Stor prisundersökning på stora butiker

Visst hade det varit bra om du enkelt kunde se prisskillnaden mellan fem stora matbutiker och hur mycket du kunde spara på en vecka, månad eller ett år? Goda nyheter – det kan du! I vår NYA stora prisundersökning kan du välja den matkasse som passar dig bäst och se hur priset varierar mellan butikerna i det matprisområde som är aktuellt för just dig. Detta kan du se i appen under “Matprisundersökning” eller via länken här nedan.


Visst har du redan laddat ner vår app? Välkommen till Sveriges största oberoende matprisapp helt utan login och lösenord!

 • Vi har med över 3000 butiker och täcker hela Sverige.
 • Du hittar snabbt dina favoritbutiker med veckans erbjudanden nära hemmet, på väg till jobbet eller på landet.
 • Du kan söka och jämföra erbjudanden nära dig och handla efter extrapriserna.
 • Det finns bl.a. en smart inköpslista där du kan lägga till bra erbjudanden direkt i listan och sedan dela med familj och vänner.
 • En annan bra funktion är att du kan bevaka erbjudanden och få en notis när din produkt har extrapris.
 • Det finns även enkla recept i appen som kommer från Arla Köket och varje erbjudande har länkade receptförslag.
 • Du kan få tips om nya, spännande produktlanseringar.
 • ..och missa inte vår senaste matprisundersökning!

Så här fungerar våra stora matprisundersökning i korta drag
Välj först matprisområde och sedan välj den kasse som passar din situation bäst. Därefter så kan du klicka på en butik och då se priset och prisskillnaden mot övriga. För att komma till undersökningen klicka här!

Här nedan förklarar vi hur vi har gått tillväga samt delar med oss av bra info att ha med sig.

 här har vi räknat

Undersökningen är baserad på 194 unika livsmedelsartiklar som finns hos ICA Maxi, ICA Kvantum, Stora Coop, Willys och City Gross. Alla varor har räknats till ordinarie pris och vi har jämfört exakt samma varor mellan de olika butikerna i samma stad. Inom frukt, grönt och en del kött samt mejerier är det svårare att jämföra – där har vi efter förmåga jämfört vad likvärdiga varor kostar.

Undersökningen ger en bild av läget på matkassarna i mitten av januari och hur mycket vi än älskar dem så har vi inte räknat med kampanjpriser, medlemsrabatter, flerköpsrabatter eller personliga erbjudanden utan enbart ordinarie priser.

Butiksurval

Utvalda kedjor är de med de största matbutikerna. Vi har valt ut en butik från olika butikskedjor per område. Den utvalda butiken får representera den kedjan. Det kan därför finnas prisskillnader mellan olika butiker inom samma kedja. Detta gäller främst mellan ICA butiker – men även inom Coop, där varje förening ansvarar för sina butikers prissättning. Willys och City Gross har nästan alltid samma pris i samtliga butiker.

Inom Ica Kvantum har vi valt följande butiker: Skellefteå, Åkersberga, Hammarö Karlstad, Focus Göteborg, Malmborgs Malmö och Nybro. Inom ICA Maxi har vi valt: Härnösand, Karlstad, Haninge, Kungsbacka, Kalmar och Råå. På Coop visas priserna som de anger som sina ”Stormarknadspriser” på Coop online och här har vi valt Umeå, Västerås, Malmö Stadion, Kalmar, Sisjön Göteborg och Bromma. Detta är Coops lägsta priser i förhållande till övriga Coopbutiker. 

Butiker som ej är med i undersökningen

Då detta är en exakt jämförelse på alla artiklar, har vi bara valt stora butiker. Om du undrar om Lidl, så har Lidl på jämförbara artiklar exakt samma pris som Willys, eller något under. Övriga 80% av sortimentet innehåller egna märkesvaror på samma sätt som t.ex Willys har Garant och Eldorado, och ICA-butikerna har ICA I Love Eco och ICA Basic. 

ÖoB, Rusta och Dollarstore, har alla ett begränsat urval livsmedel, men på de artiklar man säljer har man mycket konkurrenskraftiga priser mot de billigaste kedjorna. Ofta under.

Övriga butiker som Hemköp, Coop, Ica Supermarket och Nära har alla väldigt varierad prissättning. Generellt kan man säga att det i alla fall minst skiljer 10% mot Willys, men i de flesta fall mycket mer. 

Stora prisskillnader!

Besparingen per vecka/månad/år, visar hur mycket du kan spara/förlora om du köper alla utvalda artiklarna i en butik jämfört med den butik du valt. För att se skillnaden per månad har vi multiplicerat veckoinköpet med 4,3 och med 52 för att se ett år. Skulle vi valt andra artiklar kunde resultatet blivit annorlunda.

Comments
 • Det att Willys skulle vara billigast stämmer inte i Halmstad. Här upplever jag att ICA Maxi Högskolan är billigast följt av ICA Maxi Flygstaden.

  • Hej Roger, tack för din kommentar. Tänker att det beror på vilka olika varor man köper. Så som du säger så kan det säkert skilja butikerna emellan – utifrån vad man väljer att handla. Mvh, Jenny / Matpriskollen

 • Tycker det är ett djävla gnäll på matpriserna, snarare börjar väl maten komma upp i sitt rätta värde! (Förutom att matkedjorna i sin oligopolfunktion tar för stor andel)
  Ta till exempel smör/Bregott som alla ojar sig över hur dyrt det är. Betänk då att om du täcker hela fettbehovet (RDI 70 g/ dag) med smör så kostar det dig endast ca 3 500 kr/år (vid smörpris 140 kr/kg).
  Då skall vi ha i åtanke att så mycket animaliskt fett skall man icke äta, säg max 30 %, då är vi nere i en årskostnad på cirkus 1 100 kr, vilket får anses vara en ringa del av disponibel inkomst och matbudget. Det handlar om ca 3 kr/dag!
  Jämför detta med all skitmat som chips, coca cola, kakor o annan dynga som vi inte har behov av. En cola eller Loka (33 cl) om dagen kostar 10 spänn utan att ge ett skit i näring!
  Ni har ett ansvar att att sätta saker o ting i proportion till varandra, att bara säga att smör är jättedyrt är inte sakligt.

 • @Leif Jakobsson, lägg ner. Jag tippar att du är ägare av en matbutik. Skäms på dig hur snuskigt mycket pengar ni tjänar nu. Ni försöker vileseda kunder med st yck pris kontra kg pris. Gör om, gör rätt.

 • Jag kan instämma till viss del med Leif, vi HAR haft det billigt under en längre tid. Men, det försvarar inte en prisökning i denna hastighet. Om priserna varit allt för låga, måste priserna justeras. Men i en takt som motsvarar övriga priser och löneindexeringar. Vill man ha den billigaste matkassen, då köper man helt sonika garant och Eldorado på willys, Ica basic på ICA, och Coop’s egna Coop Extra.
  Sen åker man hem och fyller frysen/kylen med dessa varor.

  /Nisse

 • DEtt är lät att välja en butik som vinner varje vecka när dett är bara 4 medlemmar, men jag lovar att jag köper samma och produkter och märken men myket billigare, gå in bara på Alny matcenter, så sparar du mycket. Alby ICA maxi har mycket bra priser om man jänför med andra ICA, dom är minst 5 till 10 kr dyrare. MVH:
  Pedro

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *