5 tips för att handla mat billigare

Foto: Bild används med licens från Shutterstock.com.

Matpriserna ökar och vår nervositet med den. Vi på Matpriskollen vill hjälpa dig att spara pengar på dina matinköp genom att ge dig 5 tips till att handla mat billigare.

Så, du vill handla billigare och få pengar över till annat, inte sant? Då krävs det att du ligger steget före och planerar bättre än du gjort tidigare. Med en matbudget, lite research och en koll i Matpriskollens app, så kommer du hålla kostnaderna nere och handla mat billigare! 

  1. Sätt en matbudget. Hur mycket har du tänkt spendera varje månad? Dela summan med fyra och bestäm dig för att hålla dig till den peng som är avsatt för varje vecka. Vi spenderar i snitt mer under helgen och om vi äter ute. Se till att anpassa budgeten efter detta. 
  2. Handla mat efter säsong och datum. Priset på grönsaker och frukt har gått upp och ner under hela året. Detta beror på tillgång och efterfrågan. Jordgubbarna kan vara dyra på midsommarafton, men billiga dagen efter och clementiner kan vara billiga under vintern men dyra under sommaren – det beror helt enkelt på att jordgubbarna är ett ”måste” på midsommarbordet och att det finns gott om clementiner på vinterhalvåret. Passa på att testa nya varor när de är billiga och sök efter recept med dessa som ingredienser. Höjda energipriser, dåliga skördar, ökade fraktkostnader och politisk oro kan vara faktorer som påverkar vad maten säljs för. Då är det en god idé att bunkra upp stapelvaror och andra varor som har lång hållbarhet när dessa säljs extra billigt.
  3. Håll koll på kilopriset. Försök att köpa storpack så ofta det går då kilopriset ofta är lägre (du får alltså mer för pengarna) ju mer du köper. Detta gäller egentligen de flesta varor såsom pasta, kött, yoghurt. Frys in, gör storkok och dela upp kommande dagar. Men se upp för ”köp fler-erbjudanden”,  typ ”2 för”, om du verkligen inte vet att du behöver flera.
  4. Leta extrapriser. Matpriskollens app gör det otroligt enkelt för dig att planera dina inköp! Ta dig tid till att ladda ner vår app för att se vilka extrapriser som gäller i de olika butikerna. Du kan skapa inköpslistor och dela dessa med övriga i familjen så att fler kan fylla på listan. Ta även en vända i butiken när du handlar för att se om det finns nedsatta varor som inte står med i annonsbladen. Laga sedan dina måltider med utgångspunkt från vad som är på extrapris. I appen finns koppling från extrapris till Arla kökets enklaste och mest populära recept.
  5. Ta vara på resterna och gör storkok. Äter ni spaghetti och köttfärssås idag? Gör ett storkok och ha lasagnen fixad till nästa dag! Använd resterna till nya maträtter, ta med matlådor till jobbet eller bestäm dig för en dag då det blir plockmat.

Kom ihåg att hålla koll på utgifterna och stäm av så du håller dig till din satta budget. Följ de här tipsen så kommer det märkas i plånboken och du får pengar över till annat! 

Vill du ladda ner Matpriskollens app? Klicka här om du har iOS och här om du har Android.

Se fler aktuella artiklar här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *