Coop vinnaren när Matpriskollen jämför kundklubbarna: ”Handlar om många tusenlappar”

kund visar upp sitt klubbkort i kassan

I en omfattande granskning har Matpriskollen jämfört kedjornas olika kundklubbar. Det är en snårig terräng att navigera men i undersökningen kommer Coop ut som klar etta i reda pengar.

”Det kan handla om många tusenlappar för en barnfamilj”, säger Alfred Johansson, affärsansvarig hos Matpriskollen.

Matpriskollen kunde nyligen summera 2024 års prisökningar i landets livsmedelsbutiker, där ordinariepriserna ökade med 2,1 procent eller 2,8 procent om man bara räknar livsmedel. Sedan den 1 januari 2022 rör det sig om hela 25 procent.

Eftersom matpriserna är en av de svenska hushållens största utgifter är utvecklingen oroväckande – och det är därför viktigt att konsumenterna är multilojala och jämför alla butikers erbjudanden. Det är nämligen så man sätter press på kedjorna att hålla priserna låga. Samtidigt är det däremot viktigt att vara medlem i de respektive kedjornas kundklubbar, menar Alfred Johansson, affärsansvarig B2C, hos Matpriskollen, som tittat närmare på saken.

Från andra hållet försöker nämligen kedjorna på olika sätt locka kunderna att vara trogna. Med lite finess kan man använda det till sin fördel. Förutom att man får kedjornas alla kampanjerbjudanden har många kedjor nämligen medlemsbonusar för att öka lojaliteten. 

– Beroende på kedja ger den extra medlemsbonusen från 0 till över 5 procent, konstaterar Alfred Johansson och tillägger:

– Att använda bonussystemen rätt hos de olika kedjorna kan spara många tusen kronor på ett år. Det finns många tips och trix man kan använda.

Kedjornas bonusprogram är dock en snårig djungel, där modellerna skiljer sig från kedja till kedja, med olika typer av upplägg och förmåner.

– Det skiljer sig mycket beroende på hur mycket man handlar och hur man går till väga. I undersökningen har vi utgått från Konsumentverkets beräkningar att en familj på två vuxna och två barn har kostnader för dagligvaror uppåt 13 000 kronor per månad, och att man handlar för 8 000 kronor per månad inom samma kedja, säger Alfred Johansson.

I undersökningen kommer Coop ut med högst bonus, det vill säga den som ger mest återbäring för den som handlar mycket, tack vare den effektiva bonustrappan och 5% rabattcheck.

– Coops medlemsbonus är deras styrka. Om man använder Coops bonuscheck på 5% rätt och betalar med Coops matkonto blir bonusen efter en månad över 5 procent av hela månadens inköp, vilket är väldigt högt mot andra kedjor.

– Om man handlar mindre per månad, så är det mer jämt mellan kedjorna och man kommer upp i rabatter mellan 1-2% i de olika bonusprogrammen. Det har dock inte varit lätt att kartlägga allt, menar Alfred Johansson.

– Det vore bra om kedjorna förbättrade sina system för att göra dem mer lättförståeliga och jämförbara, vilket skulle gynna alla.

Om undersökningen:

Matpriskollen har gjort en gedigen kartläggning över de olika matkedjornas bonusprogram. Hur fungerar de och vilket får du mest bonus på? Vi berättar hur du maxar!

Matpriskollen har undersökt kedjorna som står för nästan 100% av dagligvaruhandelns omsättning. I undersökningen har vi utgått från Konsumentverkets beräkningar att en familj på två vuxna och två barn har kostnader för dagligvaror på ca.13 000 kr per månad. 

Vi har också utgått från att man är relativt lojal i hur man spenderar sin matbudget och att man då lägger ca. 2/3 (8 000 kr) på den kedja som exemplifieras. Vi har också jämfört ett hushåll som spenderar cirka 6.000 kr/månad, varav 4.000 kr på samma kedja. Detta gör att vi kan jämföra de olika bonusprogrammen för att se vilken bonussats man kommer upp i per månad.

Vi har endast med rikstäckande bonusprogram och inte lokala bonuserbjudanden som t.ex senior- tisdags- eller föreningsrabatter. Normalt kan man inte kombinera flera rabatter samtidigt. Vi har också valt att exkludera partnererbjudanden och bonusmöjligheter som kan uppstå genom val av bank och försäkring. I den här undersökningen har inte butikernas ordinarieprisnivå undersökts, inte heller kampanjpriser.

I den här undersökningen har inte butikernas ordinarieprisnivå undersökts, inte heller kampanjpriser*.

*Matpriskollen gör löpande ordinarieprisundersökningar och varje vecka publicerar vi alla butikers annonserade veckoerbjudanden i appen, vilka man ska utnyttja för att få bättre matekonomi. I ordinarieprisundersökningar, som t.ex “koll på kassen” eller “frukt och grönsakspriser”, som Matpriskollen gör, så har Willys och Lidl de lägsta ordinariepriserna.

Sammanfattning:

Man ska vara medlem i alla kedjor som du handlar. Du som medlem får då kedjans bästa kampanjerbjudanden varje vecka och dessutom har många kedjor Medlemsbonus på månadens inköp för att öka lojaliteten. 

Beroende på kedja ger den extra medlemsbonusen från 0% till över 5%. Det minskar prisskillnaderna mellan olika kedjor. Hur stort utfallet blir beror helt på kundernas köpmönster och bonusprogrammets uppbyggnad.

Skillnaderna i regler mellan bonusprogrammen är mycket stora och det gör det väldigt svårt att jämföra värdet. Två ytterligheter finns och det är Willys som generellt har billigaste matkassen till ordinarie pris, men har ingen medlemsbonus och Coop, som har högre ordinarieprisnivå, men du kan få 5% bonus beroende på inköpsmönster. 

Det är högst bonus av alla kedjor. Det gäller bara att förstå systemet på Coop. Kedjornas bonusprogram kräver att man spenderar några tusen kronor i månaden för att få tillgång till bonuspoäng och olika bonusnivåer. 

Lojalitet över tid lönar sig hos flera, då man kommer upp i högre bonusnivåer månaden efter inköpen. Därför har vi valt att sammanfatta vilken bonus de olika programmen resulterar i efter 4 månader vid en spenderad summa på 4000 kr respektive 8000 kr per månad.

Se bifogade tabeller i slutet av artikeln för flera räkneexempel om hur medlemsbonusarna ändras vid 8000kr/månad!

*Då kedjorna har olika upplägg och många ger effekt efter ett par månaders inköp, visar vi bonusen när respektive kedjas bonussystem ger maxrabatt.

** Vårt exempel ger bonus mellan 5,15% och 5,5% inkl. Coops Matkonto som är gratis och ger 0,5% extra på inköpen.

*** Uppnås månad 5.

City Gross

Med City Gross bonussystem PRIO kan man som medlem tjäna in en bonuscheck i månaden på antingen 5% eller 10% på ett helt köp. City Gross bonussystem gynnar den som handlar över 4000 kronor totalt uppdelat på minst 4 tillfällen, under en 3-månadersperiod. Då får man nästa månad en 5% rabattcheck som gäller vid ett köptillfälle. Om man istället under en 3-månadersperiod handlar vid fler än 6 tillfällen för totalt över 6000 kr, får man nästa månad en 10% rabattcheck som gäller vid ett köptillfälle (se tabell i slutet av artikeln!). Rabattcheckar kan aldrig ge dubbel rabatt, tex ihop med seniorrabatt eller studentrabatter.

Matpriskollens förslag på hur man maxar bonusen hos City Gross vid 8 000 kr/månad:

PRIO gynnar de som har möjlighet att handla ofta på CityGross. I stället för att dra ut på inköpen på tre månader, så gör vi dom samma månad. Under månad 1: handla vid 6 tillfällen för totalt över 6000 kr. Då kommer man, under månad 2, erhålla sin bonuscheck på 10% vid ett köptillfälle.

Under månad 2: gör om proceduren att handla 6 gånger för minst 6000 kr totalt, samt även ett extra inköpstillfälle där man lägger resterande ca. 2000 kr av ens månadsbudget och nyttjar då en bonuscheck på 10% på hela köpet.

Beroende på hur stor summa du lägger vid köptillfället då du nyttjar din bonuscheck, desto mer eller mindre blir din månadsbonus. I vårt exempel får man då 200 kr (10%) i rabatt på sitt köp för 2000 kr. Utslaget på månaden landar den månatliga bonusen på 2,5% fr.o.m. månad 2. Kan man en gång per månad göra ett riktigt storköp och handla för 3.000 kronor blir snittrabatten hela 3,75%.

Coop

Hos Coop (Coop Medlem. Det kostar 100 kronor att bli medlem i den ekonomiska föreningen. Om du går ur, så betalas 100 kronor tillbaka) tjänar medlemmar bonuspoäng om de handlar för minst 1000 kr per månad. Bonusmodellen är inte helt enkel att förstå fördelarna med.

Bonusen ökar ju högre nivå i bonussystemet du avancerar till genom att handla och samla bonuspoäng. Bonuspoängen du tjänar in finns tillgängliga direkt vid varje nådd 1000 kr-nivå och kan sparas i upp till 3 år. Varje månad börjar du om på första bonusnivån och poäng som hamnar mellan en 1000 kr-nivå stryks till nästa månad.

Coops bonussystem har följande modell:

  • 0-999 kr 0 bonuspoäng.
  • 1000 kr – 1 poäng/kr (1000 bonuspoäng)
  • 2000 kr – 1 poäng/kr (1000 bonuspoäng)
  • 3000 kr – 2 poäng/kr (2000 bonuspoäng)
  • 4000 kr – 3 poäng/kr (3000 bonuspoäng)
  • 5000 kr – 4 poäng/kr (4000 bonuspoäng)
  • 6000 kr – 5 poäng/kr (5000 bonuspoäng)

Från 6000 kr tjänar man 5000 bonuspoäng för varje tusenlapp man handlar för.

Bonusen du tjänar in använder du sedan till värdecheckar att handla mat för. Bonusen kan sparas i upp till tre år.

Viktigt att notera är att du inte får bonus på bonus eller rabatt på rabatten. Det innebär att allt du betalar för (ex tobak, tips mm) är bonusgrundande, men på redan rabatterade varor kan du inte använda rabattcheck. Vi har därför tagit bort 15% av köpesumman för bonusberättigande vid varje inhandling, då vi antagit att så mycket säljs till kampanjpris. Så varken det man handlar på kampanj eller använda rabattkuponger är bonusberättigande. 

Coops bonusprogram är ändå i exemplet det som ger mest återbäring tack vare dess effektiva bonustrappa.

I vårt exempel där man spenderar 8000 kr i månaden på Coop blir bonusen från månad två över 5% av hela månadens inköp på Coop. Då har vi systematiskt handlat för 2000 kr/gång och alltid nyttjat bonuscheckarna som ger 5% rabatt på ordinarie pris. Men då bonusen blir större, så går det över tid att även börja nyttja värdecheckar i kronor för att utöka den månatliga rabatten (se tabell i slutet av artikeln).

Matpriskollens förslag på hur man maxar bonusen hos Coop:

Coops bonussystem gynnar verkligen hushåll som storhandlar. Om man handlar för minst 8000 kr per månad och betalar med Coop Matkonto (gratis och ger 0,5% extra rabatt) ska man utnyttja 5% bonuskupong vid varje veckoinköp (i exemplet 2000kr/inköp/vecka). Dessutom blir det poäng över som man löpande växlar och löser in som bonuscheck. Matpriskollen kom fram till att första månaden ska ses som en startmånad utan bonus, men sen ökar det snabbt.

Månad två fick vi 5,15% bonus med Coop Matkonto. Månad tre ökar den till 5,5%, en nivå man nästan kan hålla per månad framöver. Med andra ord, tänk på att använda 5% bonuskupong på storköp som grund och växla in ytterligare poäng i bonuscheckar och se till att alltid ha tillräckligt med poäng för att maximera bonusen med 5%-checken.

Hemköp

I Hemköps bonussystem (Klubb Hemköp, är gratis och enkelt att gå med) får man 1 poäng för varje krona man handlar för: 1 kr = 1 intjänad poäng. 

Sen blir det lite krångligt. Klubb Hemköp har fyra förmånssteg (se nedan) och ju fler poäng du samlar, desto högre förmånssteg kommer du upp i. Från och med steg 2 får du även anpassade erbjudanden med 10% rabatt.

  • Steg 1 från 0 poäng
  • Steg 2 från 5 000 poäng
  • Steg 3 från 10 000 poäng
  • Steg 4 från 15 000 poäng

Du samlar poäng i fyramånadersperioder: februari-maj, juni-september och oktober-januari. Vid varje ny period nollas poängen, men du behåller ditt förmånssteg och dina förmåner. Du slipper därför börja om varje månad. Det du behöver göra är att se till att samla ihop det antal poäng som krävs för ditt nuvarande steg varje 4-månadersperiod.

Om vi följer Matpriskollens exempel som tidigare med att man handlar för 8000kr i månaden kommer man i slutet av månad 2 upp på förmånssteg 4, där man sedan får 50 kr i bonus för varje 2500 kr man handlar för, eller 2%.

I vårt exempel 1 (8000kr/månaden) blir den månatliga bonusen fr.o.m. månad 3 mellan 1,875% och 2,5% per månad framåt. Detta p.g.a. att bonusar infaller vid varje spenderade 2500kr (se tabell i slutet av artikeln!).

Matpriskollens förslag på hur man maxar bonusen hos Hemköp

För att maxa Hemköps bonustrappa gäller det alltså att under ett tertial handla för 15.000 kr och komma upp i Steg 4. Handlar man sedan för 15.000 kr/tertial så ger det 2% bonus på hela inköpet.

Du kan tjäna extra poäng genom att tex registrera dig för digitala kvitton och tacka ja till e- post utskick. Dessutom får du dubbla poäng på alla ekologiska varor du handlar, vilket gör att man snabbare kan komma upp i de högre förmånsstegen.

ICA

ICAs bonusprogram (ICA Stammis) är ganska enkelt att förstå. Under en månad tjänar du in poäng motsvarande 1 poäng per krona som du handlat för. Kommer man upp i inköp för 8000kr har du maxat och får en bonuscheck på 150 kr. Bonuschecken syns på kontot och löses enkelt in i kassan ICAs bonustrappa:

  • 2000-3999 stammispoäng: 25 kr
  • 4000-5999 stammispoäng: 50 kr
  • 6000-7999 stammispoäng: 75 kr
  • 8000 eller fler stammispoäng: 150 kr

Når man inte upp till 2000 poäng på en månad, kan du ändå få bonus genom att två månader i rad få mellan 1000–1999 poäng. Då får du 20 kr i bonus.

Matpriskollens förslag på hur man maxar bonusen hos ICA

I vårt exempel får du 1,88% (150 kr) i bonus om du handlar för 8000 kr under en månad. Oavsett vilken bonusnivå du kommer upp i, försök att hålla dig så nära gränsen som möjligt. Då blir bonusen procentuellt större!

Märkligt nog har ICA sedan en avtagande rabatt-% för inköp över 8000 kr/månad. 

Det går att tjäna in dubbla bonuspoäng på ICA genom att handla med ICA Bankens bankkort eller kreditkort i ICA butiker eller hos Apotek Hjärtat, men då måste man dessutom ha något av följande hos ICA Banken:

  • Regelbundet månadssparande med saldoökning på 500 kr/mån
  • Sätter in lön, pension, studiemedel (CSN) hos ICA Banken
  • Minst 50 000 kr på ett sparkonto eller fondkonto
  • Ett bolån eller ett privatlån
  • Medkontohavare till en som uppfyller ovanstående

Lidl

Lidls bonusprogram PLUS, är också ett relativt enkelt bonusprogram där man tjänar in poäng på månadens inköp. Vid 500 kr, 1000 kr och 1500 kr, i inköp, laddas PLUSkortet med gratiskupong på utvalda produkter. Vid inköp över 3000 kr får man en bonuscheck på 40kr.

Matpriskollens förslag på hur man maxar bonusen hos Lidl 
I vårt exempel (handla för 8000kr i månaden) blir det 0,5% i bonus varje månad samt gratisprodukter. Köper man för strax över 3000 kronor per månad blir bonusen procentuellt större och landar på ca.1,3%.

Willys

Willys har sin medlemsklubb Willys Plus som gör att man får ta del av deras fördelaktiga medlemserbjudanden. Willys har inget separat återbäringssystem för medlemmar, men då och då skickar man ut en bonuscheck till Plus-medlemmar.

Tabeller

City Gross

Bonussystemet gynnar frekvens och om man sen gör ett riktigt storköp per månad eller under kvalitet så blir genomsnittrabatten högre.

Coop

När man uppnått steg 4 ger bonustrappan 2% bonus på alla inköp under kommande tertial. Det utbetalas genom en 50 kr-check för varje 2500 kr inhandlat.

Om Matpriskollen
Vi tröttnade på högarna av pappersreklam som trillade ner i brevlådan och inspirerades av att om alla sade ”Nej tack till pappersreklam” så skulle vi, enligt Naturskyddsföreningen, spara hela 3 miljoner träd och 300 000 ton koldioxid per år. 

Så 2010 startade vi i Falkenberg. Idag är vi 12 medarbetare. Vår huvudtjänst är en gratisapp, helt utan inlogg, eller password via Appstore eller Google play. Antalet aktiva användare av gratistjänsten är cirka 200.000. 

Vi får in våra pengar, för att finansiera gratisdelarna, genom att sälja pris- och kampanjdata till externa organisationer, kedjor, butiker och leverantörer i efterhand.

Kontakt: Ulf Mazur, Mapriskollen, 070-6476127, ulf@matpriskollen.se 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *