5 billigaste matvarukedjorna just nu

Foto: Bild används med licens från Shutterstock.com.

Är du en av de som spontanhandlar och inte riktigt fastnat för storhandlingen? Du kanske till och med försöker vara lojal mot din gamla närbutik och vill inte byta. Det går ju såklart jättebra – om du inte bryr dig om kostnader. Genom att välja rätt butik kan du spara tusentals kronor om året. Här listar vi de 5 billigaste matvarukedjorna just nu!

De flesta butiker vill se billigast ut och väljer därför ut några artiklar som de är billigast på för att sedan marknadsföra dem. Då tror man automatiskt att resten av sortimentet också är billigt, men det stämmer inte alltid.
Det kan vara svårt att jämföra priserna, då de stora kedjorna har relativt lokal prissättning och varierande sortiment. I PROs årliga prisundersökning, som kanske är den mest kända i landet, jämförs endast ca 37 artiklar. Vi på Matpriskollen har tagit det ett par steg längre och har undersökt minst 2500 artiklar för att kunna lista de 5 billigaste matvarukedjorna just nu. Den stora prisundersökningen gjordes på uppdrag av Allas och deras artikel kan du hitta här.

1. Willys och Lidl. Willys har förvisso Sveriges billigaste matkasse och kedjan har samma prissättning i alla butiker över hela landet. Men på delad etta-plats finns också tyska Lidl. Kedjan har ett klart mindre sortiment än övriga butiker och cirka 80 procent av sortimentet är eget märke som bara säljs på Lidl. Prisnivån på 107 direkt jämförbara artiklar är samma eller strax under Willys.

2. ICA Maxi. Noll till sex procent dyrare än Willys. ICA handlare sätter egna priser för att maximera vinsten. Det finns ett fåtal butiker i västra Sverige som matchar Willys priser men annars är de dyrare.

3. Stora Coop. Lokal prissättning och är sex till elva procent dyrare än Willys. Stora Coop har ett bra medlemsprogram med bonus på inköpen.

4. City Gross. Central prissättning cirka tio procent dyrare än Willys. City Gross lämnar ofta tio procent på hela inköpet till medlemmar.

Vi på Matpriskollen har räknat på minst 2570 direkt jämförbara artiklar mellan Willys och respektive kedja vecka 28, 2022. Lidl 107 direkt jämförbara artiklar. Aktuella kampanjpriser har exkluderats från prisjämförelsen som endast baseras på kedjornas ordinariepriser.

Matpriskollen är en gratisapp som hjälper konsumenter att välja billigast mat. Du kan på ett smidigt sätt hitta alla matbutikers veckoerbjudanden på t.ex. kyckling, lax, avokado och blöjor den här veckan. Du kan jämför erbjudanden och få recept baserat på dessa.

Vill du ladda ner Matpriskollens app? Klicka här om du har iOS och här om du har Android.
Fler aktuella artiklar hittar du här.

Comments
 • Vilket utmärkt o omfattande jobb ni alla gör på Matpriskollen!! Jag är så imponerad !
  Matpriskollen bestämmer min inköpslista!

  • Fantastisk att höra Monica! Vad glada vi blir för dina ord 🙂 Ha en fortsatt fin vecka! /Malin

 • Jag tycker att det är viktigt att jämföra priser på de varor man köper mest av. Tycker att Willys priser här i Tyresö varierat oerhört. 1,5 l laktosfri mjölk kostar 4 kronor mer på Willys än på lokala Coop butiken där det mesta annars är mycket dyrare.

 • Hej,
  Tack för ett grundligt jobb för att hjälpa oss att navigera bland alla dessa vinstmaximerande butiker.
  Dock ville jag påpeka att City Gross inte ger 10% på hela köpet efter det jag fick erfara.
  Det gäller bara ordinarie priser, alla rabatter så som extrapriser och liknade räknas ej.

  • Hej Mikael,
   Ja, det var nyhet för mig med för ett tag sedan. Förr så var det 10% på allt och även på toppen av kampanjpriset, men kan till viss del förstå att affären inte går ihop för dem då, men synd för oss kunder! 😉 Ska vara noga med det framöver, så tusen tack för påpekandet!
   Hälsningar,
   Ulf Mazur

 • Vi tänkte först övergå till att handla på Willys, men det är längre dit så bensinkostnaden slukar all besparing.

 • Jag har en kompis som hade en polsk flickvän som han lärde känna på ett universitet i Sydsverige. Varannan månad så tog dem färjan över till Polen och stohandlande. Priserna är mycket lägre i östeuropa så ska man spara pengar så tycker jag man ska åka till Polen eller Baltikum. Kärleken tog slut men kompis fortsätter åka till Polen varannan eller var tredje månad

 • Willys är dyrare än Ica. Ni måste jämföra att Ica har bonus och dom har 5% för pensionärer. Så räknar man samman dessa rabatter så blir Ica billigare för dom som har rabatt.

  • Det stämmer ju bara för en del av befolkningen. För mig som student t.ex: för att få 20 ynka kronor bonus behöver du handla för 1000-1999 kr i två månader (1 poäng per krona). För oss som försöker hålla matkostnaderna låga är den bonusen ett skämt. Både i Malmö och i Borås är 90% av varorna billigare på lokala Willys än på lokala ICA vid jämförelse, så de där 20 kronorna är vad jag sparar på att köpa ca 3 varor på Willys vid ett tillfälle. Orkar man jämföra alla sina dagligvaror är ICA så mycket dyrare.

 • I denna situation vi befinner oss i, kan matvarubutikerna lägga på vilken marginal som helst. Ingen kan sluta köpa mat för att det är för dyrt…
  Det vi som konsumenter kan göra är att sluta köpa de varor som uppenbarligen inte är värda vad det kostar.
  Jag är ingen professor i varken ekonomi eller handel men om vi börjar fundera över värdet på en produkt till hälften bestående av luft och resten vitt mjöl, gäst och vatten så kan ni själva värdera.
  Ett exempel: Jättefranska 1,1 kg – 42 kr. Om hundar hade människor som husdjur skulle rostbröd inte godkännas som foder utan som godis, så är det värt 42kr?

  Kanske kan vi påverka om vi, samtidigt som vi fryser gluteus av oss i stugorna, toksnålar på inköpen så butikerna också förstår att det är kris i landet. Det är ett jävla sätt att pressa leverantörerna till bristningsgränsen och sedan smeta på marginaler som täcker in en ny Ferrari till grabbens avslutning på din bekostnad…

 • När man kollar extrapris på de olika butikernas varor så är det mest onödiga produkter som är extrapris på.
  Varför ha extrapris på importerad avokado å aubergine istället för svenska morötter å vitkål?
  Man behöver inte äta dessa onödiga importerade grönsaker på vintern
  För att inte tala om detta idiotiska att ha färska jordgubbar, hallon eller blåbär på vintern

 • Man borde kontrollera vad det kostar att få maten hem och om man kan få faktura och vad det kostar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *