December – största utgiftsmånaden för mat!

mat

Foto: Bild används med licens från Shutterstock.com.

Under december spenderar vi normalt 9,4% av årsbudgeten på mat vilket är väsentligt högre än snittmånaden som är 8,3%. Veckan innan julafton är årets viktigaste vecka för butikerna och då ökar försäljningen med cirka 27% mot en snittvecka. Därför är du som konsument extra viktig nu!

2022 är ett väldigt speciellt år, där konsumenterna fått kraftigt ökade kostnader för drivmedel, el, mat och räntor. Vi har hittills sett att konsumenternas förändrade inköp av dagligvaror påverkar handeln väldigt mycket. Man köper extremt mycket mer på extrapris och man blir multilojal, dvs handlar i fler butiker och många väljer lågprisbutiker som komplement till sin vanliga butik. Tecken är nu att man också handlar mindre volym dagligvaror än tidigare.

En familj som normalt handlade mat för 8.000 kr/månad (2 vuxna och 2 barn), lågt räknat. Den handlade förra julen för cirka 9000 kr. I år kommer det att kosta cirka 10.500 kr, dvs 2500 kronor mer i december än en vanlig månad innan höjningarna. 

Vi frågade under vecka 49 nästan 1300 konsumenter om vad de med tanke på de skenande matpriserna kommer ändra på kring matinköpen inför jul- och nyårshelgerna? 54% sa att de kommer utnyttja butikernas extrapriser ännu mer. Det är den viktigaste åtgärden. Efter det kommer, glädjande nog, 48% som säger att man ska öka planeringen för sitt inköp följt av 33% som uppger man att man inte kommer lägga lika mycket pengar på maten i år.

Julprodukters prisutveckling sedan förra julen

Julmat har ökat både mer och mindre än snittet. För att tydliggöra detta så finns här en sammanställning på 20 utvalda produktgrupper som är storsäljare till jul (alla artiklar inom en produktgrupp inkluderar även kedjornas egna märken, olika storlekar och varumärken). Inom varje varugrupp finns det naturligtvis massor av artiklar som ökat mer eller mindre och kostar olika i olika affärer. Detta är ett genomsnittspris av alla artiklar inom produktgruppen.

ProduktgruppÖkning 12 månader 1 dec.
Smör32,90%
Grädde31,70%
Bryggkaffe29,30%
Ost Klassiker, vällagrad27,20%
Ägg23,90%
Gröt, mellanmål20,70%
Russin20,50%
Lax20,30%
Apelsin18,70%
Ansjovis15,80%
Sill11,10%
Revbensspjäll10,30%
Chokladask10,00%
Pepparkaka8,30%
Sirap7,70%
Glögg7,10%
Helgskinka5,10%
Lutfisk4,90%
Must3,50%
Alkoholfri Öl2,80%

Tips på vad du kan göra som konsument:

  • Planera dina julmatsinköp. Ta ansvar för din ekonomi nu. 
  • Gå igenom Matpriskollens gratisapp med alla extrapriser från dina favoritbutiker. Rabatterna de här veckorna är bland de absolut största på hela året. Snittet brukar vara 25%, men nu är det nog ännu mer! Och i år är slaget om dig tuffare än någonsin för butikerna. Utnyttja det. Kolla upp priserna innan. Tusenlappar att spara!
  • Var multilojal. Ha flera butiker du jämför priserna mellan och kollar deras erbjudanden. Här finns tusenlappar att spara!
  • Handla inte mer än ni måste. Överväg noga multiköpen. 
  • Blir det över så ät julbordet flera dagar och gör många middagar av alla resterna.
Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *