Nätprisundersökning Stockholm 2020

Foto: Bild används med licens från Shutterstock.com.

BILLIGASTE KASSEN I STOCKHOLM 2020

– skiljer 34 000 per år mot dyraste

I en unik undersökning har Matpriskollen kartlagt 16 matbutiker i Stockholmsområdet för att jämföra priserna vid onlinehandel. Undersökningen bygger på ett urval av omkring 1 700 jämförbara artiklar. Utifrån de produkterna har 125 varor för omkring 2 500 kronor valts ut, det motsvarar veckokostnaden för en familj med två vuxna och två barn på 11 respektive 15 år. Varorna har också viktats mot Statistiska centralbyråns siffror över hur mycket som säljs av olika varugrupper.

Den absolut billigaste matkassen får den som handlar på Willys. Kedjan är billigare på drygt 98 procent av artiklarna, enligt undersökningen. Populära nätjätten är dyrast.

Mathem är giganten på hemleveransmarknaden och dyrast i prisundersökningen. Till skillnad från de stora kedjorna jobbar Mathem bara med utkörning.
Hos den populära nätjätten är matkassen som jämförst med exakt samma varor alltså drygt 25 procent dyrare än undersökningens billigaste. Nästan alla produkter som undersökts är dyrast hos Mathem.

Allra störst skillnad är det mellan butikernas priser på frukt och grönt. Hos Willys kostar exempelvis ett kilo päron 23,90 kronor medan det hos Mathem landar på 59,09 kronor.

Fakta: Om varorna

Undersökningen innehåller endast ordinarie priser. Samtliga butiker erbjuder multipriser och kampanjvaror. Undersökningen bortser från dessa. Det är bara butikens grunderbjudande som undersökts. Priserna är undersökta helgen 14-15 mars.

Stora delar av texten är tagen från Aftonbladet
Publicerat 23/3 2020 skriven av David Peterson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *