Oktober: Var tredje vara har gått upp i pris

Foto: Bild används med licens från shutterstock.com.

I oktober så har priserna inom Dagligvaruhandeln ökat med 0,3%. Detta efter att ha stått stilla ett par månader. Vi ser att 28% av totala antalet artiklar (ca 43.000) ökar i pris, 13% minskar i pris och 59% av priserna står still.

Prisutvecklingen ser olika ut hos kedjorna under oktober. ICA har höjt med 0,4%, Stora Coop +0,2% och Hemköp +0,1%. Willys och City Gross prisutveckling är däremot oförändrad. Ser man till de senaste 12 månaderna så har Stora Coop ökat sina priser mest och City Gross minst.

“Det pågår början till ett priskrig därute. ICA Maxi håller emot och vill kämpa mot lågpriskedjorna, men ICA-butikerna har så väldigt olika priser. Många Maxi-butiker sänker, men många andra ICA-butiker höjer sina priser. Det är så otroligt stora prisskillnader inom ICA.” Ulf Mazur, grundare och VD, Matpriskollen.

De varukategorier som har ökat mest föregående månad är Bär, Glasstillbehör samt Juice, Fruktdryck & Smoothie. Inom bär ser vi att Jordgubbar, Hallon och Blåbär är det som ökat mest i pris. Då vi lämnar bärsäsongen bakom oss så höjs priserna. Inom Glasstillbehör så är det Strössel som ökar mest med 10-20% på populära artiklar. Ser vi till Juice, Fruktdryck & Smoothie så är det främst drickfärdig juice som sticker iväg. Vi ser prisökningar på +20% populära artiklar. Detta är ett resultat av att apelsinskörden i Florida varit katastrof pga orkaner och sjukdomar, samt ökad efterfrågan på juice efter pandemin samt den svaga valutan. Även Olivolja & Vinäger ökar vilket vi pratat om sedan i somras, pga den dåliga skörd som skapat brist på oliver samt den svaga svenska kronan.

De kategorier som ökat mest under oktober:

De varukategorier som har minskat mest föregående månad är Mjukost, Köttfärs samt bl.a. Kaffe. Att Kaffe har minskat beror högst troligt på Gevalias prissänkning med hela -12 kr per paket eller -19%. Inom Köttfärs ser vi t.ex. att Blandfärs på 1 kg från ICA har prissänkts med hela 20 kr/kg. Ser vi till mjukosten så har marknadsledaren sänkt med ett par kronor vilket slår igenom.

De kategorier som minskat mest under oktober:

Många kategorier håller emot prisökningar, som t.ex. Kroppsvård och det kan bero på att dagligvarubutikerna nu upplever en större press från lågprisaktörer som ÖoB, Gekås, Rusta mfl, som säljer dessa produkterna klart billigare. – Ulf Mazur, VD och grundare, Matpriskollen.

Årstakten är nu +5,7% på 34 000 jämförbara dagligvaruartiklar och +6,1% på matrelaterade artiklar (exkl. Djur, Hem & Hushåll, Kroppsvård och Hälsa). Prisökningstakten sjunker snabbt men jämfört med för ett år sedan betalar svenska folket över 20 miljarder mer nu för det vi handlar i matbutikerna. Detta innebär att även om prisökningstakten sjunker så har maten alltså inte blivit billigare.

Läget framåt är osäkert men vi kommer troligtvis se fortsatta prisförändringar framåt. Årstakten kommer att minska dramatiskt efter mars månad 2024 om nuvarande ökningstakt håller i sig – vilket mycket talar för.

Comments
  • Griskött, kyckling har gått upp med mer än 50% potatis 50% vad ni får era uppgifter ifrån? Vad strössel kostar är helt ointressant..

    • Hej William. Detta är siffror för vad som stigit mest under oktobermånad, inte vad som stigit mest överlag under t.ex. 12 månader. Mvh, Jenny / Matpriskollen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *