Matpriskollen har prisundersökt nya jättebutiken Costco i Arninge

Costco affär

Foton: Ulf Mazur (2022-11)

Costco är ett amerikanskt företag med butiker i 14 länder och räknas som ett bland världens största företag. Nu har det dykt upp i Sverige. Vår VD, Ulf Mazur, besökte dem för att se vad man kunde hitta i butiken och titta mer på konceptet.

I butikerna kan man köpa allt från motorcyklar till kläder, husgeråd, livsmedel och bildäck. I USA kan man faktiskt till och med tanka på Costco. Grundtanken är att man har samma upplägg i alla butiker och länder, där man som medlem betalar 500 kr/år för att få komma in i butiken och handla. Tanken är då givetvis att man ska handla och tjäna in de 500 kr ganska snabbt. Som medlem får man 14-dagarserbjudanden och dagen då Ulf besökte butiken fanns där 20 stycken erbjudanden inom livsmedel.

– “Det var extremt mycket folk i butiken när jag var där. Nyhetens behag och majoriteten hade nog handlat på Costco i andra länder. Till medlemmarna mailar man ut ett nytt extraprisblad som gäller i 14 dagar.  I Sverige är vi vana vid att man skriver extrapriset stort, dvs vad produkten kostar och sen rabattsatsen. Costco skrev i sina första utgåvor t.ex 39 kr OFF. Sen stod priset efter rabatten väldigt smått. I sista versionen verkar man ha ändrat detta och man visar nu extrapriset stort. Den här perioden finns två kända produkter; Kronfågel färsk kycklingfilé för 99 kr/kg (ord 139 kr) och Finish maskindisktabletter, 2×100 st för 144 kr. Mycket billigt, men mycket många! I övrigt räknar jag till 14 erbjudanden för perioden”, säger Ulf.

Allt hos Costco säljs i stora förpackningar eller multi av små. I USA ska allt vara stort och även om Sverige ligger många steg efter så gör kommersiella krafter allt de kan för att få oss att ”up size”. Till exempel McDonald’s där man serverar trippel cheeseburgare – kalorier som för gemene man är helt onödiga. 

Storpack eller multipack är grejen

Att Costco riktar sig mot privatpersoner är också tydligt med tanke på val av varor. Coca-cola 1,5 liter köps bara av familjer men här ska man köpa 1,5 liter i 8 pack. En sådan förpackning innehåller motsvarande 397 sockerbitar eller 1,2 kg socker… Deo säljs i 6-pack och smöret är 1 kg per paket.

Har man produkter hemma ökar konsumtionen. Speciellt av sådant som vi tycker är gott. Fett, sött och alkohol är typiska produkter där tillgängligheten ökar konsumtionen.

Motsvarighet i Sverige

I Sverige har vi inte sett något liknande Costco. Inte då det gäller matbutiker. Jämfört med riktiga restaurang cashar är utbudet väldigt begränsat och inte anpassat för restaurangmålgruppen. Upplevelsen är att man riktar sig till privatpersoner som har stora familjer eller att  familjer går ihop för att storhandla. Utbudet för privatpersoner är något helt annat än vi är vana vid i Sverige. Sortimentet är smalt och Costcos eget märke Kirkland, kompletteras av några kända produkter, vilka vi ”prisjämfört” ett urval av nedan. 

I Costcos butik lägger man inte mycket fokus på matglädje och inspiration utan på volymer. Inredningen är stora kyldiskar och pallar. Men under Matpriskollens besök såg man också fyra små provsmakningsplatser. En plåtdisk, svart galon med en kastrull och små papperskoppar är själva matinspirationen. Skillnaden från produktdemon för produktnyheter på till exempel City Gross, ICA, Stora Coop eller andra butiker är att provsmakningen oftast är uppbyggd med stark varumärkesbranding, professionell personal och speciell inredning. Man får prova och man får kunskap och varumärkeskänsla med sig. 

Smycke, iPhone eller varför inte ett par nya bildäck?

På väg till dagligvarorna kan man även passa på att köpa ett smycke för 94 000 kr eller en Iphone för 16 000 kr. På golfavdelningen finns ett 3-pack golfhandskar för 249 kr och ett golf set. Inget mer. I TV-avdelningen är utbudet stort av gigantiska plasmaskärmar. Dessutom finns kläder och en mängd julprodukter i form av tomtar, belysning etc. och varför inte köpa nya bildäck på väg mot utgången?

Hur bra är priserna hos Costco egentligen?

Ovanför pallarna och i kyldiskarna är prisskyltarna små och anger bara den viktigaste informationen. Priset är nog hela grejen men till den viktigaste frågan: Hur bra är priserna?

Som konsument i allt tuffare tider tycker vi att man bör tänka på det faktiska priset och även risken för svinn och om vi ens behöver produkten. Speciellt nu då det gäller att tänka sig för och inte spendera i onödan. 

Svensk jämförelsebutik

Då Costcos utbud skiljer sig så markant från alla andra butiker inklusive Gekås, är det svårt att direkt säga vad man ska jämföra med. Gekås erbjuder ett ännu större utbud än Costcos med den stora skillnaden att vi inte behöver köpa multi och stora förpackningar av allt. ÖoB, Rusta, EKO stormarknad och Dollarstore har inom finkem och kroppsvård bättre priser än Willys och är ett starkare prisalternativ till Costco på dessa områden. Stora skillnaden är åter igen att dessa inte kräver multiköp som Costco och har mycket större urval av kända märken.

Prisjämförelse

För att få en känsla för prisnivån på Costco så har vi plockat ut ett urval av artiklar som går att jämföra rakt av mot andra kedjors priser.
Eftersom Costco i regel har mycket större förpackningar, eller kräver multiköp, gjorde vi ett urval av cirka 30 artiklar som var direkt jämförbara mot övriga dagligvarukedjor.

Priserna är generellt lägre på Costco, men sortimentet är också mer begränsat och du måste handla mycket stora förpackningar eller multi. Därför är en prisjämförelse på sortimentet i stort egentligen omöjlig att göra och vi vädjar till läsaren att fundera över när det egentligen är smart att handla på Costco i förhållande till andra butiker. 

Att de säljer multi och gigapack är dock inte alltid billigare ens om man köper samma nivåer i andra butiker. Vi kollar på vindruvorna som exempel.
På Costco kostar 1,36 kr/kg vindruvor minst 75 kr. Kg priset är alltså 55 kr/kg medan kilopriset för röda vindruvor i 500 grams askar på Coop eller Willys kan vara nere på under 50 kr/kg. Med fokus på matsvinn och miljö är det ganska givet vad som är att föredra i just detta nämnda fall.

Här i tabellen nedan har vi samlat vår prisjämförelse där vi jämför Costco med Willys och ICA Maxi.

Genom att utnyttja kampanjpriserna i traditionella butiker handlar man väl så billigt som på Costco och utbudet är mycket större. Alla erbjudanden finns gratis Matpriskollens app. Ladda ner den nu och börja spara pengar!

Ladda ner vår app och börja jämföra matpriser redan idag! Du hittar enkelt vår app här om du har iOS och här om du har Android.
Fler aktuella artiklar hittar du här.

Fakta

Matpriskollen grundades 2010 som ett miljövänligt och praktiskt alternativ till direktreklam från Sveriges matbutiker. Vi registrerar ca 200 000 nya extrapriser från över 3 000 butiker i hela landet varje vecka för att kunna leverera det bästa utbudet när du letar erbjudanden och extrapriser. Konsumenttjänsten är helt gratis för användarna. Till leverantörer och handlare erbjuder vi på Matpriskollen olika typer av B2B-tjänster. Ladda gärna ner vår app och jämför matpriser redan idag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *