Frukt och grönt i ropet: Här är de billigaste och dyraste kedjorna

Livsmedelsverkets nya rekommendationer som är på remiss uppmanar till mer frukt och grönt, men priserna skiljer sig rejält mellan olika kedjor och butiker. Matpriskollen valde därför att undersöka saken och kan nu avslöja var klippen och minorna finns. 

– Det skiljer sig så mycket som 24 procent mellan den billigaste och dyraste kedjan, säger Ulf Mazur, vd och grundare av Matpriskollen.   

Livsmedelsverket kom i september ut med nya kostrekommendationer på remiss. Man avråder från för mycket konsumtion av rött kött och gränsen sätts nu till 350 gram per vecka. Istället vill Livsmedelsverket att vi för folkhälsans skull ska äta ännu mer frukt och grönsaker. Rekommendationen är nu högre för frukt och grönsaker om 500 gram per dag, beroende på att baljväxter (linser, ärtor och bönor) inte räknas in. Baljväxter ska framöver redovisas som egen grupp och är också viktigt att äta varje dag. Att inte betala för mycket för nyttigheterna blir därför väldigt viktigt. 

Vi har sett prisökningar på mat på i snitt 25 procent sedan början av 2022.  Även om ökningstakten minskat under 2024, så är de ökade matkostnaderna tuffa att klara av för väldigt många hushåll.  

– Nya rekommendationen från Livsmedelsverket att äta ännu mer frukt och grönsaker, sätter prisfokuset på sin spets. Många tycker redan att det är dyrt och konsumtionen av frukt har gått ner 4 procent mellan 2016 och 2022, medan grönsakskonsumtionen i samma period ligger stilla, enligt statistik från Svensk dagligvaruhandel, säger Ulf Mazur. 

– När vi såg de nya kostrekommendationerna beslutade vi oss för att göra en mycket omfattande priskoll av priserna på frukt och grönsaker mellan olika butikskedjor. Alla medarbetare på Matpriskollen deltog och vi gjorde undersökningen under en dag. Det var viktigt att få en ögonblicksbild då många butiker ändrar priserna på de här varugrupperna två gånger per vecka.  

Prisskillnaderna mellan billigaste och dyraste kedjan är hela 24 procent. Billigast är Lidl, som i mätningen är 8 procent billigare än MAXI och 9 procent billigare än Willys. Dyrast blev frukt- och gröntinköpet på CityGross, Hemköp och Coop. På ett inköp av alla 40 artiklarna landar priset på 923 kronor på Lidl och 1.143 kronor på CityGross. En prisskillnad på över 200 kronor. Över 200 kronor skilde det även till Hemköp och Coop. För en familj eller för den som nu vill börja äta mer frukt och grönsaker är prisskillnaden påtaglig. Totalt beräknas frukt och grönt stå för 13% av totala dagligvaruförsäljningen i Sverige, enligt svensk Dagligvaruhandel, vilket motsvarar över 40 miljarder per år. 

– Som konsument gäller det att inte betala för mycket för maten, men ändå handla god kvalitet. Därför ska man i så stor omfattning som möjligt handla produkter som är i säsong och utnyttja extrapriserna och medlemsförmåner. Alla kedjorna har varje vecka kraftigt prisreducerade erbjudanden på några frukt och grönsaker, så det gäller att passa på och jämföra. Dessutom ska man se upp med storlekarna när varor säljs per styck. En gurka kan väga dubbelt mot en annan, men styckpriset är detsamma. Undersökningen omfattar för jämförbarhetens skull endast kedjornas/butikernas ordinarie priser.  

– Generellt sett kan vi se att Lidl är klart billigast på ordinariepriser på frukt och grönsaker. Bakpotatisen var till exempel på halva priset mot övriga kedjor, medan några produkter fanns billigare hos andra än Lidl. Framför allt gällde det stycksålda artiklar där angiven storlek spelar in i prissättningen per kilo. Att mäta frukt och grönsaker kan vara en utmaning och alltid är det produkter som är på väg in eller ur säsong. Isbergssallad är till exempel en sådan, där det kan bli stora prisvariationer beroende på utbud och efterfrågan.  

Såhär gick undersökningen till:

Undersökningen genomfördes den 9 oktober 2024 av Matpriskollens medarbetare, vilka dagligen jobbar med registrering och kontroll av kampanjer och priser från Sveriges matbutiker. Totalt är 40 produkter med i undersökningen och dom har uppgivits ha samma kvalitet och ursprung.  

Matpriskollens medarbetare valde ut butiker från respektive butikskedja som visar samma pris på sin hemsida som i butiken. Priserna är uteslutande ordinariepriser. På ICA, där prisvariationen är mycket stor mellan olika ICA-butiker, valde vi ut 12 butiker från olika delar av landet inom respektive av butiksprofilerna: ICA MAXI, ICA Kvantum och ICA Supermarket. ICA Nära, Icas minsta butiksformat, är borttaget. Anledningen är att det blev för många produkter som inte fanns i tillräckligt många av undersökta butiker. På Stora Coop och Coop valde vi 10 butiker per kedja, och för City Gross och Hemköp 5 butiker per kedja och Willys och Lidl 2 butiker per kedja. Att vi valt färre butiker av några kedjor beror på att prisskillnaderna generellt mellan de butikerna är mycket mindre än hos ICA och Coop. 

Priset på produkten är genomsnittspriset på de undersökta butikerna avrundat till närmaste 5 öring. Samtliga undersökta produkter fanns på majoriteten av alla undersökta butiker inom kedjan. I de flesta fall har vi utgått från angivet kilopris och i vissa fall valt en mindre kvantitet. T.ex Passionsfrukter eller Citroner har vi tagit kilopriset, men delat det med en vanlig inköpsmängd. Färdigförpackade produkter är styckpris.  

Matpriskollens stora prisjämförelse på frukt och grönsaker, 9 oktober 2024

(Klicka på bilden för att se den i fullt format)

Om Matpriskollen
Startade 2010 i Falkenberg för att visa matbutikernas veckoerbjudanden digitalt som komplement till pappersreklamen. Idag är vi 12 medarbetare. Tjänsten är primärt en gratisapp som hämtas via Appstore eller Google play. Antalet aktiva användare av gratistjänsten är cirka 200.000 personer, vilka sparar stora pengar på att utnyttja butikernas erbjudanden. Vi får in våra pengar, för att finansiera gratisdelarna, genom att sälja annonser i appen, pris- och kampanjdata till branschens aktörer och till andra externa organisationer i efterhand.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *