Kaffeprisernas utveckling

kaffeprisernas utveckling

Foto: Bild används med licens från Shutterstock.com.

Det finns väl egentligen inget godare än att starta dagen med en kopp kaffe, eller hur? Men för den som gillar kaffe så har nog inte heller de höjda kaffepriserna gått obemärkta förbi. Här visar vi exempel på kaffeprisernas utveckling och hur de sett ut hos Willys – som trots de stora prisökningarna, ändå är billigast på kaffet – under 20 juni 2021, 21 januari 2022 och 19 juni 2022.

Det vi kan se på diagrammet nedan är kaffeprisernas utveckling från fyra olika leverantörer som finns att köpa på Willys. Den första stapeln visar hur priserna såg ut den 20 juni 2021, den andra stapeln visar hur de såg ut den 21 januari 2022 och den tredje, och högsta hittills, visar den 19 juni 2022. Gevalias bryggkaffe mellanrost har under den här tiden ökat med 47%, Zoegas bryggkaffe Skånerost har ökat 47%, Löfbergs bryggkaffe mellanrost 57% och Classic mellanrost har ökat med 49%. De här ökningarna är alltså inom loppet av 1 år och verkar inte heller avta!

Varför har kaffet blivit så dyrt? 

Att kaffepriserna höjts beror på olika faktorer. Dels på grund av det extremväder som varit i framför allt Brasilien med både frost och torka och som i sin tur påverkar skördarna och ett underskott på framför allt Arabicabönor. Andra faktorer är att förpackningsmaterial och transporter blir dyrare. Fraktpriserna har stigit mellan 500-1000% på ett år. Även den svenska kronan har försvagats med ungefär 10% mot dollarn, vilket har gjort att priserna stuckit iväg.

När kommer priserna på kaffe att gå ner igen? 

Svaret på den frågan vet vi inte i dagsläget. Men det vi vet är att kaffe är en butikernas allra viktigaste lockvaror. Så har det varit i årtionden. Därför handlar många kaffe när det är på extrapris. Vi tipsar då om att ladda ner Matpriskollens app och lägga bevakning på kaffe i just dina butiker. På så sätt får du en notis när det kommer kaffe på extrapris i just dina butiker och du kan ofta köpa kaffet för halva priset då! Smart med bevakning och Kyckling, Svensk oxfilé, blöjor och läsk är andra vanliga bevakningar.

kaffeprisernas utveckling
Kaffeprisernas utveckling

Vill du ladda ner Matpriskollens app? Klicka här om du har iOS och här om du har Android. 
Se mer aktuellt från Matpriskollen genom att klicka här.

Comments
  • Hej, världsmarknadspriset på kaffebönor rasade i slutet på 2022 har jag för mig. Då sas det från producenter att det tar c:a ett halvår innan priset slår igenom till konsument. Priset i butik borde alltså ha sjunkit nu i sommar. Istället verkar det som om priserna fortsätter stiga. Skumt. Kronfall och inflationen under våren bör ju inte ha påverkat inköpspriset på råvaran. Det känns som om prishöjningarna görs omedelbart men sänkningar alltså skall dröja betydligt längre om det ens blir några. Skulle vilja se en beräkning på kostnadsökningarna kontra prishöjningarna under våren. Elpris och drivmedel har väl sjunkit något och löneökningarna har varit måttliga, så då borde ju råvarupriset ha en stor påverkan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *