Vändningen – största fallet i matpriserna på två år

Priserna i landets livsmedelsbutiker sänktes i juni. Det handlar om den största minskningen sedan april 2023.

”En riktig sommarpresent för konsumenterna”, säger Ulf Mazur, vd och grundare av Matpriskollen.


Trenden med återhållande prisökningar sedan i vintras bekräftas nu med en prissänkning, vilket är första gången på över två år. Det visar siffror från prisjämförelsetjänsten Matpriskollen som mäter ordinariepriserna på över 44 000 varor i landets livsmedelsbutiker.

– Sänkningen drivs av lägre priser på kaffe, frukt och bär, konstaterar Ulf Mazur.

Totalt sjönk priserna med i genomsnitt –0,1 procent och för livsmedel handlade det om – 0,2 procent.

Detta kommer efter att ordinariepriserna ökat med cirka 3,5 procent på ett år eller 2,5 procent om man mäter även andra artiklar i livsmedelsbutikerna.

Utöver detta kommer det som brukar kallas för krympflation där förpackningarna blir mindre men priset inte minskar i samma utsträckning. Matpriskollen släppte nyligen en rapport kring detta.

– Krympflation är svårmätt men lägger sig på toppen, säger Ulf Mazur.

Många produkter prissänktes i juni vilket resulterade i en nedgång på livsmedel med –0,2 procent. Tydligast var kaffe som minskade med cirka 3-15 kronor per paket eller 7 procent på bönkaffe.

– Kaffet minskar i pris på grund av lägre råvarupris och en stärkt krona mot dollarn. Nästa gång kaffepriserna kommer ändras är i augusti och just nu finns inget som talar för att det skulle stiga igen, säger Ulf Mazur.

Det är också diverse rörelser i frukt- och grönt.

– Som alltid med frukt och grönt så spelar säsongen in och nu kommer flera storsäljare in i säsong som exempelvis melon (–16 procent), persikor och aprikoser (–13) och nektariner (–11). Jordgubbar blir också billigare under månaden, medan citron/lime och äpplen blivit 7-8 procent dyrare, tipsar Ulf Mazur.

De största prisökningarna under månaden syntes bland annat på surströmming, nötkött, köttfärs och glass.

– Det verkar som man förbereder för surströmmingspremiären i augusti med höjda priser redan nu. Kallax 300 gram ökade med 13 procent och Oscars ökat med 8 procent. Röda Ulven är än så länga stilla i pris. I snitt är det 5 procent dyrare surströmming, förklarar Ulf Mazur.

För nötkött och köttfärs är det köttbristen som fortsätter att ställa till det.

– Både nötfärs, blandfärs och fläskfärs ökade med några kronor per kilo i pris, säger Ulf Mazur.

Matpriskollen noterar också att två kedjor med Ica i spetsen, inte tagit ut ordinarieprisökningar i samma takt som konkurrenterna under årets första månader.

– Prisökningstakten på årsbasis varierar mellan kedjorna. I genomsnitt 3,5 procent och City Gross ligger en halv procent under det och Coop en procent över. I juni så var prissänkningarna ganska jämna mellan –0,1% till –0,3%. Det är spännande att se Icas och City Gross långsammare prisökningstakt än konkurrenterna. Givetvis pressar det övriga kedjor att sänka sina priser så den prismedvetne konsumenten inte lämnar, säger Ulf Mazur.

På ett år har ordinariepriserna ökat med cirka 3,5 procent på matrelaterade produkter och 2,5 totalt. Förutom olika frukter och grönsaker så har olivoljan minskat mest med – 16 procent och den fortsätter gå ner i pris efter katastrofskörden i Spanien för ett par år sedan. Choklad, ka;e, bär, matfett och hårdost är det som ökat allra mest i pris, men även mejeriprodukter kommer med i topplistan nedan utifrån produktgrupper.

Ordinarieprisutveckling totalt Dagligvaruhandeln:

Juni-0,1%(-0,2% mat) 44.695 artiklarEMV  -0,2% (12.067 art)
6 månader+1,9%(+2,6% mat) 40.187 artiklarEMV  +1,6% (11.120 art)
12 månader+2,5%(+3,5% mat) 35.832 artiklarEMV +2,3% (9.846 art)
2022-01-01+24,7%(+28,9% mat) 20.675 artiklarEMV +25,4% (6.402 art)

Matpriskollen undersöker vad ordinariepriset på en vara är i en butik den sista dagen i månaden och jämför med tidpunkter tidigare. (31 maj 2025, 31 december 2024, 30 juni 2024 och 1 jan 2022). EMV står för kedjornas egna märkesvaror, ex ICA Basic, Garant och Änglamark mfl. 

Vad händer framåt?

Grunden i en marknadsekonomi är att aktörerna kommer ta så bra betalt man kan tills dess att kunden handlar hos en konkurrent eller väljer annan vara. När producenter tappar i försäljning måste man anpassa priserna nedåt för att möta konkurrenterna. 

Detsamma gäller butiker och kedjor. Pristransparens på produkter mellan butiker, gör att inblandade kan agera snabbt och sänka priserna om konkurrenterna gör det. Att konsumenterna ”röstar med fötterna” är det effektivaste sättet att hålla nere konsumentpriserna.

Matpriskollens Priskollentjänst sätter konsumenter i förarsätet och ökar konkurrensen mellan butikerna.

Kedjornas Egna märken tar allt större del av försäljningen och pressar också varumärkesleverantörerna. Prisökningstakten på EMV har varit något lägre än för leverantörsmärken under inflationstiden.

Vi ser att ICA inte höjer i samma omfattning som konkurrenterna och det kommer sätta press på övriga kedjor framöver om ICA även får ökad försäljning.

Valutapåverkan
Det är fördröjningar och eftersläpningar i prissättningen inom dagligvaruhandeln. Svenska kronan har stärkts med cirka 10% på ett år mot dollarn och cirka 2% mot Euron. I år är förstärkningen av kronan ännu tydligare mot dollarn med över 15%. Detta är bra för inte minst priset på kaffepaketen framöver.

En starkare valuta kommer också gynna importpriserna framöver, men det sker inte över en natt och inte samordnat. Vår handel i dollar är mycket mindre än i Euro, då största delen av vår handel sker med Euroländer.

Nötköttpriserna fortsätter upp

Utbudet av nötkött är för litet mot efterfrågan och priserna ökar fortsatt mot konsument. Bristen på nötkreatur för slakt tror man kommer bestå flera år framåt. Kedjorna säljer mycket importkött. Alternativet blir att växla till svenskt som inte finns i tillräcklig omfattning, eller hitta andra marknader? Kedjor och producenter måste hitta en långsiktig överenskommelse om produktion av kött för att säkra utbud och efterfrågan och svensk livsmedelsberedskap.2024 var självförsörjningsgraden för nötkött 57% och för 30 år sedan 95%.

Arla lämnar mjölkpriset till bönderna oförändrat för sjunde månaden i rad i juni. Det innebär att mejeripriserna bör ligga still en bra bit in på hösten i alla fall.

Förpackningsavgifterna fortsätter att öka för producenterna och kommer innebära några tiondels procent ytterligare under 2025.

Vädereffekter med torka, regn, orkaner och liknande som ofta snabbt innebär prisökningar i olika kategorier. Mycket faller i pris och en del ökar. I Sverige så har skördarna varit normala till bra rapporterar Jordbruksverket.

Krig, tullar och annat elände kan också komma att påverka priserna framåt.

Tabellbilagor

12 månaders utveckling:

Kategorier som ökat/minskat mest senaste året: (30 juni 2025 mot 30 juni 2024)

Vad göra som konsument? 

Man måste ta mycket mer ansvar för sin privatekonomi och få grepp om de verkliga kostnaderna man har per månad. Ökade matkostnader ihop med stigande räntor, dyrare el, drivmedel mm gör att det blir mindre pengar över till det mindre nödvändiga. Vissa lever redan med väldigt små marginaler och där blir det ännu tuffare. Mat kommer ta en större del av pengarna framöver. 

  • Ladda ner Matpriskollens nya prisjämförelsetjänst i appen! Gratis jämförelse mellan butiker på produktnivå och det du ska handla.
  • Utgå från butikernas extrapriserbjudanden när man planerar veckans mat. Lägg bevakning på det man anser viktigt så får man meddelande om erbjudanden i favoritbutikerna. 
  • Kolla upp erbjudanden från butikerna i närheten innan man går dit. Gör en inköpslista innan och håller sig till den. Finns stapelvaror på extrapriser så kan man köpa lite mer. I Matpriskollens gratisapp listar vi varje vecka butikernas erbjudanden och snittrabatten är hela 20-25%! Många varor har både 40% och 50% rabatt. 
  • Att vara multilojal lönar sig också. Dvs att handla i flera olika butiker. Det sätter press på kedjorna att sänka sina priser för att inte tappa kunder. 
  • Se till att vara medlem i alla butikskedjorna. 
  • Kolla jämförpriserna. Det är lätt att bli lurad av lockpriser och produkter i mindre eller större förpackningar. 
  • Småbarnsfamiljerna kan spara stora pengar på att använda sin TID till att laga mat och frysa in. Tex barnmat. 
  • Sen ska man inte slänga mat. Sätt kylskåpet på 4 grader i stället för 8 grader, så håller maten dubbelt så länge. Laga lite extra så blir det också en lunch till morgondagen. 
  • Handla mat efter säsong. 
  • Tänk på att din tid är värdefull. Ju mer du kan göra själv desto billigare. 
  • Handla inte hungrig! 🙂

Om Matpriskollen
Vi tröttnade på högarna av pappersreklam som trillade ner i brevlådan och inspirerades av att om alla sade ”Nej tack till pappersreklam” så skulle vi, enligt Naturskyddsföreningen, spara hela 3 miljoner träd och 300 000 ton koldioxid per år. 

Så 2010 startade vi i Falkenberg. Idag är vi 12 medarbetare. Vår huvudtjänst är en gratisapp, helt utan inlogg, eller password via Appstore eller Google play. Antalet aktiva användare av gratistjänsten är cirka 350.000. 

Vi får in våra pengar, för att finansiera gratisdelarna, genom att sälja pris- och kampanjdata till externa organisationer, kedjor, butiker och leverantörer i efterhand.

Kontakt: Ulf Mazur, Mapriskollen, 070-6476127, ulf@matpriskollen.se