Bäst före-datum eller sista förbrukningsdag?

bäst före-datum eller sista förbrukningsdag

Foto: Bild används med licens från Shutterstock.com.

Matvarubutikernas produkter är märkta med bäst före datum, men ibland även sista förbrukningsdag. Vad är egentligen skillnaden mellan dessa och när är det okej att tumma lite på datumet? Vi reder ut begreppen!

Sista förbrukningsdag

En vara som är märkt med sista förbrukningsdag ska inte ätas efter detta datum då det kan betyda en ren hälsorisk. Dessa livsmedel kanske lätt blir förstörda av mikroorganismer och där lagringstiden kan bidra till att det blir hälsoskadligt att förtära. Du ska alltså INTE äta livsmedlet om sista förbrukningsdag passerat.

Bäst före-datum

När en vara är märkt med ett bäst före-datum är det precis just så; produkten är bäst före ett visst datum. Det är till detta datum som livsmedlet behåller sin kvalité, smak och färg. Maten kan vara fullt ätbar efter detta datum, men kvalitén då något sämre. 

För att maten ska hålla sig så länge som möjligt så kan det vara bra att tänka på:

  • Förvara varan så optimalt som möjligt. Detta kan du läsa om på förpackningen för de varor som behöver en viss temperatur. Ju lägre temperatur – desto längre håller varorna. Förvara därför gärna varorna vid +4 grader, hellre än +8 grader.
  • Bäst före-datumet gäller obruten förpackning. Dagar som gäller vid öppnad förpackning står på varans etikett. 
  • Titta, lukta och känn på varan. Ser den bra ut, luktar bra och smakar okej så är det fritt fram att äta.
  • De som är känsliga för bakterien listeria (äldre, personer med nedsatt immunförsvar och gravid) finns särskilda råd gällande hållbarhet och en del livsmedel. Dessa råd kan du läsa om här.

En bra illustration när det kommer till bäst före-datum och sista förbrukningsdag är den här nedan från Livsmedelverket. Den visar på ett enkelt sätt när det är OK och INTE OK att äta livsmedlet. 

Bäst före-datum eller sista förbrukningsdag?

Har du några frågor eller funderingar? Skriv en kommentar här nedan så svarar vi så fort vi kan!

Källa: Livsmedelsverket

Ladda ner vår app och börja jämföra matpriser redan idag! Du hittar enkelt vår app här om du har iOS och här om du har Android.
Fler aktuella artiklar hittar du här.

Fakta

Matpriskollen grundades 2010 som ett miljövänligt och praktiskt alternativ till direktreklam från Sveriges matbutiker. Vi registrerar ca 200 000 nya extrapriser från över 3 000 butiker i hela landet varje vecka för att kunna leverera det bästa utbudet när du letar erbjudanden och extrapriser. Konsumenttjänsten är helt gratis för användarna. Till leverantörer och handlare erbjuder vi på Matpriskollen olika typer av B2B-tjänster. Ladda gärna ner vår app och jämför matpriser redan idag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *