vi är riktigt bra på, säger butikschef Pierre Gren.

I början kunde Lidl notera att det handlades en del extra mjöl, men efter det har det inte varit någon vidare bunkring att tala om. 

– Däremot har kundtätheten ökat nu under de senaste månaderna. Vi har i och för sig nyligen renoverat vilket kanske gett lite extra fart, men vi har i alla fall fler kunder nu än någonsin, säger butikschefen.


Ladda ner vår app och börja jämför matpriser redan idag! Du hittar enkelt vår app här om du har iOS och här om du har Android.
Fler aktuella artiklar hittar du här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *