Siffror: Matpriskriget i gång – Willys får sänka när Ica bromsar: ”Äntligen”
Ica håller tillbaka vilket tvingar Willys att sänka matpriserna. Därmed är matpriskriget i gång. Det visar färska siffror från Matpriskollen.
– Äntligen. Den ökade pressen från konsumenterna gör att Ica tvingas agera för att inte tappa volym. Detta innebär i sin tur att Willys och Lidl tvingas sänka, säger Ulf Mazur, vd och grundare av Matpriskollen.
Efter den extrema inledningen på året med prisökningar på över 2 procent bromsade ökningstakten tydligt och stannade upp på +0,1 procent under mars månad, visar siffror från Matpriskollen. Det gäller både matrelaterade produkter och övriga dagligvaror.
Varför ökar det då inte mer, kanske man undrar.
Svaret är att dagligvarujätten Ica väljer att agera, noterar Matpriskollen.
– Vi har inte sett det tydligt någon gång tidigare på bredden, men de första tre månaderna i år så har Ica höjt priserna minst. Detta har fått effekten att Willys nu sänker priserna från tidigare höjningar. Detsamma gäller Lidl, noterar Ulf Mazur och tillägger:
– Då vi ser väldigt små skillnader mellan olika Ica-butiker inom samma profil (Supermarket, Kvantum mfl) så verkar åtgärden vara mer samordnad. I januari ökade exempelvis priserna på kaffe, i februari var det choklad och mejeriprodukter med mera som ökade kraftigt. Snabbast att förändra priserna är integrerade kedjor med central prissättning, som Willys, City Gross och Lidl.
Därefter kommer Hemköp med delvis fria handlare och Coop med många föreningar som anpassar priserna lokalt. Långsammast normalt sett är Ica-handlarna. Vissa ändrar snabbt medan andra tar längre tid på sig. Därför är vi vana vid att Ica kommer öka priserna om de andra gjort det.
Detta har inte skett på samma sätt den här gången och därför finns nu fog för att prata om ett priskrig – även om det är i ett tidigt skede.
– Det återstår förstås också att se om det trappas upp och svaret på det kommer vi att få framöver. Prisökningen på matrelaterade produkter är ändå upp nästan 4 procent jämfört med för ett år sedan och det alltså på toppen av 25 procents ökning sedan matinflationen startade i januari 2022, konstaterar Ulf Mazur.
Matpriskollen tolkar det som att Ica nu väljer att försöka skydda sina volymer, alltså mängden sålda varor.
– Ica-handlarna är sedan prisökningarna började 2022 under stor volympress. Konsumenterna har blivit multilojala och tittar efter kampanjer och bättre priser i olika butiker. Detta minskar volymerna och sänker lönsamheten. För att återta initiativet och volymerna jobbar man inom Ica ännu mer med multiköpskampanjer och mycket mer klippvaror och exponeringar i butikerna, konstaterar Ulf Mazur.
Initiativ som bojkotter och att finansministern kallade till sig matjättarna kan ha en återhållande effekt framöver, men borde inte synas i siffrorna hittills i år. Tydligt är också att det är konsumenten som styr och att pristransparensen och konsumenternas prisfokus biter, menar Ulf Mazur.
– Med nya prisjämförelsetjänster som Matpriskollens nya Prisscanner så blir skillnaderna mellan butikerna väldigt tydliga, säger han.
På produktnivå är det främst köttrelaterade produkter som köttfärs som ökar +5 procent, kalv, gris och charkprodukter. Det är högre efterfrågan på kött nu samtidigt som det inte finns så mycket nötråvara att tillgå. Även glass som ökar. På prissänkningssidan är det mycket grönsaker och frukter i enlighet med säsong samt utbud och efterfrågan. Olivoljan fortsätter också att minska med -3 procent.
Framåt väntar påskmånad och då brukar man kunna handla ”allt” till kampanjpris.
– Om du har möjlighet och inte handlar för mycket så är det ett utmärkt tillfälle att till exempel fylla frysen. Nu stundar årets näst största säljvecka för butikerna, så håll utkik och jämför alla butikers kampanjvaror, tipsar Ulf Mazur.
Prisutveckling totalt Dagligvaruhandeln
Mars | +0,1% | (+0,1% mat) 43.655 artiklar | EMV +0,1% (11.804 art) |
6 månader | +2,1% | (+2,8% mat) 39.986 artiklar | EMV +2,0% (10.781 art) |
12 månader | +2,8% | (+3,8% mat) 35.771 artiklar | EMV +2,5% (9.707 art) |
2022-01-01 | +24,5% | (+28,5% mat) 21.553 artiklar | EMV +25,5% (6.569 art) |
Matpriskollen undersöker vad ordinariepriset på en vara är i en butik den sista dagen i månaden och jämför med tidpunkter tidigare. (28 februari 2025, 30 september 2024, 31 mars 2024, och 1 jan 2022). EMV står för kedjornas egna märkesvaror, ex ICA Basic, Garant och Änglamark mfl.
Matpriskollens statistik över nästan 44.000 olika produkter visar på en månadsförändring med +0,1 procent i ordinariepriserna på matrelaterade produkter och +0,1 procent på dagligvaror totalt. På ett år har ordinariepriserna ökat med 3,8% för matrelaterat och 2,8% totalt i butikerna. Djurmat, tvätt, rengöring, mun och hudvård är exempel på kategorier som minskat, eller ökat väldigt lite i pris senaste året.
Vad händer framåt?
Andra påverkanseffekter på priserna framåt:
Matpriskollen undersöker ordinariepriserna och vad dessa kostade den sista i månaden jämfört med den sista i månaden innan. Mycket dagligvaror säljs på kampanj och speciellt till de stora helgerna som t.ex Påsk. Med en påskhelg som flyttar sig mellan månader kan utfallen då variera kraftigt. Matpriskollen får inte med såna kampanjeffekter.
Fortsatt konkurrens och transparens håller emot prisökningar:
När producenter tappar i försäljning måste man anpassa priserna nedåt för att möta konkurrenterna. Detsamma gäller butiker och kedjor. Transparens mellan priser gör att inblandade kan agera snabbt och sänka priserna om konkurrenterna gör det. Matpriskollens Priskollentjänst sätter konsumenter i förarsätet och ökar konkurrensen mellan butikerna.
Kedjornas Egna märken tar allt större del av försäljningen och pressar också varumärkesleverantörerna.
Valutapåverkan:
Det är fördröjningar och eftersläpningar i prissättningen inom dagligvaruhandeln. Svenska kronan har stärkts med cirka 7% under mars mot dollarn och sedan i januari också cirka 7% mot Euron. Detta kommer gynna importpriserna framöver, men ännu på många månader kommer vi inte se några större effekter av denna välkomna förstärkning.
Arla har lämnat mjölkpriset till bönderna oförändrat för fjärde månaden i rad i april. Innebär att mejeripriserna bör ligga still under hela sommaren.
Köttpriserna ökar. Nötproduktionen i Europa minskar med ca 1% per år. Priset per kilo nöt, mätt som pris på KO har ökat dramatiskt i Irland, Tyskland och EU under senaste månaderna. Nötkött från Irland och Tyskland är nu dyrare än svensk ko, som stigit cirka 10% sedan årsskiftet. Det ökar priserna i butik. Vi har sett en del av det i mars, men kan komma mer längre fram. Bristen på nötkreatur för slakt tror man kommer bestå flera år framåt. Kedjorna säljer mycket importkött. Alternativet blir att växla till svenskt som inte finns i tillräcklig omfattning, eller hitta andra marknader?
Vi konsumenter efterfrågar åter mer kött, efter vegetariska trenden som pågått flera år. Om kedjorna hänger på det och ökar kampanjintensiteten för att möta ökad efterfrågan kommer vi nog se stigande priser på grund av brist.
En anledning till köttbristen är att mjölkkorna är friskare och ger mer mjölk längre och 30 kilo mjölk per dygn och ko gör att med höga mjölkpriser så behåller man kossorna längre istället för att slakta!
Generationsskiften på gårdarna. Ska nästa generation ta över så vill dom ofta satsa och investera. Måste veta om lönsamheten framåt. Osäkert.
Förpackningsavgifterna fortsätter att öka för producenterna och kommer innebära några tiondels procent ytterligare under 2025.
Krig, tullar och annat elände kan också komma att öka priserna framåt.
Illustrativt exempel prisökning Räkost 275 g från Kavli.
Prishöjs i början av februari cirka 3 kr/tub på Willys. ICA Supermarket börjar höja men bara 2 kronor och Ica Maxi drar på höjningen, som blir mindre. Willys agerar i mars och sänker priset rejält.
Prisutveckling tabeller
Prisförändringar huvudkategorier i mars och 12 månader:
Kategorier som ökat/minskat mest senaste året: (31 mars 2025 mot 31 mars 2024)
Prisförändringar produktgrupper mars 2025
Vad göra som konsument?
Man måste ta mycket mer ansvar för sin privatekonomi och få grepp om de verkliga kostnaderna man har per månad. Ökade matkostnader ihop med stigande räntor, dyrare el, drivmedel mm gör att det blir mindre pengar över till det mindre nödvändiga. Vissa lever redan med väldigt små marginaler och där blir det ännu tuffare. Mat kommer ta en större del av pengarna framöver.
- Ladda ner Matpriskollens nya prisjämförelsetjänst i appen. Gratis jämförelse mellan butiker.
- Utgå från butikernas extrapriserbjudanden när man planerar veckans mat. Man lägger bevakning på det man anser viktigt så får man meddelande om erbjudanden i favoritbutikerna.
- Kolla upp erbjudanden från butikerna i närheten innan man går dit. Gör en inköpslista innan och håller sig till den. Finns stapelvaror på extrapriser så kan man köpa lite mer. I Matpriskollens gratisapp listar vi varje vecka butikernas erbjudanden och snittrabatten är hela 20-25%! Många varor har både 40% och 50% rabatt.
- Att vara multilojal lönar sig också. Dvs att handla i flera olika butiker. Det sätter press på kedjorna att sänka sina priser för att inte tappa kunder.
- Se till att vara medlem i alla butikskedjorna.
- Kolla jämförpriserna. Det är lätt att bli lurad av lockpriser och produkter i mindre eller större förpackningar.
- Småbarnsfamiljerna kan spara stora pengar på att använda sin TID till att laga mat och frysa in. Tex barnmat.
- Sen ska man inte slänga mat. Sätt kylskåpet på 4 grader i stället för 8 grader, så håller maten dubbelt så länge. Laga lite extra så blir det också en lunch till morgondagen.
- Handla mat efter säsong.
- Tänk på att din tid är värdefull. Ju mer du kan göra själv desto billigare.
- Handla inte hungrig! 🙂
Om Matpriskollen
Vi tröttnade på högarna av pappersreklam som trillade ner i brevlådan och inspirerades av att om alla sade ”Nej tack till pappersreklam” så skulle vi, enligt Naturskyddsföreningen, spara hela 3 miljoner träd och 300 000 ton koldioxid per år.
Så 2010 startade vi i Falkenberg. Idag är vi 12 medarbetare. Vår huvudtjänst är en gratisapp, helt utan inlogg, eller password via Appstore eller Google play. Antalet aktiva användare av gratistjänsten är cirka 200.000.
Vi får in våra pengar, för att finansiera gratisdelarna, genom att sälja pris- och kampanjdata till externa organisationer, kedjor, butiker och leverantörer i efterhand.
Kontakt: Ulf Mazur, Mapriskollen, 070-6476127, ulf@matpriskollen.se