Matpriskollen i april: Extrem prisökning på kaffe och köttpriserna fortsätter upp.
Priserna i april ökar måttligt. Kaffepriset ökade dock med upp till 40 procent beroende på märke och butik. En historisk prisökning och nu finns det butikspriser på över 100 kronor per paket.
Köttpriserna rusar däremot på grund av brist både i Sverige och Europa. Strömavbrottet i Spanien, Portugal och delar av Frankrike skulle också potentiellt kunna förvärra saken.
– Bara köttindustrin där har pratat om 190 miljoner euro i förluster, konstaterar Ulf Mazur, grundare av Matpriskollen.
Efter den extrema inledningen på året med prisökningar på över 2 procent till februari, bromsade ökningarna upp under mars och vi ser samma effekt under april. Ordinariepriserna ökade i april med totalt +0,2% och för matrelaterade produkter +0,4%, visar siffror från Matpriskollen.
Ökningen i april hänförs till extrem prisökning på kaffe och ganska stora ökningar på nötkött, som också är en stor kategori. Därutöver ser vi att kedjorna med ICA i spetsen, inte tagit ut prisökningar i samma takt som konkurrenterna i början på året. Det gör att konkurrenter måste agera och kan inte öka priserna i den omfattningen som man nog skulle önskat, noterar Matpriskollen.
- Under mars så sänkte Willys sina priser efter en initial större ökning i början på året. Dom “måste” ju vara billigast, då det är deras affärsidé att alltid leverera Sveriges billigaste matkasse. När konkurrenten ICA inte ökade sina priser lika mycket var Willys tvungna att börja sänka. I april ser vi nu att Axfoodägda CityGross-kedjan, sänker sina priser rejält, som ett svar på marknadens prissättning.
- Det är skönt att prisökningstakten vi såg i början av året på ordinariepriserna inte fortsatt. Generellt sett så tror jag att alla delar av värdekedjan, från jord till bord, gör allt den kan för att hålla nere prisökningar och om möjligt sänka priserna. En mycket priskänsligare kund som är multilojal och kollar priser, sporrar till effektivitetsökning i alla led, säger Ulf Mazur vd på Matpriskollen.
- Kaffeprisökningen under påsken är helt extrem och historisk. Aldrig har kaffepaketen blivit så mycket dyrare vid en höjning.
- Köttbrist i Sverige och Europa gör att priserna ökar både på svenskt och importerat kött. Det råder brist på slaktdjur och strömavbrottet i
Spanien/Portugal gör det inte bättre om de måste kassera massa kött nu.
Under påskmånaden april ökade matrelaterade priserna med 0,4% på nästan 45.000 jämförda artiklar mellan 30 april och 31 mars. Då ökningarna är inom ett fåtal kategorier, se tabell, måste det ses som ett bra besked till svenska folket att ökningarna vi såg i början av året inte fortsätter på samma sätt.
Prisutveckling totalt Dagligvaruhandeln:
April | +0,2% | (+0,4% mat) 44.613 artiklar | EMV +0,1% (11.912 art) |
6 månader | +2,2% | (+3,0% mat) 40.229 artiklar | EMV +2,1% (10.864 art) |
12 månader | +2,8% | (+4,0% mat) 36.018 artiklar | EMV +2,6% (9.762 art) |
2022-01-01 | +24,6% | (+28,7% mat) 21.297 artiklar | EMV +25,4% (6.478 art) |
Matpriskollen undersöker vad ordinariepriset på en vara är i en butik den sista dagen i månaden och jämför med tidpunkter tidigare. (31 mars 2025, 31 oktober 2024, 30 april 2024 och 1 jan 2022). EMV står för kedjornas egna märkesvaror, ex ICA Basic, Garant och Änglamark mfl.
I april höjdes priserna mest på varukategorierna Bryggkaffe +20%, Köttfärs +1,7%, Nötter +1,5%, Nötkött +1,4% och Vatten +0,7%
Största prissänkningarna skede “som vanligt” inom Frukt och Grönsaker. Bär -2,2%, drivet av Hallon, Jordgubbar och Björnbär som sänkts i pris. Färska grönsaker -1,8% drivet av Paprika, Aubergine/Zucchini och Tomater.
Inom mejeri som ju ökat mycket under årets inledning, så ser vi prissänkningar inom framför allt Crème fraiche o Gräddfil, där några kedjor sänkt priserna rejält med 5-10%. Detta som en anpassning till ICAs mindre ökningar. Marknadsekonomin fungerar, säger Ulf Mazur.
Lansering av funktionen “Priskollaren” i Matpriskollens gratisapp, där användaren enkelt kan se och jämföra priset för en vara i sina olika butiker, har också fått stor uppmärksamhet från högsta politiska nivå till handlare och kedjor. Transparensen ökar och därmed konkurrensen.Vi har redan haft tiotusentals användare av tjänsten, säger Ulf Mazur.
Sammanfattar man april kan man säga att priser höjs och sänks i större omfattning än vanligt. Det är nervöst hos aktörerna då hela 21 procent av artiklarna höjdes och 21 procent sänktes i pris under månaden. Handlarna och kedjorna justerar och försöker sätta rätt pris mot sina kunder utifrån vad konkurrenterna tar.
På ett år har ordinariepriserna ökat med 4,0% på matrelaterade produkter och 2,8% på alla jämförda artiklar inom dagligvaruhandeln.
Stora ökningar på kategorierna Kaffe med +30% (Bryggkaffe med +47%), Choklad +25% (Bakchoklad +46%, Chokladkakor +31%) och Matfett +13% (Smör 21%). Prissänkningarna är stora på Oljor & Vinäger (Olivolja –9%) och Marinader & Grill –2% (BBQ-sås –2,9%).
Fördjupning:
Bryggkaffe: Prisökningen på bryggkaffe i april är historiskt stor, med upp till 25 kronors höjning eller 35 till 40 procent beroende på sort och butik, för ett paket Löfbergs. 500 gramspaket från Arvid Nordqvist kostar nu i många fall över 100 kronor. Dessa prisnivåerna är något som Matpriskollen varnat för under lång tid då råkaffebörsen varit på ATH under vintern. Som tur är infann sig påsken under april och i samband med prisjusteringen av ordinariepriserna. Då kaffe är en stor kampanjprodukt vid de stora helgerna, så kunde man köpa kaffe för 50 kronor per paket under påskveckan, vilket många passade på att göra.
Köttpriserna ökar. Nötproduktionen i Europa minskar med ca 1% per år. Priset per kilo nöt, mätt som pris på KO har ökat dramatiskt i Irland, Tyskland och EU under senaste månaderna. Nötkött från Irland och Tyskland är nu dyrare än svensk ko, som stigit cirka 10% sedan årsskiftet. Det ökar priserna i butik. Vi har sett ökningen från mars och den fortsätter under april och det kan komma mer längre fram. Bristen på nötkreatur för slakt tror man kommer bestå flera år framåt. Kedjorna säljer mycket importkött. Alternativet blir att växla till svenskt som inte finns i tillräcklig omfattning, eller hitta andra marknader?
Vi konsumenter efterfrågar åter mer kött, efter vegetariska trenden som pågått flera år. Om kedjorna hänger på det och ökar kampanjintensiteten för att möta ökad efterfrågan kommer vi nog se stigande priser på grund av brist.
En anledning till köttbristen är att mjölkkorna är friskare och ger mer mjölk längre och 30 kilo mjölk per dygn och ko gör att med höga mjölkpriser så behåller man kossorna längre istället för att slakta!
Generationsskiften på gårdarna. Ska nästa generation ta över så vill dom ofta satsa och investera. Måste veta om lönsamheten framåt. Osäkert. Detsamma gäller för jordbruket inom EU.
En sak som Matpriskollen också kommer att hålla ögonen på framöver är hur strömavbrottet på den iberiska halvön den 28 april kan komma att påverka livsmedelspriserna. Elektriciteten i hela Spanien slogs ut samt stora delar av Portugal och även mindre delar av Frankrike.
Enligt en artikel i Reuters räknar köttindustrin med förluster på så mycket som 190 miljoner euro då fryskapaciteten slogs ut och strömavbrottet varade längre än tolv timmar.
– Spanska charkuterier är vanliga i Sverige men i övrigt är det inte jättemycket kött som importeras direkt därifrån. Däremot kan det eventuellt komma att få effekter då det ökar efterfrågan av kött från andra länder och därmed kan höja priser. Dessutom är det sannolikt även andra livsmedel som drabbats av att strömavbrottet slog ut kyl- och fryskapacitet i landet under en förhållandevis lång tid. Det är stor risk för att varor tvingas svinnas, säger Ulf Mazur.
Vad händer framåt?
Andra påverkanseffekter på priserna framåt:
Matpriskollen undersöker ordinariepriserna och vad dessa kostade den sista i månaden jämfört med den sista i månaden innan. Mycket dagligvaror säljs på kampanj och speciellt till de stora helgerna som t.ex Påsk. Med en påskhelg som flyttar sig mellan månader kan utfallen då variera kraftigt. Matpriskollen får inte med såna kampanjeffekter och vi fokuserar på priserna som konsumenten möter i butikerna. Hur har dessa ordinariepriser förändrats under månaden, året osv.?
Fortsatt konkurrens och transparens håller emot prisökningar:
När producenter tappar i försäljning måste man anpassa priserna nedåt för att möta konkurrenterna. Detsamma gäller butiker och kedjor. Transparens mellan priser gör att inblandade kan agera snabbt och sänka priserna om konkurrenterna gör det.
Matpriskollens Priskollentjänst sätter konsumenter i förarsätet och ökar konkurrensen mellan butikerna.
Kedjornas Egna märken tar allt större del av försäljningen och pressar också varumärkesleverantörerna.
Under april sänkte City Gross sina priser rejält på framför allt kött, grönsaker och mejeri och vi spår fortsatt intensiv priskonkurrens mellan kedjorna.
Valutapåverkan:
Det är fördröjningar och eftersläpningar i prissättningen inom dagligvaruhandeln. Svenska kronan har stärkts med cirka 11% på ett år mot dollarn och cirka 5% mot Euron. Detta kommer gynna importpriserna framöver, men ännu på många månader kommer vi inte se några större effekter av denna välkomna förstärkning, då den skett senaste månaderna och det är långa ledtider inom branschen.
Arla lämnar mjölkpriset till bönderna oförändrat för femte månaden i rad i maj. Innebär att mejeripriserna bör ligga still under hela sommaren.
Förpackningsavgifterna fortsätter att öka för producenterna och kommer innebära några tiondels procent ytterligare under 2025.
Vädereffekter med torka, regn, orkaner och liknande som ofta snabbt innebär prisökningar i olika kategorier. Mycket faller i pris och en del ökar.
Krig, tullar och annat elände kan också komma att öka priserna framåt.
Prisutveckling tabeller:
Prisförändringar huvudkategorier i april och 12 månader:
Huvudkategori april 2025
Huvudkategorier 12 månader 30 april 2025 mot 30 april 2024
Prisförändringar kategori i april
Kategorier som ökat/minskat mest senaste året: (30 april 2025 mot 30 april 2024)
Prisförändringar produktgrupper april 2025
Kedjor april 2025
Vad göra som konsument?
Man måste ta mycket mer ansvar för sin privatekonomi och få grepp om de verkliga kostnaderna man har per månad. Ökade matkostnader ihop med stigande räntor, dyrare el, drivmedel mm gör att det blir mindre pengar över till det mindre nödvändiga. Vissa lever redan med väldigt små marginaler och där blir det ännu tuffare.
- Ladda ner Matpriskollens nya prisjämförelsetjänst i appen. Gratis jämförelse mellan butiker.
- Utgå från butikernas extrapriserbjudanden när man planerar veckans mat. Man lägger bevakning på det man anser viktigt så får man meddelande om erbjudanden i favoritbutikerna.
- Kolla upp erbjudanden från butikerna i närheten innan man går dit. Gör en inköpslista innan och håller sig till den. Finns stapelvaror på extrapriser så kan man köpa lite mer. I Matpriskollens gratisapp listar vi varje vecka butikernas erbjudanden och snittrabatten är hela 20-25%! Många varor har både 40% och 50% rabatt.
- Att vara multilojal lönar sig också. Dvs att handla i flera olika butiker. Det sätter press på kedjorna att sänka sina priser för att inte tappa kunder.
- Se till att vara medlem i alla butikskedjorna.
- Kolla jämförpriserna. Det är lätt att bli lurad av lockpriser och produkter i mindre eller större förpackningar.
- Småbarnsfamiljerna kan spara stora pengar på att använda sin TID till att laga mat och frysa in. Tex barnmat.
- Sen ska man inte slänga mat. Sätt kylskåpet på 4 grader i stället för 8 grader, så håller maten dubbelt så länge. Laga lite extra så blir det också en lunch till morgondagen.
- Handla mat efter säsong.
- Tänk på att din tid är värdefull. Ju mer du kan göra själv desto billigare.
- Handla inte hungrig! 🙂
Om Matpriskollen
Vi tröttnade på högarna av pappersreklam som trillade ner i brevlådan och inspirerades av att om alla sade ”Nej tack till pappersreklam” så skulle vi, enligt Naturskyddsföreningen, spara hela 3 miljoner träd och 300 000 ton koldioxid per år.
Så 2010 startade vi i Falkenberg. Idag är vi 12 medarbetare. Vår huvudtjänst är en gratisapp, helt utan inlogg, eller password via Appstore eller Google play. Antalet aktiva användare av gratistjänsten är cirka 350.000.
Vi får in våra pengar, för att finansiera gratisdelarna, genom att sälja pris- och kampanjdata till externa organisationer, kedjor, butiker och leverantörer i efterhand.
Kontakt: Ulf Mazur, Mapriskollen, 070-6476127, ulf@matpriskollen.se