11 tips för att minska din elförbrukning och spara pengar

11 tips minska elförbrukning spara pengar

Foto: Bild används med licens från Shutterstock.com.

Vi är inne i oktober månad och börjar bli mer och mer beroende av el i hushållen. Vi ska värma upp huset, tända fler lampor och laga varm mat. Att det nu kostar mycket mer att använda el nu, än tidigare år, har säkerligen inte undgått någon. Här delar vi med oss av 11 tips för att minska din elförbrukning och spara pengar! 

Både el- och matpriser skenar.  När det stabiliseras vet ingen men fram tills dess behöver många av oss tänka mer ekonomiskt än tidigare. 
För att hjälpa fler att spara pengar delar vi därför här 11 tips för att minska din elförbrukning! 

 1. Frosta av frysen. En igenisad frys drar mer el än en som är avfrostad. Se därför till att din frys är avfrostad. Frosta gärna av två till tre gånger per år. 
 2. Fyll disk- och tvättmaskinen till max. Kör fulla maskiner och tvätta i 40 grader istället för 60 grader om möjligt och du kan nästan halvera din energianvändning!
 3. Ställ ut frysvaror utomhus. Temperaturen sjunker och vi kan om ett par veckor ställa ut maten på utsidan för att hålla den kall. Se bara till så att den skyddas mot t.ex. hungriga djur. 
 4. Använd lågenergilampor och timers. Använder du lågenergilampor så kan du spara upp till 75% av elförbrukningen. Timers hjälper dig även att stänga av belysning och elapparater när de inte används – stand-by är en riktig tjuv!
 5. Duscha istället för att bada. Visste du att ett bad nästan kostar tre gånger så mycket som att duscha? 
 6. Kontrollera temperaturen på kyl och frys. Rekommendation är +5 grader i kyl och -18 grader i frys. För varje lägre grad du väljer så ökar energianvändningen med ca 5%. 
 7. Använd vattenkokaren. Att använda vattenkokaren istället för spisen är billigare. Kokar du vatten i kastrull så se till att använda lock.
 8. Håll dörrar och fönster stängda så gott det går. På så sätt drar du inte in kylan. 
 9. Sänk inomhustemperaturen. Du sparar ungefär 5% av elen som används till uppvärmning för varje grad som du sänker.
 10. 10. Pausa torktumlaren. Det må vara tråkigt men att hänga tvätten och spara på elförbrukningen som torktumlaren tar är värt sina pengar! 
 11. 11. Använd Matpriskollens app för att spara extra pengar. Vårt sista tips är såklart att använda vår app för att spara pengar när det kommer till mathandlingen. Håll koll på extrapriser och planera din handling – då kan vi lova att det kommer synas i plånboken! 

Dela gärna fler tips här i kommentarsfältet på hur vi tillsammans kan spara på elkostnaderna och lägga de pengarna på annat!

Ladda ner vår app och börja jämföra matpriser redan idag! Du hittar enkelt vår app här om du har iOS och här om du har Android.
Fler aktuella artiklar hittar du här.

Fakta

Matpriskollen grundades 2010 som ett miljövänligt och praktiskt alternativ till direktreklam från Sveriges matbutiker. Vi registrerar ca 200 000 nya extrapriser från över 3 000 butiker i hela landet varje vecka för att kunna leverera det bästa utbudet när du letar erbjudanden och extrapriser. Konsumenttjänsten är helt gratis för användarna. Till leverantörer och handlare erbjuder vi på Matpriskollen olika typer av B2B-tjänster. Ladda gärna ner vår app och jämför matpriser redan idag!

Comments
 • Ta upp frysvarorna i god tid och tina i kylen
  Minska vattenmängden när du lagar mat och använd alltid lock Stäng av plattan och koka/stek på eftervärmen. Planera vad du behöver från kyl och frys, så du inte behöver öppna så ofta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *