Mars: fortsatta prisökningar men årstakten avtog

Foto: Bild används med licens från Shutterstock.com.

Matpriskollen har undersökt prisutvecklingen inom dagligvaruhandeln under många år och sedan januari 2022 har priserna rusat med februari 2023 som enskild rekordmånad. I mars ökade priserna på över 44.000 artiklar i dagligvaruhandeln med i genomsnitt 0,7% och på matrelaterat med 0,8%. Ökningarna drivs av fortsatt ökade priser på ett antal stora kategorier, samtidigt som priserna minskade ordentligt på frukt och grönt.

Vad är det som ökat mest under mars? Jo, de kategorier som sticker ut föregående månad är Skafferi, Dessert & Mellanmål, Fisk & Skaldjur, Färdigmat och Glass.


Tacofesten blir dyrare
Störst prisökningar under mars var det på Skafferiprodukter vilket är en oerhört stor kategori. Över 6.000 artiklar där Mexikanskt dvs ”Tacofesten” ökade med 5,6%, där många av storsäljarna ökade med upp till 15%. Därefter kom stora ökningar på mer än 3% på marmelad, sylt, marinader, flingor och müsli som alla ökade mer än 3% på en månad. Tänk också att det finns minst 384 olika marmelad- och syltartiklar att välja på… Men också att många artiklar ökat med 20-30%, se tabell nedan.

Glass ökar också i pris lagom till nya glassäsongen. Mest ökade pinnglassarna och flerpack med glasspinnar. Och inför påsken så ökade sillpriserna rejält. Mest ökade ICA sina priser på burkarna med 10-14%.

Inom Mellanmål, så ökade ICA priset på sina saftsoppor (1 liter) med hela 13-23%.

Positiva nyheter
Som motvikt till prisökningarna minskade många kategorier i pris i mars. Störst prissänkning var det på färska Grönsaker -2,3% och Frukt -4,9%. Vi har sagt det tidigare att dessa ofta svänger naturligt efter säsong och nu gick de ner i pris. Zucchini och Aubergine blev -19% billigare, Gurka -15% och Tomater -12%. Även en hel del mejeriprodukter minskade i pris.

Varför har det ökat så mycket?
Efter februaris höga ökningstal så fortsätter mars med stora ökningar på många produktgrupper, men det kompenseras av prissänkningar på framför allt Frukt och Grönt vilket inte var fallet i februari.

Fördröjningseffekten i branschen är stor och det vi nu ser öka i mars, är resultatet av prisökningar för producenterna under hösten 2022. Kedjorna o butikerna höjer heller inte sina priser samtidigt, vilket ger extra fördröjningseffekt. I januari ökade Coop priserna snabbast och i februari Axfoodkedjorna Willys, CityGross och Hemköp och i mars var det ICAs tur att öka priserna något snabbare än konkurrenterna. Man har även fortsatt ökade kostnader för olika ingående råvaror, förpackningsmaterial, transporter och el, samt den svaga kronan. Producentprisindex är fortsatt på hög men sjunkande nivå och företagen rapporterar fortsatta ökade kostnader för att producera. Samtidigt ser vi kraftiga prissänkningar på färska grönsaker och frukt.

Inom jordbruksrelaterade produkter som kött, mejeri och ost så har prisökningstakten stannat av och inga större ökningar har setts sedan i oktober. Både foder och gödselpriserna har sjunkit i pris och det bådar för prissänkningar längre fram.

Vad kan man göra som konsument?

  • Planera dina matinköp. Ta ännu mer ansvar för din privatekonomi och få grepp om de verkliga kostnaderna.
  • Var multilojal. Gå till flera olika butiker och jämför.
  • Använd Matpriskollens app. Kolla in vilka erbjudanden som finns i butikerna nära dig innan du går dit. Låt detta hjälpa dig att planera veckans matinköp. Skapa en inköpslista och håll dig till den. Finns stapelvaror på extrapriser så kan man eventuellt köpa lite mer.
  • Se upp för dåliga extrapriser. Kolla noga vad det faktiskt står på erbjudandet.
  • Var medlem i alla butikskedjor.
  • Handla inte hungrig!
  • Släng inte mat i onödan. Sätt kylskåpet på 4 grader istället för 8 grader, så håller maten dubbelt så länge.

Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *