Klassikerna på julbordet som rusat mest i pris

Foto: Bild används med licens från shutterstock.com.

Matpriskollen har gjort en prisundersökning på årets julbordsklassiker. Precis som förra året får man räkna med att betala mer för många av svenskarnas klassiker – men glädjande nog gäller det inte alla.

Vi har sammanställt en lista på 100 klassiker på julbordet och jämfört dessa mot föregående år samt året dessförinnan. Klassikerna består av de mest sålda produkterna och finns således i de flesta butiker. Priset blir därför ett genomsnitt av ordinariepriset på butikerna där produkten fanns vid båda mättillfällena.

Vi kan konstatera att julbordet dessvärre är dyrare än någonsin – nästan 700 kr mer än för två år sedan. Vilket innebär en ökning på ca 20%.

Total kostnad för samtliga 100 julklassiker:
1 dec 2023: 4146 kr
1 dec 2022: 3963 kr
1 jan 2022: 3465 kr

Klassikerna som prishöjts
De klassiker som ökat mest i pris senaste två åren är äkta majonnäs (+48%), risgröt (+48%), gravad och kallrökt lax (+44%) samt edamer julost (+41%).

Ser vi till de senaste 12 månaderna så är det lutfisk (+34,4%), Non stop godispåse (+28,1%), grötris (+28%), gravad & kallrökt lax (+23%) som gått upp mest. Vi ser även en ökning på julölen 3,5% (+6,5%).

Klassikerna som prissänkts
Ser man till de två senaste åren så är Caviar Röd Stenbitsrom den enda produkten som sänkts (-1%).

Ser vi däremot till de senaste 12 månaderna så är det främst mejeriprodukter som minskat i pris; Smör normalsaltat 82% (-17%), Normalsaltat 75% (-12%), mellanmjölk 1,5% (-11,4%) samt vispgrädde 40% (-9,5%).

Även bryggkaffet har gått ner i pris. Den klassiker vi har valt ut har gått ner -9,9%.

Glädjande nog så har priset på julskinkan varit oförändrad sedan förra julen – men tänk på att all senap har gått upp med ca 25% i pris, så var lite sparsam med hur mycket du brer på!

Tips inför julhandlingen

  • December är årets viktigaste säljmånad för butikerna. Vecka 51 så säljs det cirka 25% mer än en vanlig vecka. Därför kommer butikerna slåss om dig och dina pengar inför den här julen också. Var därför multilojal och gå till flera olika butiker.
  • Använd butikernas erbjudanden som guide och gör en inköpslista. Det är viktigt! För när du kommer in i butiken så exponeras du för mängder med varor som du inte tänkt köpa. Det kan dock vara svårt att stå emot om du inte har en lista att hålla dig till.
  • Bestäm innan julhandlingen vilka rätter som ni måste ha på julbordet. Detta för att undvika köpa mat som ingen gillar bara för att det är tradition att ha med.
  • Julmat är bra att göra matlådor på och mycket går att frysa in och äta senare.
  • I Matpriskollens gratisapp så listar vi alla butikers extrapriser. Genomsnittsrabatten är över 20%. Kika in i appen och välj utifrån butikers erbjudanden vad som ska inhandlas var.

Nedan ser du en bild över tabellen. För att kunna söka i den, gå in här och kika.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *