Frukostindex med Aftonbladet

Foto: Bild används med licens från Shutterstock.com.

Så mycket dyrare har din frukost blivit – vara för vara, butik för butik.

Det finns inte mycket som slår en god söndagsfrukost, inte sant? Men att matpriserna ökar lämnar ingen oberörd. Tillsammans med Aftonbladet lanserar vi på Matpriskollen nu ett frukostindex. Tanken är att du som konsument ska få ett hum om vad generella matkassen kostar och hur priserna skiljer sig mellan de olika butikerna. 

Men det är inte bara frukosten som blivit dyrare – prisökningen slår till på alla varor i din lokala matbutik och genom vårt frukostindex kan man se både totalkassens prisutveckling och hur ökningen ser ut på specifika artiklar. 

– ”Frukostindex är spännande i tider av kraftiga prisökningar för man kan se både totalkassens prisutveckling och vad som händer på de enskilda varorna,” säger Ulf Mazur, grundare av Matpriskollen och som har tagit fram siffrorna bakom indexet. ”Trots att urvalet är produkter som handlarna verkligen håller priskoll på, så tycker jag att utfallet är ganska tydligt. Willys är billigaste och följs av ICA Maxi. Priserna på Willys är samma i hela Sverige, medan de varierar något mellan olika ICA-butiker. Vissa ICA Maxi-butiker i Göteborgsområdet ligger väldigt nära Willys i pris, men i övriga landet är man klart dyrare om man jämför en hel matkasse.”

Hur fungerar frukostindex? 

Med hjälp av oss på Matpriskollen så lanserar Aftonbladet Frukostindex, vars syfte är att ge en fingervisning om hur matpriserna har ökat den senaste tiden. Vi har valt sex vanliga produkter som finns med på frukostborden där hemma: Kaffe, juice, bröd, mjölk, smör och ost av kända varumärken. Det skulle självklart kunna vara ännu fler artiklar i urvalet, men det funkade inte presentationsmässigt på webben på Aftonbladet. Alla stora kedjor, förutom Lidl, finns med i undersökningen. Nya siffror publiceras en gång i månaden” förklarar Ulf.

Varför finns inte lågpriskedjan Lidl med i indexet? 

– “Lidl har över 80% egna varumärken som bara säljs på Lidl. I den här undersökningen har vi valt att jämföra exakt jämförbara artiklar och då faller de, tyvärr. Men för att ändå ge en indikation så ligger Willys och Lidl på marknadens lägsta prisnivå på de kända märkena. Även Lidls egna varumärken är väldigt billiga” lägger Ulf till.

Frukostkassen har stigit med ungefär 10% de senaste 5 månaderna. Bara kaffet, bordsmargarin och ost har ökat med 20% vardera. Ulf har följt matprisernas utveckling under lång tid och aldrig sett på maken till de prishöjningar som nu sker. 

– ”Ingen har sett det här förut. Det är så många saker som har samverkat och grädden på moset är kriget i Ukraina. Det är en otrolig prishöjning om man jämför med 2021 då priserna inom dagligvaruhandeln ökade med endast 1%.” 

frukostindex
Se tabellerna för butikerna här.

Vad har orsakat prishöjningarna? 

– ”Energipriserna är givetvis en stor bov i det hela. Produktionen av både spannmål och gödsel drar väldigt mycket. Om kriget tar slut och spannmålet från Ukraina och Ryssland kommer ut skulle priserna kunna stabilisera sig, men det är också mycket annat som också inte är beroende av kriget såsom förpackningsmaterial, papper och plast samt det som importeras långt ifrån. Jag tror att en ökning på 12% när året är slut. Snöbollen blir större och större och nu börjar folk se att det också blir dyrare och dyrare” avslutar Ulf. 

frukostindex
Se tabellerna för prisökningen här.

3 tips för att handla billigare:

  1. Ha koll på ordinarie- och extrapriser och utgå från extrapriserna när du ska planera din mat. Vi gjorde en konsumentundersökning och frågade hur konsumenten ser på matpriserna. Det blev tydligt att många börjat förstå skillnaden mellan ordinarie- och extrapris där det är 40-50% skillnad många gånger. Snittet är 25% skillnad mellan de två olika priserna. 
  2. Handla frukt och grönt efter säsong. Zucchini och aubergine har till exempel minskat med 22% hittills i år för att det beror så mycket på säsongen. 
  3. Planera dina inköp och gör din research. Behöver man spara så är det smart att handla även en del i lågprisbutiker. Det blir mycket pengar på ett år. Planera inköpen och gör en inköpslista – det kommer märkas i plånboken!

Aftonbladets artikel om frukostindex hittar ni här.